Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:01

ΔιεθνήPointer

Μπουκωμένοι στο χρήμα ο Αμπάς και τα στελέχη του

Σύμφωνα με μυστικά έγγραφα της Παλαιστινιακής Αρχής, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Associated Press, ο Αμπάς έδωσε εντολή για αύξηση 67% στους μισθούς των στελεχών της ΠΑ και άλλα οικονομικά οφέλη με τη μορφή επιδομάτων και μπόνους, ενώ η οικονομία της Δυτικής Οχθης καταρρέει και η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της ΠΑ, ανάμεσά τους δάσκαλοι και ιατρικό προσωπικό, λαμβάνουν εδώ και πολλούς μήνες μισθό μειωμένο στο μισό.

Τα μυστικά έγγραφα, που κυκλοφόρησαν παράλληλα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτουν ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις ισχύουν ήδη από το 2017, με τους μισθούς πολλών στελεχών να αυξάνονται από 3.000 δολάρια το μήνα σε 5.000, ενώ σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, ο μισθός του πρωθυπουργού φτάνει τις 6.000 δολάρια.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι αυξήσεις ισχύουν αναδρομικά για τους μισθούς από το 2014, χρονιά που σχηματίστηκε η τελευταία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Δυτική Οχθη, απόφαση που οδηγεί στην καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα στελέχη της ΠΑ.

Παράλληλα, οι υπουργοί της ΠΑ που ζουν εκτός Ραμάλα λαμβάνουν επιπλέον 10.000 δολάρια το μήνα ως επίδομα στέγασης για να νοικιάζουν σπίτι στην πρωτεύουσα, ενώ με τη μετατροπή συναλλάγματος από δολάρια σε ισραηλινά σέκελ, τα υπουργικά στελέχη παίρνουν 17% περισσότερα χρήματα. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί έμειναν επτασφράγιστο μυστικό για πάνω από δυο χρόνια οι κυβερνητικές αποφάσεις για σκανδαλώδεις αυξήσεις των ήδη υψηλών οικονομικών απολαβών των στελεχών της κυβέρνησης Αμπάς.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τη λαϊκή οργή, απόλυτα δικαιολογημένα αν λάβει κανείς υπόψη την οικονομική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού της Δυτικής Οχθης, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που φτάνουν το 19% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και το 40% στους νέους κάτω των 30 ετών, τις τεράστιες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος τις τελευταίες χρονιές, αλλά και το γεγονός ότι περίπου το 9% του πληθυσμού της Δυτικής Οχθης ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα.

Μπορεί οι κρατικές υπηρεσίες στη Δυτική Οχθη να καταρρέουν, όμως ο μηχανισμός εξουσίας του Αμπάς πρέπει να κρατιέται σε φόρμα, προκειμένου να υλοποιεί χωρίς γκρίνιες και ταλαντεύσεις τη συνεργασία ασφαλείας με τους σιωνιστές, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στον παλαιστινιακό λαό.
Σάββατο 15 Ιουνίου 2019