Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 18:14

ΔιεθνήPointer

Τσεχία: Μαφιόζικος καπιταλισμός

Small_img_33225
Η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά από την πτώση του ψευδεπίγραφου σοσιαλισμού έγινε την περασμένη Τρίτη στην Πράγα. Εκατόν είκοσι χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που ζήτησαν την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, Ηταν η τέταρτη διαδήλωση εδώ και έξι βδομάδες, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις στον… εαυτό του (στην εταιρία του Agrofert) από ευρωπαϊκά κονδύλια. Γι αυτό και ορισμένοι διαδηλωτές παρομοίασαν τον Μπάμπις με τον Μπερλουσκόνι, ζητώντας την άμεση παραίτησή του.
 
Ο Μπάμπις αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο η ΕΕ να του επιβάλει να επιστρέψει τα χρήματα με την κατηγορία του αθέμιτου ανταγωνισμού. Μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου, που άρχισε μετά από τη διαρροή εγγράφων των ελεγκτών της Κομισιόν, ο 64χρονος Μπάμπις απέλυσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και δηλώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις «πλήγμα κατά της δημοκρατίας» με στόχο την «αποσταθεροποίηση της χώρας»!
 
Δείγμα της κατάντιας των πρώην «σοσιαλιστικών» χωρών, με καπιταλιστές που γίνονται πρωθυπουργοί και συμπεριφέρονται σαν μαφιόζοι. Το δυστύχημα για τους διαδηλωτές είναι ότι περιμένουν από την ΕΕ τη λύση, κουνώντας τις σημαίες της.
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019