Τρίτη 07 Απριλίου 2020 | 16:10

ΑθλητισμόςPointer

Για το ταμείο της ΕΡΤ σφάζονται παλικάρια

Σε αντιπαράθεση βρίσκονται η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η διοίκηση της ΕΡΤ σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Super League για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.  Οι ερυθρόλευκοι, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΡΤ και τις ΠΑΕ που στο παρελθόν είχαν επιλέξει το συνδρομητικό κανάλι για να προβάλλει τους εντός έδρας αγώνες τους, έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή τους προς τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, με την οποία την κατηγορούν για αδιαφανείς διαδικασίες και μυστικές διαπραγματεύσεις.

Στην επιστολή της η ερυθρόλευκη διοίκηση αναφέρει ότι η ΕΡΤ συζητά με ομάδα (φωτογραφίζουν τον ΠΑΟΚ), προκειμένου να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της «για εμπορικούς λόγους και όχι για λόγους που υπαγορεύονται από εξαιρετικές συνθήκες, αγνοώντας πλήρως τους κανόνες της αγοράς και μάλιστα με όρους απολύτως αδιαφανείς». Για να τονίσουν το μέγεθος της «αδιαφάνειας» στη διαπραγμάτευση, οι άνθρωποι του Μαρινάκη αναφέρουν ότι η κρατική τηλεόραση διαπραγματεύεται με νέες ομάδες, ενώ δεν έχει ενημερώσει για την πρόθεσή της να αλλάξει τους όρους συνεργασίας, θέτοντας ως βάση την εμπορικότητα, με τις ομάδες με τις οποίες ήδη συνεργάζεται.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ξεκαθαρίζει ότι απαιτεί  να ενημερωθεί επίσημα από τη διοίκηση της ΕΡΤ για το θέμα, αφού είναι η πλέον εμπορική ομάδα του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, θέλει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα οι όροι συνεργασίας και τονίζει ότι θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία «με όρους οι οποίοι δεν θα ήταν εκ προοιμίου γνωστοί και διαφανείς στο σύνολο των λοιπών ΠΑΕ της Super League».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΡΤ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει θέμα και δικαιώνει στο απόλυτο τους ισχυρισμούς της ερυθρόλευκης ΠΑΕ. Στην απάντησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος αναφέρει: «Η ΕΡΤ πράγματι συζητά, με όχι μόνον μία αλλά με περισσότερες ΠΑΕ, το ενδεχόμενο να αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, όπως και με ΠΑΕ των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα είχε κατά την περσινή, αλλά ενδέχεται να μην αναλάβει κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σε όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω περιπτώσεις την πρωτοβουλία έλαβαν οι ενδιαφερόμενες ΠΑΕ. Δεν υποβάλαμε καμία πρόταση σε κανέναν. Θα το θεωρούσαμε δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον από άποψη τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και ιδιαίτερα τιμητικό δεδομένου ότι θα προέρχεται από τον δικό σας μεγάλο σύλλογο, να υποβάλατε και σεις, όπως και άλλοι, τους όρους (οικονομικούς και πραγματικούς) μιας τηλεοπτικής συνεργασίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ, και, εφόσον μας το ζητήσετε, ευχαρίστως να συζητήσουμε την πρότασή σας, όπως αντιστοίχως το πράττουμε και με άλλους συλλόγους».

Από την απάντηση Δρόσου γίνεται φανερό ότι η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη». Καταρχάς, παραδέχεται ότι δεν έχει ενημερώσει τις ΠΑΕ που ήδη συνεργάζονται με την ΕΡΤ ότι έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και μάλιστα με άλλους όρους, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συνεχίσει τη συνεργασία της με κάποιες από αυτές. Το γεγονός ότι δεν ήταν δική της η πρωτοβουλία για έναρξη της διαπραγμάτευσης, αλλά των ΠΑΕ που θέλουν να συνεργαστούν με την κρατική τηλεόραση, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση της, αφού επί της ουσίας επιβεβαιώνει μυστικές διαδικασίες, εν αγνοία των ομάδων με τις οποίες συνεργάζεται. Και το τερματίζει, καλώντας τον Ολυμπιακό και κάθε ομάδα που επιθυμεί να καταθέσει «τους όρους (οικονομικούς και πραγματικούς) μιας τηλεοπτικής συνεργασίας», τους οποίους ευχαρίστως θα συζητήσει.

Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ιδιαίτερα για να πείσουμε για την ορθότητα της καταγγελίας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.  Η διοίκηση της ΕΡΤ ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον ΠΑΟΚ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με σκοπό να δρομολογήσει καταστάσεις και να φέρει προ τετελεσμένων τις άλλες ομάδες και  ιδιαίτερα τους ερυθρόλευκους. Η καταγγελία των ερυθρόλευκων θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν επιβεβαιωθούν αυτά που αναφέρει για το οικονομικό μέρος της συνεργασίας ΕΡΤ-ΠΑΟΚ.

