Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 | 11:20

ΔιεθνήPointer

Συνυπεύθυνη η ΕΕ για το βασανισμό μεταναστών στη Λιβύη

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο φάκελος των 245 σελίδων, τον οποίο δύο δικηγόροι που εδρεύουν στο Παρίσι, ο γαλλοϊσπανός Χουάν Μπρανκό και ο ισραηλινός συνάδελφός του Ομέρ Σατς, κατέθεσαν στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ζητώντας του να ασκήσει δίωξη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας των μαζικών θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο, θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Σιγά μη βγάλει τα μάτια της η ίδια η ΕΕ για μερικές χιλιάδες «βαρβάρους» που προσπάθησαν –ανεπιτυχώς– να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα για να φτάσουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας»!
 
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τους δικηγόρους για «ανυπόστατες και παράλογες κατηγορίες». Οι δύο δικηγόροι όμως λένε την αλήθεια ή τουλάχιστον ένα μέρος της που όλοι θέλουν να «ξεχάσουν». Κατηγορούν την ΕΕ για την πολιτική αποτροπής της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της οποίας θυσιάζονται ζωές μεταναστών για να αποτραπεί η διέλευση νέων. Κι όταν αυτό απέτυχε παταγωδώς, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφτασαν στο σημείο να συνεργαστούν με τη λιβυκή ακτοφυλακή για να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές και να ρίξει τους μετανάστες σε σύγχρονα κολαστήρια που ονομάζονται «καταυλισμοί κράτησης».
 
Οι δικηγόροι κατηγορούν την ΕΕ ότι χρηματοδοτούσε τη λιβυκή ακτοφυλακή και τους παραστρατιωτικούς που διοικούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, παρά το γεγονός ότι είχε πλήρη γνώση του τι συνέβαινε στα κέντρα αυτά: βιασμοί, βασανισμοί και δολοφονίες βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης στάλθηκαν περίπου 40 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μεταξύ 2016 και 2018. Και η συνεργασία συνεχίζεται…
 
 
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019