Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 06:09

ΠολιτικήPointer

Ξεπεσμός, γενικώς…

Τι τον ήθελαν ο Τσίπρας και η παρέα του τον Γραμματικάκη ως επικεφαλής του  ψηφοδέλτιου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ; Ο μόνος λόγος που μπορεί να βρει κανείς είναι η σχέση του με το Ποτάμι. Να δείξουν ότι οι «γέφυρες» προς τη λεγόμενη Κεντροαριστερά έχουν πέσει και προς τη μεριά του Ποταμιού και από μια απ' αυτές τις «γέφυρες» διάβηκε ένα από τα γκεσέμια του διαλυμένου πια κόμματος του Θεοδωράκη. Γκεσέμι μόνο ως όνομα και όχι εξαιτίας της πολιτικής του δράσης, η οποία είναι ανύπαρκτη. Ενας πανεπιστημιακός που είχε μάθει -χρόνια τώρα- να πλασάρει τον εαυτό του ως «σταρ», αυτό -και μόνον αυτό- ήταν ο Γραμματικάκης, όταν έκανε το πέρασμα στην αστική πολιτική.

Για τον Γραμματικάκη, η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το διαβατήριο για να παραμείνει στον αφρό της αστικής πολιτικής. Απαξ και εξασφάλιζε το βουλευτικό έδρανο, ήξερε μετά τι να κάνει. Δε θα του έβαζαν καπίστρι οι συριζαίοι, αλλά θα έπαιζε το δικό του παιχνίδι. Το είχαν κάνει και άλλοι πριν απ' αυτόν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Τατσόπουλο.

Τελικά, η σχέση έμεινε στον αρραβώνα. Ηταν τέτοια τα «μπινελίκια» που ρίχτηκαν από συριζαίους που ο Γραμματικάκης έκανε πίσω. Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook. Αποψη που αναγκαστικά πρέπει να δεχτούμε, γιατί δεν έχουμε κάτι το διαφορετικό από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι ο Γραμματικάκης στάζει μέλι για τον Τσίπρα και αφήνει όλες τις πόρτες ανοιχτές, γεγονός είναι ότι με τον τρόπο του «έφτυσε» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οποίος τον αντικατέστησε με τον Βασίλη Βασιλικό. Παλαιό πασόκο και αργότερα επικεφαλής στο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ. Δε νομίζουμε ότι ο Βασιλικός το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Ηταν όνειρο ζωής γι' αυτόν να καθήσει κάποια στιγμή -έστω και σε μεγάλη ηλικία- στα βουλευτικά έδρανα. Ως συγγραφέας, άλλωστε, έχει «κλείσει» εδώ και χρόνια και μόνο κάτι τηλεοπτικές εκπομπές του είχαν απομείνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τι προσδοκεί από τον Βασιλικό; Ο,τι προσδοκούσε και από τον Γραμματικάκη. Ενα όνομα, κι ας είναι κενό από πολιτικό περιεχόμενο. Εδώ δεν λειτουργεί η πολιτική, τα προγράμματα και άλλα τέτοια… πεζά. Λειτουργεί το πολιτικό lifestyle, το φαίνεσθαι. Ενα αστικό κόμμα σε ελεύθερη εκλογική πτώση αναγκαστικά θα κάνει «αγορές» από το «πανέρι», στην προσπάθεια «ανανέωσής» του.
 
Σάββατο 22 Ιουνίου 2019