Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 23:36

ΑγροτικάPointer

Κρατικές υπηρεσίες καλύπτουν απροκάλυπτα την ασυδοσία των γαλακτοβιομήχανων

Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα Αθ. Μπακαλέξης κατάφερε στη συνεδρίαση της 14ης Ιούνη να επιτραπεί στην εταιρία «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» να παράγει ξανά φέτα ΠΟΠ. Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 5 προς 1. Στη συνεδρίαση αυτή, όμως, δεν πήραν μέρος η κτηνίατρος Ε.Δ., η οποία είχε ζητήσει εξηγήσεις από το διευθύνοντα σύμβουλο, επειδή δεν την είχε ενημερώσει για την απόφασή του να άρει την απαγόρευση στην εταιρία του Μπαταγιάννη να παράγει φέτα ΠΟΠ, και το παραιτηθέν μέλος Αθ. Μπαντής που αντικαταστάθηκε.
 
Η πρώτη απόπειρα του Μπακαλέξη να άρει την απαγόρευση στη συγκεκριμένη τυροκομική επιχείρηση έγινε στις 30 Μάη. Η δεύτερη στις 7 Ιούνη. Αυτή τη φορά ο Μπακαλέξης πέτυχε πλειοψηφία 4 προς 1 υπέρ της άρσης της απαγόρευσης. Ομως, στις 10 Ιούνη, το μέλος του ΔΣ Αθ. Μπαντής έστειλε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πολυσέλιδη επιστολή παραίτησης, στην οποία κατήγγειλε αναλυτικά όλες τις παρανομίες του Μπακαλέξη (την επιστολή παραίτησης δημοσιεύσαμε στο http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/33257. Σημεία-και-τέρατα-στον-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-από-τον).
 
Η επιστολή ήταν τόσο αποκαλυπτική που ανάγκασε τον Μπακαλέξη να αναστείλει την παράνομη απόφασή του. Και ήταν παράνομη γιατί ο Μπακαλέξης είχε παρακάμψει τη σύμβουλο κτηνίατρο Ε.Δ. και είχε ενημερώσει την αναπληρωματική της, γεωπόνο Α.Φ., η οποία ψήφισε υπέρ της άρσης της απαγόρευσης στην εταιρία του Μπαταγιάννη να παράγει φέτα ΠΟΠ.
 
Η κτηνίατρος Ε.Δ., μετά από την ενημέρωσή της για την παραίτηση του Αθ. Μπαντή, απευθύνθηκε στον Μπακαλέξη του εξέφρασε την έκπληξή της για την παραίτηση Μπαντή και του ζήτησε να της εξηγήσει για ποιο λόγο δεν την ενημέρωσε για την απόφασή του στις 7 Ιούνη. Συνάρτησε δε όλα τα παραπάνω με την απόφασή της να παραμείνει ή όχι μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Η Ε.Δ. είχε δηλώσει από τις 6 Ιούνη ότι δε θα παραστεί στην συνεδρίαση του ΔΣ της 14ης Ιούνη. Ομως, μετά τα όσα μεσολάβησαν και ιδιαίτερα μετά τη διαμαρτυρία της στον Μπακαλέξητο πιο φυσιολογικό και συνάδον με τη δήλωσή της θα ήταν να παραστεί στη συνεδρίαση της 14ης Ιούνη.
 
Προκειμένου να διαμορφωθεί η πλειοψηφία 5 προς 1 στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 14 Ιούνη, υπέρ της πρότασης Μπακαλέξη ψήφισαν ο ίδιος και ο πρόεδρος του φορέα Ν. Κατής, ο αναπληρωτής του παραιτηθέντος Αθ. Μπαντή, γεωπόνος Μ.Κ., το μέλος του ΔΣ Α.Χ. (που για την πλειοψηφία 4-1 δεν είχε καν ερωτηθεί από τον Μπακαλέξη, που αρκέστηκε στον πλειοψηφικό αριθμό 4) και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ και στέλεχος της ΝΔ Σ. Μάμαλης (είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης Μπακαλέξη και στην πραξικοπηματική διαδικασία του 4-1).
 
