Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 06:32

ΔιεθνήPointer

Θέατρο πολέμου ξανά ο Περσικός;Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:
Πόλεμος και Ειρήνη
Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά.
Ομως η ειρήνη τους κι ο πόλεμός τους
Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.
Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
καθώς ο γιος από τη μάνα.
Εχει τα δικά της
απαίσια χαρακτηριστικά.
Ο πόλεμός τους σκοτώνει
ό,τι άφησε όρθιο
η ειρήνη τους.
Οταν αυτοί που είναι ψηλά
μιλάνε για ειρήνη
ο απλός λαός ξέρει
πως έρχεται ο πόλεμος.
Οταν αυτοί που είναι ψηλά καταριούνται τον πόλεμο
οι διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογραφεί
 
Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» (απόσπασμα)

Το απόσπασμα από το μνημειώδες ποίημα του κομμουνιστή Μπρεχτ μας ήρθε στο μυαλό, διαβάζοντας το δελτίο Τύπου της αμερικάνικης κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης την προηγούμενη Πέμπτη (13/6/19), με το οποίο  γνωστοποιούσε τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν (ένα ιαπωνικών συμφερόντων κι ένα νορβηγικών) 14 ναυτικά μίλια από τις ιρανικές ακτές. Το δελτίο Τύπου, αφού περιέγραφε τα δύο συμβάντα (βλ. https://www.centcom.mil/MEDIA/STATEMENTS/Statements-View/Article/1875666/us-central-command-statement-on-june-13-limpet-mine-attack-in-the-gulf-of-oman/utm_source/hootsuite/), κατέληγε στο εξής δια ταύτα: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον σε μία νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Ακολουθώντας την πάγια «αποδεικτική» τακτική, η αμερικάνικη κεντρική στρατιωτική διοίκηση δημοσίευσε και τις σχετικές φωτογραφίες, που δείχνουν τα σημεία που πιθανώς τοποθετήθηκαν οι νάρκες που προκάλεσαν τις ζημιές στα δεξαμενόπλοια. Λίγες μέρες αργότερα, η «πιθανότητα» έγινε «βεβαιότητα»!

Το παιχνίδι με τα «αποδεικτικά στοιχεία» του Πενταγώνου το έχουμε ξαναδεί. Ηταν τότε που ο Κόλιν Πάουελ (υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ) παρουσίαζε τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ με φωτογραφίες και βίντεο, για να αποδειχτούν σκέτη απάτη μετά από μερικά χρόνια, πράγμα που και ο ίδιος ο Πάουελ παραδέχτηκε!

Εδώ όμως έχουμε την ανακοίνωση του ίδιου του διευθύνοντα συμβούλου της γιαπωνέζικης εταιρίας, Yutaka Katada, που δήλωσε ότι το πλήρωμα, πριν από την επίθεση, είδε να εκτοξεύονται ιπτάμενα αντικείμενα κατά του πλοίου και μετά να ακούγεται η έκρηξη. Ο Katada ήταν κατηγορηματικός: «Οταν χτυπήθηκε το κέλυφος (σ.σ. του πλοίου), ήταν πάνω από την επιφάνεια του νερού (σ.σ. το χτύπημα) κατά πολύ. Γι αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν ήταν τορπίλη» (https://www.washingtonpost.com/world/japanese-ship-owner-contradicts-us-account-of-how-tanker-was-attacked/2019/06/14/7ea347d0-8eba-11e9-b6f4-033356502dce_story.html?utm_term=.d6ef942c532b). Ο Katada απέκλεισε και την περίπτωση της νάρκης, αδειάζοντας το Πεντάγωνο που κάνει λόγο για νάρκες που τις έβαλαν οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης!

Λίγες μέρες αργότερα (την περασμένη Δευτέρα), ο εκτελών χρέη υπουργού Πολέμου των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν (παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη για να επιστρέψει στην… οικογένειά του) ανακοίνωνε ότι θα στείλει άλλους 1.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας των ιρανικών απειλών και των πρόσφατων επιθέσεων στα δύο δεξαμενόπλοια, για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τις χρεώνουν στο Ιράν! Το μόνο που υπάρχει είναι κάποιες φωτογραφίες Ιρανών που έχουν προσεγγίσει τα πλοία για να σώσουν τα πληρώματα, πράγμα που κανείς δεν το αρνείται! Κι όμως, για τις ΗΠΑ, η ενοχή του Ιράν είναι «δεδομένη»! Αφού πήρε την απόφαση να στείλει και άλλους στρατιωτικούς στην περιοχή, ο Σάναχαν συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν πόλεμο με το Ιράν, πράγμα που δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο!

Ομως, οι πολεμικές προετοιμασίες έχουν κιόλας αρχίσει. Οι Αμερικάνοι ανεβάζουν διαρκώς εδώ και μήνες τους τόνους κατά του Ιράν. Πρώτα αποχώρησαν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά του Ιράν. Στη συνέχεια, επέβαλαν κυρώσεις απειλώντας να τις επεκτείνουν και σ’ αυτούς που δε θα ευθυγραμμίζονταν με την αμερικάνικη πολιτική. Μετά, άρχισαν να στέλνουν κι άλλα αεροπλανοφόρα στην περιοχή και στρατιωτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή λένε ότι δεν προετοιμάζονται για πόλεμο! Αυτό πια καταντά γελοίο!

Σε πλήρη ευθυγράμμιση, το νούμερο δύο πιόνι των Αμερικανών στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία, έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, αφού πρώτα είπε κι αυτός ότι δε θέλει πόλεμο με το Ιράν, συμπλήρωσε με νόημα ότι δε θα διστάσει να αντιμετωπίσει κάθε απειλή για τα ζωτικά του συμφέροντα. Πράγμα που έκανε και στην Υεμένη, ματοκυλώντας τη χώρα! Δε μιλάμε για το νούμερο ένα πιόνι των Αμερικάνων, το Ισραήλ, που πετάει τη σκούφια του για μια επίθεση κατά του Ιράν. Τώρα μάλιστα που το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, το πρόσχημα για μια επίθεση γίνεται ακόμα πιο «τεκμηριωμένο»!

Εχουμε ξαναγράψει ότι ένας πόλεμος κατά του Ιράν δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εύκολη υπόθεση δεν ήταν και ο πόλεμος στο Ιράκ, όμως ξέσπασε. Σε μια εποχή που οι αγορές είναι περιορισμένες και οι σφαίρες επιρροής ήδη μοιρασμένες, με τη Ρωσία να κερδίζει έδαφος στη Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο της Συρίας) και την Κίνα να αποτελεί μείζονα οικονομικό ανταγωνιστή της Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος κατά του Ιράν θα ήταν μία κάποια «λύση» για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να πάρει μήνες, ίσως όμως και όχι. Τα σίγουρο είναι ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει την αντεπίθεσή του και αυτό δεν οφείλεται στον «πολεμοκάπηλο» Τραμπ, αλλά στην ίδια την πεμπτουσία του ιμπεριαλισμού που δε μπορεί να επιβάλλει τη θέση του στη διεθνή σκακιέρα παρά μόνο με πολέμους. Το τελευταίο που ενδιαφέρει τους κάθε λογής ιμπεριαλιστές είναι η ανθρώπινη ζωή, στο όνομα της οποίας υποτίθεται ότι κάνουν αυτούς τους πολέμους.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2019