Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:45

ΚαταστολήPointer

Πρωτοφανής μεθόδευση για να κόψουν την άδεια του Δ. ΚουφοντίναΣε μια νέα πρόκληση προχωρά ο δικαστικός μηχανισμός του Βόλου, προκειμένου να παρακάμψει την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου και να κόψει και πάλι την κανονική άδεια που δικαιούται ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ολα φαίνονται να είναι συντονισμένα από κάποιον κεντρικό μηχανισμό και να μην είναι πρωτοβουλία του ενός ή του άλλου δικαστικού.

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου, με νέα σύνθεση, ορίστηκε να συνεδριάσει την Παρασκευή 21 Ιούνη (χθες). Και η Εισαγγελία του Βόλου έχει καταθέσει από τις 10 Ιούνη πρόταση να μην εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημα για χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, αλλά να απορριφθεί για τυπικούς λόγους, διότι βρίσκεται υπό κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος!

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της ανύπαρκτης συμμετοχής σε ανύπαρκτο αδίκημα, για την οποία γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο μας.

Υπενθυμίζουμε ότι:

♦ Καμιά στάση κρατουμένων δεν έλαβε χώρα στον Κορυδαλλό στις 24.2.2019. Εγινε μια «γενικευμένη διαμαρτυρία» των κρατούμενων στις πτέρυγες Α, Β, Γ και Δ, όπως τη χαρακτήρισε η διεύθυνση της φυλακής.

♦ Ο Δ. Κουφοντίνας ήταν τότε κρατούμενος στο παράρτημα της ΣΤ Πτέρυγας, που βρίσκεται σε άλλο κτίριο και συγκεκριμένα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Δεν μπορούσε να έχει και δεν είχε καμιά φυσική συμμετοχή στη διαμαρτυρία των κρατούμενων, που προκλήθηκε μετά την γκανγκστερική απαγωγή του απεργού πείνας πολιτικού κρατούμενου Ντ. Γιαγτζόγλου. Εμαθε για τη διαμαρτυρία από τα ΜΜΕ και μαζί με τους συγκρατούμενούς του Κ. Γουρνά, Γ. Πολύδωρο και Γ. Πετρακάκο εξέδωσαν μια ανακοίνωση αλληλεγγύης, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, το αδίκημα της «στάσης κρατουμένων» (174 ΠΚ) δεν είναι κακούργημα, αλλά πλημμέλημα, επομένως δεν αποτελεί κώλυμα για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενο. Ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιούλη του 2019. 
Σπεύδουν, λοιπόν, να συγκαλέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο πριν από την 1η Ιούλη, για να βρουν ένα πρόσχημα να κόψουν την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Οχι υιοθετώντας το βέτο του εισαγγελέα στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής για τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, που τους έχει αφαιρέσει κάθε δυνατότητα, και όσον αφορά τις τυπικές και όσον αφορά τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, αλλά καταφεύγοντας στη στημένη δίωξη από την Εισαγγελία Πειραιά, μετά από εντολή της απερχόμενης εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Ας δούμε αναλυτικά πώς έγινε η προκλητική μεθόδευση.

1. Οταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ενημερώθηκε εγγράφως από τις Φυλακές Κασσαβέτειας για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος (και) του Δ. Κουφοντίνα, επειδή κατάλαβαν ότι το κουρελόχαρτο της Μαρσιώνη, που δεν προσωποποιούσε τις κατηγορίες δε θα μπορούσε να σταθεί, απευθύνθηκε στις 7-6-2019 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ζητώντας «περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το για ποια, συγκεκριμένα, εκ των ανωτέρω, αξιόποινη πράξη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κρατουμένου κατάδικου Δημητρίου Κουφοντίνα, αν είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, καθώς και το δικονομικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία μετά την ασκηθείσα ποινική δίωξη».

2. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά απάντησε αυθημερόν, ότι ο Δ. Κουφοντίνας κατηγορείται ως απλός συνεργός (διά ψυχικής συνδρομής) σε βαθμό κακουργήματος στη στάση κρατουμένων που έγινε σε άλλο κτίριο της φυλακής, επειδή συνυπέγραψε ανακοίνωση συμπαράστασης με συγκρατουμένους του (παρατίθεται και το κείμενο).

3. Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Μαρία-Σοφία Βαΐτση, στην πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο, ακολουθεί το σκεπτικό της αναιρετικής απόφασης του Αρείου Πάγου (ΣυμβΑΠ 1001/2019) και σημειώνει πως, αν δεν πληρούνται οι τυπικοί όροι για να δοθεί άδεια σε κρατούμενο, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο «απορρίπτει την αίτηση του κατάδικου για τυπικούς λόγους, και δεν προχωρεί σε επάλληλη σκέψη για τη διαπίστωση ή μη της συνδρομής των ουσιαστικών προϋποθέσεων». Στη συνέχεια, εξετάζοντας την αίτηση του Δ. Κουφοντίνα, αποφαίνεται ότι «δεν συντρέχει η αρνητική τυπική προϋπόθεση της μη εκκρεμούσας σε βάρος του ποινικής διαδικασίας για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος» και γι’ αυτό η άδεια που ζήτησε «πρέπει να απορριφθεί για τυπικούς λόγους».

4. Ενώ η εισαγγελέας φροντίζει να υπονοήσει ότι ο Κουφοντίνας δεν έπρεπε να πάρει καμιά άδεια από τις 5-4-2018, οπότε σχηματίστηκε η ποινική δικογραφία, μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν αναφέρει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, που μετά πολλών επαίνων ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, έχει μετατρέψει τη στάση κρατουμένων σε πλημμέλημα και επομένως δεν υφίσταται καμιά αρνητική τυπική προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα. Προς τι αυτή η παράλειψη; (Ρητορικό είναι το ερώτημα).

5. Το Δικαστικό Συμβούλιο ορίστηκε να συνεδριάσει στις 21 Ιούνη. Δηλαδή, δύο εβδομάδες μετά το απαντητικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, με το οποίο διευκρινίζεται για τι ακριβώς κατηγορείται ο Δ. Κουφοντίνας. Δεν έδειξαν καμιά ιδιαίτερη βιασύνη. Η 21η Ιούνη απέχει ένα μήνα από την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου (εκδόθηκε στις 23 Μάη). Εδώ κι αν δεν έδειξαν καμιά βιασύνη. Κανονικά έπρεπε να κάνουν τη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου με νέα σύνθεση, λίγες μέρες μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν το έκαναν, όμως. Δεν έδειξαν καμιά πρεμούρα να ευθυγραμμιστούν με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Περίμεναν να ασκηθεί η ποινική δίωξη στον Πειραιά. Τυχαίο είναι ότι η δικογραφία έφυγε από την εισαγγελέα Πειραιά προς το Τμήμα Βουλευμάτων, προκειμένου να ανατεθεί σε ανακριτή, στις 4 Ιούνη, μια μέρα μετά την έξοδο του Δ. Κουφοντίνα από το νοσοκομείο, ύστερα από τη σκληρή απεργία που έκανε, η οποία τον έφερε στο χείλος του θανάτου; Γιατί δεν περίμεναν άλλες δέκα μέρες, ώστε η υπόθεση να εξεταστεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιούλη;

6. Είναι προφανέστατο ότι έχουμε να κάνουμε με μεθόδευση. Εσπευσαν να συγκαλέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο πριν από την 1η Ιούλη, μόνο και μόνο για να κόψουν την άδεια του Δ. Κουφοντίνα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι την 1η Ιούλη δε θα υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμα για να απορρίψουν την άδεια.

Καταγγέλλουμε αυτή τη μεθόδευση, που θυμίζει εποχές μοναρχοφασισμού και χούντας.

Δεν ξέρουμε τη χτεσινή εξέλιξη στο Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου (οδεύαμε προς το τυπογραφείο την ώρα που συνεδρίαζε), όμως κάθε άνθρωπος που έχει στοιχειώδη αντίληψη του ποινικού συστήματος θα συμφωνήσει πως η υπόθεση έπρεπε να αναβληθεί για την 1η Ιούλη, ώστε το αίτημα της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα να κριθεί με βάση τα προβλεπόμενα από τον νέο Ποινικό Κώδικα. Είναι βασική αρχή του ισχύοντος Δικαίου, ότι εφαρμόζεται πάντοτε η ευνοϊκότερη για τον κατηγορούμενο ή κρατούμενο διάταξη.

Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο και ιδιαίτερα τον νομικό κόσμο να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα όσα προκλητικά συμβαίνουν σε βάρος των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Σάββατο 22 Ιουνίου 2019