Η περίπτωση του συγκεκριμένου στελέχους της ΝΔ, που με την ψήφο του επέτρεψε στον Μπαταγιάννη να συνεχίσει να παράγει φέτα ΠΟΠ, δε συνιστά πρωτοτυπία. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Στύλιος, μετά από δικό μας δημοσίευμα στις 9 Απρίλη, στο οποίο αποκαλύπταμε ότι στη Ρουμανία η εταιρία «Ολυμπος», συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, παρήγαγε «ελληνικό γιαούρτι» με ρουμάνικο γάλα, υπέβαλε Ερώτηση, στην οποία όμως δεν έκανε καμία αναφορά στην «Ολυμπος». Τα σημειώνουμε αυτά για να πούμε ότι και η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι της ΝΔ, θα εφαρμόσει την ίδια τακτική. Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχάνων και να να περιχαρακώνει την υπεράσπισή τους σε βάρος των κτηνοτρόφων και της ελληνικής κτηνοτροφίας.
 
Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Π. Κάτσαρης πρότεινε, για μια ακόμα φορά, να αφαιρεθεί από την εταιρία του Μπαταγιάννη η άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ για ένα χρόνο.
 

Αβάντα από καιρό

 
Στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις 14 Ιούνη έλαβε μέρος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος (ΔΔΕΓΚ) Ε.Ν. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, πρότεινε να συνεχιστεί η αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ από την εταιρία του Μπαταγιάννη. Ο Μπακαλέξης, μαζί με τον πρόεδρο και τους τρεις πλειοψηφίσαντες συμβούλους, «τον έγραψαν κανονικά».
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπακαλέξης αγνοεί τις εισηγήσεις του προϊσταμένου Ε.Ν. Αυτό συνέβη και στις 11 Δεκέμβρη του 2018, όταν πάλι ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός παράγοντας είχε προτείνει την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ από την εταιρία του Μπαταγιάννη. Και τότε ο Μπακαλέξης «τον έγραψε κανονικά» και περιορίστηκε στην επιβολή προστίμου.
 
Στις 16 Νοέμβρη του 2018 ο προϊστάμενος της ΔΔΕΓΚ ανέφερε, ανάμεσα στ’ άλλα σε εισηγητικό έγγραφό του:
 
«Η επιχείρηση απέφυγε τον έλεγχο από τον Σεπτέμβρη του 2017 με αναβολές και όταν μετά από ειδοποίηση τον Μάιο 2018 κλιμάκιο ελέγχου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Λαζαρίνα Καρδίτσας, αρνήθηκε να το δεχτεί. Κατά συνέπεια η επιχείρηση ξεκάθαρα αρνήθηκε τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ακολούθησε επίσκεψη με την οικονομική Αστυνομία και πάλι χρειάστηκε η απειλή ότι θα κληθεί εισαγγελέας με κλειδαρά για να μπούμε στο εργοστάσιο. Εκεί δε δόθηκε ΚΑΝΕΝΑ παραστατικό, μόνο χειρόγραφα Βιβλία Ημερήσιας Παραγωγής, ελλιπή και μετά από αρκετή αναμονή».
 
Και κατέληγε εισηγούμενος:
 
«Συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικότητας θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης ΦΕΤΑΣ και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί.Σε διαφορετική περίπτωση η κάθε επιχείρηση ΑΠΛΩΣ δε θα μας αφήνει να ελέγξουμε και θα εξακολουθεί να παράγει και να πουλά ΦΕΤΑ με όποια πρώτη ύλη έλει!!!!!! Κάθε μέρα που περνά και η επιχείρηση αυτή παράγει ΦΕΤΑ είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την αίσθηση δικαίου».
 
