Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 | 12:13

ΔιεθνήPointer

Ιταλία

Πολιτική κρίση εν μέσω οικονομικής

Δύσκολα τα πράγματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία. Ο θρίαμβος των φασιστών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι στις ευρωεκλογές και ο καταποντισμός του Κινήματος 5 Αστέρων μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, σε βαθμό που ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε να απειλεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν επέλθει συμβιβασμός μεταξύ τους.
 
Και όλα αυτά τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της χώρας έχει μετατραπεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για τους κρατούντες, σκαρφαλώνοντας στο 132.2% του ΑΕΠ τον Απρίλη, με τάση να αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν (https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-performance-country/italy/economic-forecast-italy_en).
 
Την περασμένη Τετάρτη, η Κομισιόν γνωμοδότησε υπέρ της εκκίνησης πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας (ενδεχομένως και επιβολής προστίμου που μπορεί να φτάσει τα 3.5 δισ. ευρώ), η οποία εξακολουθεί να γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι το όριο του 60% που έχει θεσπίσει η ΕΕ σχετικά με το ποσοστό του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία έχει έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ γι’ αυτό το θέμα. Πέρσι, χρειάστηκαν μήνες παζαριών για να καταλήξουν σε προϋπολογισμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
 
Με δεδομένο ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε και με δυσοίωνες τις προβλέψεις για την «ανάπτυξη» το επόμενο διάστημα, αναμένουμε να δούμε αρκετά επεισόδια στο ιταλικό «δράμα» με την ΕΕ.
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019