Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 06:45

ΠολιτικήPointer

Λόγια, λόγια, λόγια…

Μολονότι από κυβερνητικής πλευράς καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστεί το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της ΕΕ ως διπλωματικός θρίαμβος των Τσίπρα-Αναστασιάδη, στην πραγματικότητα αυτό δεν εισέφερε τίποτα παραπάνω σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Το ανακοινωθέν αναφέρεται σε προηγούμενα κείμενα «που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος». Οπως αναφέρει, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του αναφορικά με τις εν εξελίξει παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες… υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας… (και)  καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες». Τέλος «εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχειοθετημένων μέτρων».

Φαίνεται πως ήταν η Γαλλία που πίεσε για να εκδοθεί αυτό το κείμενο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Γερμανία και Ολλανδία ήθελαν ένα πιο χαλαρό κείμενο. Οπως αντιλαμβάνεστε, η Γερμανία έκανε πίσω στο ζήτημα της ρητορικής, με τη βεβαιότητα ότι όλα θα παραμείνουν σε επίπεδο ρητορικής.
 
Σάββατο 22 Ιουνίου 2019