Η χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ δεν ήταν η μοναδική παρανομία της εταιρίας του Μπαταγιάννη. Μόλυνε ανεξέλεγκτα το περιβάλλον, καθώς λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει βιολογικό καθαρισμό! Το εν λόγω τυροκομείο πήρε άδεια λειτουργίας στις 2 Δεκέμβρη του 2015 χωρίς να διαθέτει βιολογικό καθαρισμό! Στις 2 Νοέμβρη του 2017, υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού και σύμφωνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, μέχρι τα μέσα Απρίλη του 2019 ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργούσε ακόμα δοκιμαστικά! Δε γνωρίζουμε αν τώρα ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί κανονικά. Το αναφέρουμε, γιατί έχουμε παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν βιολογικό καθαρισμό, όμως δεν τον λειτουργούν για να κάνουν οικονομία σε καύσιμα.
 
Το 2017 και το 2018, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης, είχε επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και στις 22 Μάη του 2018 είχε αποφασίσει το προσωρινό κλείσιμο της εταιρίας του Μπαταγιάννη, επειδή συνέχιζε να μολύνει το περιβάλλον. Το κλείσιμο αυτό διήρκησε μέχρι τις 9 Αυγούστου του 2018. Η απόφαση για άρση του κλεισίματος «μπάζει» κατά τη γνώμη μας, γιατί δεν είχαν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχε επιβληθεί το κλείσιμο. Σ’ αυτό θα επανέλθουμε.
 
Οπως αναφέραμε παραπάνω, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχαν επιχειρήσει να ελέγξουν την εταιρία του Μπαταγιάννη την περίοδο κατά την οποία την είχε κλείσει ο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είχαν αρνηθεί να τους επιτρέψει την είσοδο σ’ αυτή. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχαν δεχτεί αυτόν τον αποκλεισμό. Κι ακόμα, το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είχαν εντοπίσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το τυροκομείο του Μπαταγιάννη.
 
Το σημειώνουμε, γιατί υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έκαναν αυτοψία στις 2 Απρίλη του 2018 και απαθανάτισαν τη μόλυνση του περιβάλλοντος χώρου σε φωτογραφίες, τις οποίες μας έστειλαν μετά από αίτηση που υποβάλαμε στην υπηρεσία (μαζί με τις φωτογραφίες πήραμε αντίγραφα της έκθεσης αυτοψίας και άλλων εγγράφων).
 
Ο Μπαταγιάννης δεν τους άνοιξε, γιατί απλούστατα θα αποδεικνυόταν ότι αυτός συνέχιζε να παράγει φέτα ΠΟΠ (και με εισαγόμενο γάλα) ενώ ήδη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας με απόφασή του τον είχε κλείσει.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Καρδίτσας στις 11 Γενάρη του 2019, μετά από ερώτημα που είχε αποστείλει.
 
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης κοινοποίησε την απόφασή του στην προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας, η οποία την κοινοποίησε στην προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στις 22 Ιούνη του 2018. Στις 28 Μάη του 2019, υποβάλαμε αίτηση στην προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΦΕΤ και της ζητήσαμε να μας απαντήσει πότε ενημέρωσε τα ΔΣ του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως όφειλε. Ακόμα δεν μας έχει απαντήσει!
 
Ιδού, λοιπόν, ένα ακόμα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι με την τακτική των κυβερνήσεων να διασπούν τις αρμοδιότητες και να βάζουν στο παιχνίδι πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και οι ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) των Περιφερειακών Ενοτήτων των 13 περιφερειών της χώρας, ουσιαστικά ακυρώνουν το ελεγκτικό έργο που πρέπει να κάνουν αυτοί οι φορείς του Δημοσίου.
 
Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Μπακαλέξη. Αυτός, για το προσωρινό κλείσιμο της εταιρίας του Μπαταγιάννη ενημέρωσε το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις 28 Μάρτη του 2019. Δηλαδή, μετά από δυόμισι μήνες! Κι ενώ ο Μπαταγιάννης παρήγαγε φέτα ΠΟΠ, όντας κλεισμένος, χρησιμοποιώντας προφανώς και εισαγόμενο γάλα, ο Μπακαλέξης δεν πρότεινε να του αφαιρεθεί η άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ! Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Π. Κάτσαρης πρότεινε να αφαιρεθεί από την εταιρία του Μπαταγιάννη η άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ για ένα χρόνο, όμως όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ δε συμφώνησαν μ’ αυτή την πρόταση και αποφάσισαν (μειοψηφούντος του Μπακαλέξη!) την αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα.
 