Για να θυμηθούμε τα περσινά γεγονότα σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η ΕΡΤ, με την πίεση της κυβέρνησης, ανέλαβε την υποχρέωση να «στεγάσει» τηλεοπτικά τις εφτά ομάδες που δε συμφώνησαν με το συνδρομητικό κανάλι, δίνοντας περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούσαν να εξασφαλίσουν από την «ελεύθερη» αγορά, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το πρωτάθλημα. Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του Ολυμπιακού, τότε η ΕΡΤ θα αποδεχτεί την πρόταση συνεργασίας του ΠΑΟΚ, δίνοντας περισσότερα φράγκα από αυτά που έδινε η NOVA. Σε απλά ελληνικά, κάποιες ομάδες ζητούν από την ΕΡΤ να συνεργαστούν, προφανώς γιατί η συνεργασία τους με το συνδρομητικό κανάλι δεν ήταν συμφέρουσα γι’ αυτές, ζητώντας από την κρατική τηλεόραση πολύ περισσότερα φράγκα απ’ αυτά που έπαιρναν.

Η λογική λέει ότι αυτός που «καίγεται» βρίσκεται σε δυσμενή θέση και δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους του, όμως στην περίπτωση της ΕΡΤ μπορεί να συμβεί το αντίθετο. ΠΑΟΚ και λοιπές… δημοκρατικές δυνάμεις θα επιβάλλουν τους δικούς τους όρους και θα πάρουν από το κρατικό ταμείο περισσότερα από αυτά που προσφέρουν οι ιδιώτες.  Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την «ποιότητα» του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και την πολύ μεγάλη δυσκολία των ομάδων να βρουν πηγές εσόδων, πέρα από την άμεση ή έμμεση κρατική επιχορήγηση, μπορούμε να καταλάβουμε το βαθμό που έχει εκτεθεί η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης.

Η κυβέρνηση, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, προσπαθεί να κάνει «δωράκια» προς τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και ιδιαίτερα προς τους «μεγάλους παίχτες», ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει κάποιες ψήφους. Για μια ακόμη φορά, ο Τσίπρας και η παρέα του δείχνουν ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους. Οσο για το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα», έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου σαν μια από τις πολλές μεγάλες παπάρες των συριζαίων.

Κλείνοντας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ. Σε καμία περίπτωση η παρέμβαση των κολαούζων του Μαρινάκη δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια διασφάλισης του δημόσιου χρήματος, των θεσμών και των καθαρών διαδικασιών. Οι ερυθρόλευκοι έμαθαν ότι ο Σαββίδης παζαρεύει με την ΕΡΤ τη μεταγραφή του στην ελεύθερη τηλεόραση (γεγονός που θα τον βοηθήσει να αυξήσει την επιρροή του στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου) και μάλιστα με ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στην ποδοσφαιρική πιάτσα αλλά και για να μη βρεθούν σε δυσμενή θέση στις εκτός αθλητισμού επιχειρηματικές μπίζνες, προσπαθούν να χαλάσουν τη συμφωνία, επικαλούμενοι τη διαφάνεια και το σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού. Η όλη υπόθεση είναι μια διαμάχη  μεταξύ Μαρινάκη και Σαββίδη για το ποιος θα κάνει κουμάντο στα εξωαγωνιστικά δρώμενα και στην «παράγκα» και δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Ο Μαρινάκης είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και να πάρει στα χέρια της την κρατική «κουτάλα» και στην κατεύθυνση αυτή βρήκε μια ακόμη ευκαιρία για να ξεμπροστιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr


ΥΓ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκές αθλητικές ιστοσελίδες η ΦΙΦΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και έχει ξεκινήσει μυστικές διαβουλεύσεις για να βρει τη χώρα ή τις χώρες που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Σίγουρα δεν είναι άσχετη η προς στιγμή σύλληψη του Πλατινί, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Προσεχώς περισσότερα.Η παγκρατιώτικη παρέα ξεκίνησε τις προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει τις καλοκαιρινές βραδιές με την αφόρητη ζέστη. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκε να ψωνίσει «χοντρική» για να ρίξει το κόστος. Η στήλη, ως γνωστόν, καταναλώνει μόνο «άσπρα» ποτά (τσίπουρο, βότκα, τζιν, ρούμι κτλ), έχει προνοήσει για να υπάρχουν εν αφθονία και θα συμμετάσχει στην ομαδική προσπάθεια αναλαμβάνοντας την τήρηση  των περιβαλλοντικών όρων. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, έχει εξασφαλίσει ότι στον τόπο συνάθροισης της παρέας θα υπάρχει κάδος ανακύκλωσης αυξημένης χωρητικότητας.
 
Σάββατο 22 Ιουνίου 2019