Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 13:19

ΔιεθνήPointer

Συνεχίζονται τα παρασκηνιακά παζάρια για τα ευρωόργανα

Είτε το πάρει κανείς ως εκδήλωση αβροφροσύνης είτε ως έκφραση μύχιων πόθων, το σίγουρο είναι ότι η δήλωση Μακρόν πως θα στήριζε τη Μέρκελ αν έθετε υποψηφιότητα ως πρόεδρος της Κομισιόν, δε φαίνεται να έχει μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα. Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική όταν ολοκληρώσει τη θητεία της ως καγκελάριος το 2021 και δε νομίζουμε ότι θα ικανοποιούσε τις φιλοδοξίες της η θέση που σήμερα κατέχει ο Γιούνκερ. Σε μια άλλη Κομισιόν, με αρμοδιότητες ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μπορεί να μην έλεγε όχι, όμως με το σημερινό θεσμικό στάτους της ΕΕ, δε νομίζουμε ότι θα την ικανοποιούσε ένας ρόλος εισηγητή, για αποφάσεις που θα πάρει το Συμβούλιο.

Ο Μακρόν δε θα είχε πρόβλημα (γι' αυτό μιλάμε για μύχιους πόθους) να δει τη Μέρκελ στην προεδρία της Κομισιόν. Το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στον πρόεδρο της Κομισιόν να «πουλήσει μαγκιά» παρά μόνο στις κυβερνήσεις κάποιων εξαρτημένων κρατών. Ο Μακρόν, ως πρόεδρος της Γαλλίας, θα ήταν ανώτερος από τη Μέρκελ, ως πρόεδρο της Κομισιόν. Από την άλλη, με τη Μέρκελ στη θέση του Γιούνκερ, η Γαλλία θα μπορούσε να διεκδικήσει μια από τις άλλες δύο κορυφαίες θέσεις, αυτές που σήμερα κατέχουν ο Τουσκ και ο Ντράγκι.

Προς το παρόν, τα πράγματα βρίσκονται στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές. Δημόσια, όλες οι πλευρές υποστηρίζουν τις ίδιες θέσεις. Η Μέρκελ επιμένει στο σύστημα του «σπίτσεν καντιτάτ», διεκδικώντας την προεδρία της Κομισιόν για τον Βέμπερ, ως αρχηγό του ΕΛΚ που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα. Ο Μακρόν απορρίπτει αναφανδόν τον Βέμπερ και αντιπροτείνει κάποιον από τους Βεστάγκερ, Μπαρνιέ, Τίμερμανς.

Αν η Μέρκελ «θυσιάσει» τον Βέμπερ (μάλλον γι' αυτόν το ρόλο τον προόριζε εξαρχής), τότε κανένας δε θα μπορεί να αρνηθεί στη Γερμανία τη διοίκηση της ΕΚΤ. Ο «σκληροπυρηνικός» Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ είναι έτοιμος να εγκατασταθεί στο μέγαρο της Φρανφούρτης, αλλά το παζάρι συνεχίζεται.
Σάββατο 15 Ιουνίου 2019