Το σκάνδαλο, όμως, έχει και συνέχεια. Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 5 Μάρτη του 2019, πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρία του Μπαταγιάννη για το πού εναποθέτει το παραγόμενο τυρόγαλο. Την 1η Απρίλη ολοκληρώθηκε η Εκθεση Ελέγχου και στις 2 Απρίλη στάλθηκε στον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος στις 3 Απρίλη (αμέσως δηλαδή) την έστειλε στον Μπακαλέξη.
 
Τι αφορούσε η Εκθεση Ελέγχου; Η εταιρία του Μπαταγιάννη παρήγαγε φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο πρόβειο γάλα, πράγμα που απαγορεύεται, γιατί η φέτα ΠΟΠ πρέπει να παράγεται μόνο από ελληνικό νωπό πρόβειο γάλα, το οποίο μάλιστα να προέρχεται από πρόβατα ελληνικών φυλών. Η ποσότητα του γάλακτος που είχε εισάγει η εταιρία του Μπαταγιάννη ήταν 34.155 κιλά. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι δεν το χρησιμοποίησε στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, αλλά ότι το πούλησε στην εταιρία ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ ΕΠΕ. Από τον έλεγχο όμως που έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαπίστωσαν ότι η εταιρία του Μπαταγιάννη πούλησε στη ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ ΕΠΕ για ζωοτροφή τυρόγαλο και όχι νωπό γάλα! Αντιλαμβάνεστε τι έγιναν οι 34 τόνοι εισαγόμενου γάλακτος, που δεν πουλήθηκαν στη χοιροτροφική μονάδα.
 
Εμείς δημοσιεύσαμε την Εκθεση Ελέγχου, την οποία πήραμε μετά από αίτησή μας, στις 18 Απρίλη (http://www.eksegersi.gr/ckeditor_assets/attachments/2814/mpatagiannhs_1.pdf). Ο Μπακαλέξης, όμως, την είχε αποκρύψει από τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στις 30 Μάη, ενημερώθηκε ο σύμβουλος Αθ. Μπαντής, ο οποίος -όπως ήταν φυσικό- εξοργίστηκε.
 
Οπως προαναφέραμε, την ίδια μέρα ο Μπακαλέξης αποπειράθηκε να πάρει απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την οποία να αίρεται η αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ. Ο Αθ. Μπαντής αντέδρασε άμεσα, έστειλε την Εκθεση Ελέγχου σε όλα τα μέλη του ΔΣ και πρότεινε να παραταθεί η ανάκληση της άδειας μέχρι να διενεργηθεί επιτόπιος έλεγχος στην εταιρία του Μπαταγιάννη από μεικτό κλιμάκιο δύο Διευθύνσεων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η πρόταση του Μπαντή έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Αυτή την απόφαση, όπως προαναφέραμε, ακύρωσε πραξικοπηματικά ο Μπακαλέξης με πλειοψηφία του 4-1 στις 7 Ιούνη του 2019, και στη συνέχεια, στις 10 Ιούνη την πήρε πίσω, μετά την επιστολή παραίτησης του Αθ. Μπαντή και τη διαμαρτυρία της κτηνιάτρου Ε.Δ. για να την περάσει τελικά στις 14 Ιούνη με 5-1, μετά από αλλαγή της σύνθεσης του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Τα συμπεράσματα τ’ αφήνουμε σ’ εσάς, γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα βγάλετε. Εμείς θα επισημάνουμε για πολλοστή φορά, ότι οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων έχουν παροπλίσει και μπαχαλοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επειδή θέλουν να λειτουργούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις των τροφίμων (και όχι μόνο) ανεξέλεγκτα για να αποκομίζουν ανώτατο καπιταλιστικό κέρδος σε βάρος και της δημόσιας υγείας.
 
Γεράσιμος Λιόντος
Σάββατο 22 Ιουνίου 2019