Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 | 21:33

ΔιεθνήPointer

Ιταλία

Απολύσεις χιλιάδων εργατών στον ορίζοντα

Small_img_33220
Μπροστά στο εφιαλτικό φάσμα της ανεργίας βρίσκονται 15.000 με 20.000 εργάτες στον ιταλικό νότο, λόγω της κρίσης του ιταλικού καπιταλισμού και της μεταφοράς κεφαλαίων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου τα μεροκάματα είναι κατά πολύ χαμηλότερα και η εργατική νομοθεσία σχεδόν ανύπαρκτη. Η κρίση έχει ήδη αγκαλιάσει τη βαριά βιομηχανία, την ένδυση, τις τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, η συνολική δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας ενδέχεται να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ.
 
Η λίστα των επιχειρήσεων που είτε κλείνουν πετώντας εκατοντάδες εργάτες στον δρόμο είτε φεύγουν από τη χώρα και ειδικότερα από το νότο είναι μακροσκελής. Ανάμεσά τους βρίσκονται εμπορικές αλυσίδες όπως η Carrefour, η Coop και η Tony, που απέλυσαν 1.500 εργάτριες και εργάτες, η Industria Italiana, που πριν λίγο καιρό έδιωξε 290 εργάτες, η Firema και ο όμιλος Natuzzi, η Almaviva, η Fiat, που απέλυσε εκατοντάδες εργάτες στο Termini Imerese, και πολλές άλλες.
 
Μια από τις τελευταίες περιπτώσεις είναι αυτή της αμερικάνικης πολυεθνικής Whirlpool στη Νάπολη, που ετοιμάζεται να μεταφέρει το εργοστάσιό της στην Πολωνία, αφήνοντας 1.000 εργάτες χωρίς δουλειά. Οι εργάτες έχουν ήδη καταλάβει το εργοστάσιο προκειμένου να εμποδίσουν την εταιρία να το κλείσει και να απομακρύνει τις μηχανές παραγωγής και ταυτόχρονα διαδήλωσαν μαζικά στη Ρώμη έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας. Η δυναμική των εργατικών κινητοποιήσεων και η αλληλεγγύη προς τους απολυμένους εργάτες από το λαό της Νάπολης ανάγκασε την κυβέρνηση, διά στόματος του αντιπροέδρου Λουίτζι ντι Μάιο, να πάρει θέση και να πιέσει την εταιρία να διατηρήσει το εργοστάσιό της στην Νάπολη. Ακόμα και να μείνει η Whirlpool, όμως, η κρίση του ιταλικού καπιταλισμού θα συνεχιστεί, όπως και η αποβιομηχάνιση των παραδοσιακών βιομηχανικών κέντρων της χώρας, λόγω της μεταφοράς κεφαλαίων στις «ελεύθερες οικονομικές ζώνες» της ανατολικής Ευρώπης.
 
Η ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφενός θεσμοθέτησε την πρόσδεσή τους στο δυτικό ιμπεριαλιστικό άρμα και αφετέρου ήρε τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν παλιότερα για την εξαγωγή κεφαλαίου από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προς αυτές. Τα μονοπώλια εκμεταλλεύονται τις συνθήκες κινεζοποίησης της εργασίας στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συμπιέζουν προς το κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, στέλνοντας μαζικά εργάτες να πυκνώσουν τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.
 
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019