Τρίτη 07 Απριλίου 2020 | 15:46

ΠολιτικήPointer

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν πρώτα το βυθιζόμενο σκάφος

Με οριακή πλειοψηφία (43-37, 5 λευκά και 9 αποχές) εγκρίθηκε η απόφαση του έκτακτου εκλογικού συνεδρίου των Οικολόγων Πρασίνων για ένταξη (για τρίτη φορά) στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν αποχωρήσεις όπως αυτή 31 μελών και στελεχών από τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και ολόκληρη η οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εφαγαν στη μάπα Μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, οι υπουργοί τους (Τσιρώνης, Δημαράς) ψήφισαν τα πάντα και εφάρμοσαν μερικά κραυγαλαία αντιπεριβαλλοντικά μέτρα κι αυτοί θυμήθηκαν να φύγουν (και να καταγγείλουν) μόνο όταν φάνηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική εξουσία. Ηδη, αυτοί που είχαν αποχωρήσει παλιότερα (ομάδα Χρυσόγελου), κάποιοι «ξέμπαρκοι» και αυτοί που αποχωρούν τώρα από τους Οικολόγους Πράσινους αποφάσισαν να κατέβουν όλοι μαζί στις βουλευτικές εκλογές ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Εχουν ελπίδες; Μάλλον όχι, όμως θα αποκοπούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκροτήσουν ένα κοινό πολιτικό μαγαζί και θα μπορούν να λειτουργούν τα άλλα μαγαζιά που έχουν (διάφορες ΜΚΟ) και να συνεργάζονται με τη νέα κυβέρνηση όπως είχαν μάθει να συνεργάζονται και στο παρελθόν. Σε τελευταία ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους προσέφερε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από το βόλεμα λίγων στελεχών που είχαν χτίσει τις δικές τους προνομιακές σχέσεις. Οι άλλοι, λοιπόν, θέλουν να μπορούν να κάνουν αυτό που είχαν μάθει να κάνουν επί δεκαετίες. Να «βουτάνε» στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργαζόμενοι με τα αρμόδια υπουργεία. Γι' αυτό και γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας πρώτοι το βυθιζόμενο σκάφος.

Ασε που ορισμένοι προσπαθούν να δουν και πιο μακριά. Σε όλη σχεδόν την ΕΕ, οι Πράσινοι δείχνουν να μπαίνουν σ' ένα νέο κύκλο ανόδου, κινούμενοι μεταξύ Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί όχι και εδώ, σκέφτονται ορισμένοι.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2019