Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:45

ΠολιτικήPointer

Η απελπισία του ψεύτη…

Small_img_33237
Ως εξαναγκασμό παρουσίασε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ο Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη στην ΕΡΤ. Και γέλασε κάθε πικραμένος (άλλοι αγανάκτησαν ακόμα πιο πολύ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 7ης Ιούλη). Γιατί όλοι ξέρουν ότι η συγκρότηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που διαχειρίστηκαν τη μνημονιακή πολιτική σε αγαστή συνεργασία επί τετραετία, ήταν μια κυνική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, υπαγορευθείσα από την εξουσιαστική τους δίψα.
 
Μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημόνιου, είχαν δημιουργηθεί όροι κυβερνητικής συνεργασίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που όλοι μαζί την είχαν ψηφίσει στη Βουλή, θα καλούνταν να διαχειριστούν. Ειδικά το Ποτάμι ήταν πανέτοιμο να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ, ο Θεοδωράκης να αντικαταστήσει τον Καμμένο. Κι αν δεν ήταν τόσο πρόθυμο, θα φρόντιζε η γνωστή πρεσβεία. Λίγο σπρώξιμο χρειαζόταν, όπως έγινε με τις Πρέσπες. Ο Τσίπρας φρόντισε να τους κόψει τη φόρα. Πώς; Καλώντας το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη του 2015 τον Καμμένο στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να πανηγυρίσουν παρέα και να εμφανιστούν αγκαλιασμένοι μπροστά στους παραληρούντες συριζαίους.
 
Δεν επρόκειτο για εξαναγκασμό, λοιπόν, αλλά για συνειδητή επιλογή. Ο Καμμένος ήταν ο πιο βολικός για κυβερνητική τσόντα. Του έδωσαν αυτά που ήθελε κι αυτός τους άφησε ήσυχους να χειρίζονται εν λευκώ όλα τα υπόλοιπα, χωρίς να ρωτάει τι, πώς και γιατί. Βολικότερο δε θα μπορούσαν να βρουν. «Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσης δεν είναι βέβαια», έλεγε ο Τσίπρας στην ΕφΣυν, στις 10 Οκτώβρη του 2017. «Βεβαίως έχουμε διαφορές», συμπλήρωνε, «αλλά ο υπερτονισμός αυτών των διαφορών και η συστηματική συκοφαντική αντιμετώπιση των ΑΝΕΛ από τους αντιπάλους της κυβέρνησης δεν αποβλέπει φυσικά στην προστασία μας από κακές παρέες. Ολοι ξέρουν που αποβλέπει…».
 
Ο ίδιος βάφτισε τον Καμμένο και το μόρφωμά του «πατριωτική Κεντροδεξιά» και όταν ο Καμμένος είδε ότι δεν πάει άλλο με τις Πρέσπες και πρέπει ν' αντιδράσει, γιατί θα ψάχνει την ψήφο του και δε θα τη βρίσκει (δυστυχώς γι' αυτόν, το κατάλαβε αργά), ο Τσίπρας είχε φροντίσει να τους «ξεψειρίσει» την κοινοβουλευτική ομάδα και τα κορυφαία στελέχη. Η συνεργασία με τον Καμμένο διακόπηκε, όμως Κουίκ, Κουντουρά, Κόκκαλης, Χρυσοβελώνη και άλλοι έγιναν… ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019