Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 23:09

ΑγροτικάPointer

Η απάντησή μας σε μια επιστολή των γαλακτοβιομήχανων

Την ώρα που το προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» βρισκόταν στο τυπογραφείο, λάβαμε με e-mail επιστολή από τον ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), που αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας την Τετάρτη 5 Ιούνη, με τίτλο «Επιχείρηση εξαπάτησης των κτηνοτρόφων: Κυβέρνηση και ΣΕΒΓΑΠ επιτρέπουν στην “Ολυμπος“ να παράγει γιαούρτι “ελληνικού τύπου“ με ρουμάνικο γάλα».

Δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας την επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ και αναλυτική απάντησή μας σ' αυτή. Ο χώρος δεν επιτρέπει να μεταφέρουμε όλο αυτό το υλικό (μπορείτε να το βρείτε στο http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/33254. Μια-επιστολή-του-ΣΕΒΓΑΠ-και-η-απάντησή-μας-στο), παρά μόνο μερικά αποσπάσματα.

Ο ΣΕΒΓΑΠ ισχυρίζεται ότι το δημοσίευμά μας «όχι μόνο περιλαμβάνει ανακρίβειες αλλά δυστυχώς διαστρεβλώνει και τα γεγονότα, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΣΕΒΓΑΠ». Ομως, η ίδια η επιστολή του επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις μας.

Από την επιστολή φαίνεται μια αγωνία του ΣΕΒΓΑΠ να πείσει ότι στο ζήτημα με το ρουμάνικο «ελληνικό γιαούρτι» ΟΛΥΜΠΟΣ αυτός ενήργησε «αυτοβούλως» και όχι καθ’ υπόδειξη ή μετά από ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ. Ετσι «διάβασε» λάθος τα όσα γράψαμε. Γιατί εμείς γράψαμε ότι είναι η υφυπουργός Τελιγιορίδου αυτή που απευθύνθηκε στον ΣΕΒΓΑΠ για να ζητήσει ενημέρωση και ο ΣΕΒΓΑΠ της απάντησε ότι έλυσε το πρόβλημα. Και ως προς το «ποιος ενήργησε πρώτος», όμως, ο ΣΕΒΓΑΠ γράφει ανακρίβειες στην επιστολή του. Του απαντήσαμε, λοιπόν, ότι κινήθηκε μια μέρα αργότερα από την ημερομηνία που αναφέρει στην επιστολή του (και να μην τολμήσει να μας διαψεύσει). Κινήθηκε μόνο όταν κατέθεσε στη Βουλή μια κουτσουρεμένη Ερώτηση ο νεοδημοκράτης Στύλιος. Δεν είχε κινηθεί όταν έλαβε το έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι (φέρει ημερομηνία 22 Μάρτη), ούτε μετά την αποκάλυψη αυτού του εγγράφου από εμάς (στις 9 Απρίλη). Από τη στιγμή που το θέμα έφτασε στη Βουλή και αφορούσε «εμφύλιο» ανάμεσα σε εταιρίες μέλη του στη ρουμάνικη αγορά, ο ΣΕΒΓΑΠ αργά ή γρήγορα (το έκανε αργά) ήταν αναγκασμένος να παρέμβει ως «κυανόκρανος».

Επί της ουσίας, ο ΣΕΒΓΑΠ γράφει στην επιστολή του ότι αποδέχτηκε ως λύση να γράφουν τα γιαούρτια της «Ολυμπος» στη Ρουμανία «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Αυτό ακριβώς γράψαμε κι εμείς. Κι αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα ερμηνείας και ζήτημα… ιστορίας.

Ο ΣΕΒΓΑΠ μας γράφει ότι αναγκαστικά και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που λειτουργούν στο εξωτερικό θα γράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους «γιαούρτι ελληνικού τύπου», για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από ξένες γαλακτοβιομηχανίες που πωλούν ίδια προϊόντα. Αυτός είναι ο «ρεαλισμός» του κέρδους και αφορά τους καπιταλιστές, όχι εμάς που μαχόμαστε για την αλήθεια και για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας και των φτωχών κτηνοτρόφων.

Ο ΣΕΒΓΑΠ προσπαθεί να μας πείσει ότι μόνον αυτός δίνει μάχη στην ΕΕ για να πετύχει θεσμικά να απαγορευτεί και η χρήση των όρων «γιαούρτι ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής». Παρά ταύτα, ομολογεί ότι η «σκληρή πραγματικότητα» είναι πως για την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της αυτό το ζήτημα είναι τελειωμένο. Ποιος το αποκάλυψε αυτό το ζήτημα, κύριοι του ΣΕΒΓΑΠ; Οχι εσείς, αλλά εμείς. Εμείς αποκαλύψαμε και δημοσιεύσαμε την επιστολή του επιτρόπου Αντριουκάιτις, την οποία λογόκρινε πρόστυχα ο πρώην υπουργός Αποστόλου.

Οταν εμείς αποκαλύψαμε την επιστολή Αντριουκάιτις κι αφού το σχετικό δημοσίευμά μας γνώρισε ευρεία προβολή και αναπαραγωγή, αναγκάστηκε και ο ΣΕΒΓΑΠ να βγει και να ψέξει τον Αποστόλου. Αυτά έγιναν πριν από τριάμισι σχεδόν χρόνια. Επειδή είχαμε διαπιστώσει ότι ο υποτιθέμενος αγώνας του ΣΕΒΓΑΠ ήταν πλέον καθαρά υποκριτικός και γινόταν «για τα μάτια του κόσμου», τους απαντήσαμε τότε με ένα δημοσίευμα που είχε τίτλο «Γαλακτοβιομήχανοι κατά Αποστόλου για το γιαούρτι: Με την απληστία τους άνοιξαν το δρόμο στο “greekyogurt“».

Θυμίσαμε τότε, ότι επί σειρά ετών (τουλάχιστον από το 2009) οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούσαν ευρέως συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα στην παραγωγή γιαουρτιού (και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό), ενώ αυτό απαγορευόταν ρητά και κατηγορηματικά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Δεν περιορίστηκαν μόνο στην πολύχρονη παρανομία, αλλά απαίτησαν και να νομιμοποιηθεί, ζητώντας να περάσει στην περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εντολή αλλαγής του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να επιτρέπεται στην παραγωγή γιαουρτιού η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Ετσι, το 2016 εκδόθηκε η επαίσχυντη, καταστροφική ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Θέλησαν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Γράφαμε τότε και ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά: Το «ελληνικό γιαούρτι» το πούλησαν οι ίδιοι οι έλληνες γαλακτοβιομήχανοι, με την απληστία τους και με το φαταουλισμό τους. Ας μη διαμαρτύρονται τώρα που θα τους φέρνουν οι άλλοι απέξω «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Με το ίδιο γάλα θα φτιάχνεται, άλλωστε. Οσο για τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, προκειμένου να κάνει το χατίρι των άπληστων γαλακτοβιομήχανων, υπέγραψε το θάνατο της ελληνικής κτηνοτροφίας και άνοιξε το δρόμο για να χαθούν σιγά-σιγά όλα τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).
Σάββατο 15 Ιουνίου 2019