Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 | 19:04

ΔιεθνήPointer

Νέος γύρος κρίσης στο SPD

Μόλις που συμπλήρωσε χρόνο στην ηγεσία της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας (SPD), η Αντρέα Νάλες βρέθηκε στην ανάγκη να παραιτηθεί, συμπληρώνοντας τον μακρύ κατάλογο των ηγετικών στελεχών του κόμματος που παίρνουν το δρόμο της πολιτικής αποστρατείας μετά από μια μεγάλη εκλογική ήττα.
 
Ο προηγούμενος αρχηγός, ο Μάρτιν Σουλτς, δεν άντεξε παρά μερικούς μήνες. Τον έβαλαν υποψήφιο καγκελάριο, όπως ήταν ο διακαής πόθος του, «έγραψε» μια ιστορική ήττα (το ποσοστό του SPD συρρικνώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 20,5%) στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και μολονότι δοκίμασε να κρατήσει το πόστο του προέδρου, υποχρεώθηκε από τους βαρόνους του SPD σε παραίτηση. Η Νάλες που τον διαδέχτηκε είχε προθεσμία μέχρι τις ευρωεκλογές. Το 15,8%, νέο ιστορικό χαμηλό, ποσοστό συντριβής του άλλοτε πανίσχυρου κόμματος, δεν της άφηνε περιθώρια παραμονής. Είχε πρωτοστατήσει στην υποχρέωση του Σουλτς σε παραίτηση, οπότε αντιλήφθηκε ότι έφτασε και η δική της ώρα. «Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα και οι τοποθετήσεις πολλών κομματικών στελεχών μου έδειξαν ότι δεν υπάρχει πλέον η στήριξη που είναι απαραίτητη για την άσκηση των καθηκόντων μου στα αξιώματά μου», ανακοίνωσε και παραιτήθηκε.
 
Η μόλις 49χρονη Νάλες ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική, παραδίδοντας και τη βουλευτική της έδρα. Χαμένη δε θα πάει, βέβαια. Τα γερμανικά μονοπώλια ανοίγουν πρόθυμα τις αγκαλιές τους και υποδέχονται τους αστούς πολιτικούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αστική πολιτική.
 
Οι σοσιαλδημοκράτες διόρισαν μια τριανδρία ως μεταβατική διοίκηση του κόμματος, μέχρι να συγκληθεί συνέδριο και να εκλέξει νέο πρόεδρο. Η πλάκα είναι πως θεωρούν ότι αλλάζοντας προέδρους μπορούν ν' αλλάξουν και την εκλογική συμπεριφορά των γερμανών πολιτών απέναντί τους. Αυτοί αλλάζουν αρχηγούς και το εκλογικό ποσοστό τους πέφτει. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το ερχόμενο φθινόπωρο που θα κάνουν συνέδριο, να αποχωρήσουν από το «μεγάλο συνασπισμό» με τη Δεξιά.
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019