Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:14

ΠολιτικήPointer

Πριμοδότηση του παζαριού

Διαμαρτύρονται οι εκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες (πλην αυτών που εκλέχτηκαν από τον πρώτο γύρο) για το τουρλουμπούκι που επικρατεί στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, καθώς οι εκλεγέντες δεν έχουν πλειοψηφία στο συμβούλιο. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που εκλέχτηκε ο δεύτερος του πρώτου γύρου, η παράταξη του δημάρχου δεν είναι καν η πρώτη σε δύναμη.
 
Αυτά, βέβαια, τα ήξεραν. Και είχαν αρχίσει τα παζάρια πριν από τον πρώτο γύρο. Οπως κάνουν οι καπιταλιστές: είμαστε μεν ανταγωνιστές, όμως μπορούμε να συνεννοηθούμε για το ένα ή για το άλλο ζήτημα της αγοράς, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Είναι οι περιβόητες συμφωνίες win-win, στο πλαίσιο των οποίων υποτίθεται ότι κερδίζουν όλοι. Μέχρι το Σεπτέμβρη που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές, θα γίνουν τα παζάρια, θα υπάρξουν εξαγορές με ανταλλάγματα, θα κλειστούν συμφωνίες ανάμεσα στις παρατάξεις και θα βγουν πλειοψηφίες ικανές να στηρίξουν τη νέα δημοτική αρχή. Τα πάντα έχουν την τιμή τους, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να «χυθεί αίμα». Κι αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι. Κάποιοι θα υπερτιμήσουν τις δυνάμεις τους και θα βρεθούν χαμένοι, κάποιοι θα αποδειχτούν πιο πονηροί και αποτελεσματικοί στην ίντριγκα από άλλους κτλ.
 
Οι αναμενόμενες εξελίξεις, όμως, κάθε άλλο παρά δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκλογικό του νόμο. Αμα θέλεις να καθιερώσεις την απλή αναλογική, τότε την καθιερώνεις κανονικά κι όχι σε συνδυασμό με πλειοψηφικό. Στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στέκονται όταν παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία. Ψηφίζονται από το 51%, προχωρούν, δεν ψηφίζονται, πάμε σε νέες εκλογές. Σε δήμους και περιφέρειες, οι σύμβουλοι βγαίνουν με απλή αναλογική και οι δήμαρχοι με πλειοψηφικό. Ο δήμαρχος δε φεύγει με τίποτα, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό το σύστημα;
 
Πρόκειται για ένα διφασικό εκλογικό σύστημα, που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς παρασκηνιακό παζάρι. Φτιάχτηκε μόνο και μόνο για να μπορέσουν ν' αποκτήσουν αναβαθμισμένο ρόλο οι συριζαίοι σύμβουλοι, μπας και μπορέσουν σιγά-σιγά να στήσουν μεγαλύτερα μαγαζιά σε κάθε χώρο.
 
 
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019