Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 05:41

ΟικονομίαPointer

Ολα για το κεφάλαιο

Small_img_33280
Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής έφτανε στο τέλος της. Ο προεδρεύων Γ. Μαυρωτάς έδωσε το λόγο στον υφυπουργό Εργασίας Μπάρκα «για να υποστηρίξει την τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε». Με το που ολοκλήρωσε ο Μπάρκας, ο μπαϊλντισμένος Μαυρωτάς ανακοίνωσε: «Τώρα θα δώσω τον λόγο στον κ. Πιτσιόρλα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για να υποστηρίξει μία τροπολογία που κατατέθηκε στις 15.25΄».

Μισή ώρα πριν από την τελευταία ψηφοφορία της υπό διάλυση Βουλής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ντροπολογία για να σβηστεί το χρέος της ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη! Μα δεν είχε λυθεί αυτό το ζήτημα; Πράγματι, στο νόμο 4469/17 είχαν καταθέσει ντροπολογία, αλλά επειδή είχε γίνει ντόρος και ήθελαν να την παρουσιάσουν σαν μια… αθώα διάταξη που δεν αφορά την εταιρία του Σαββίδη, δεν είχαν προβλέψει να έχει αναδρομική ισχύ. Τώρα, κατέθεσαν ντροπολογία της ντροπολογίας, ώστε η διαγραφή των προστίμων να έχει αναδρομική ισχύ και έτσι ο Σαββίδης να μην πληρώσει το πρόστιμο για τελωνειακή παράβαση, ύψους 44 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί το 2009, πριν η ΣΕΚΑΠ περάσει στα χέρια του.

Φυσικά, οι συριζαίοι ισχυρίστηκαν και πάλι ότι «δεν είναι δώρο στον επιχειρηματία, έγινε για την τοπική κοινωνία» (Παπανάτσιου). Ο επιχειρηματίας θα γλιτώσει 44 εκατ. ευρώ, όχι η τοπική κοινωνία. Οσο για τον ωμό εκβιασμό, «ή μου σβήνετε το πρόστιμο ή βάζω λουκέτο», δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται από καπιταλιστή. Είναι το συνηθισμένο κόλπο, για να δώσουν άλλοθι στις κυβερνήσεις να τους κάνουν το χατίρι. Αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ τους στο παρασκήνιο.

Τον Μάρτη του 2018, ο Σκουρλέτης είχε ταχθεί δημόσια υπέρ των ιταμών απαιτήσεων του Σαββίδη, λέγοντας ότι τον… εξαπάτησε ο Σαμαράς. Συγκεκριμένα, δήλωνε στην τηλεόραση της ΕΡΤ: «Η ΣΕΚΑΠ είναι μια αγοραπωλησία που έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Εκεί υπήρξε προφανώς ενσυνείδητα ένα θέμα ενός προστίμου που αφορούσε την παλαιά διοίκηση, το οποίο είχε αφεθεί αναπάντητο ως πρόβλημα, με κίνδυνο σήμερα η εταιρία να υποστεί τις συνέπειες. (…) Διότι από ό,τι λέγεται, δεν ήμασταν εμείς τότε στην κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης της εταιρίας, είχαν γίνει προσπάθειες απόκρυψης του συγκεκριμένου προστίμου».

Αλήθεια, πώς ήξερε ο Σκουρλέτης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κορόιδεψε τον Σαββίδη; Επειδή το λέει ο Σαββίδης; Ακόμα κι ένας πρωτάρης ξέρει πως ένας καπιταλιστικός όμιλος, όταν θέλει να αγοράσει μια επιχείρηση, κάνει το λεγόμενο due diligence, έναν εξονυχιστικό έλεγχο, με δικούς του λογιστές και οικονομολόγους, και βρίσκει τα πάντα. Μια τελωνειακή παράβαση και το πρόστιμο που επιβλήθηκε γι' αυτήν δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Είναι από τα «ευκολάκια» για τους ελεγκτές που κάνουν το due diligence. Αν του είχαν υποσχεθεί ότι θα του το σβήσουν είναι άλλο ζήτημα. Δεν του το έσβησαν, πάντως, οι Σαμαροβενιζέλοι, άφησαν την… καλή πράξη στους Τσιπραίους.
Σάββατο 15 Ιουνίου 2019