Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 17:16

ΔιεθνήPointer

Ονδούρα

Διαδηλώσεις ενάντια στην αμερικανόδουλη κυβέρνηση

Small_img_33218
Εδώ και μέρες, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης του δεξιού Χουάν Ορλάνδο Ερνάνδες στην Ονδούρα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ενάντια στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των συστημάτων Υγείας και Παιδείας και συνεχίζονται παρά την απόφαση του Ερνάνδες να αποσύρει το νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων. Πλέον στο στόχαστρο των διαδηλωτών είναι η ίδια κυβέρνηση, η κρατική διαφθορά και τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια.
 
Στο στόχαστρο των διαδηλώσεων έχει μπει και η αμερικάνικη παρουσία στην χώρα. Τη Δευτέρα 3 Ιούνη, εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κονβόι φορτηγών που μετέφεραν κοντέινερ με προϊόντα μπανάνας που ανήκουν στον αμερικάνικο κολοσσό Dole Fruit Company, πυρπολώντας τα φορτηγά και το εμπόρευμα, ενώ μερικές μέρες νωρίτερα, στις 31 Μάη, χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν την πύλη της αμερικάνικης πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσικάλπα.
 
Τα δυτικά ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος για τις πολυήμερες διαδηλώσεις και συγκρούσεις ενάντια στην κυβέρνηση, στάση που δεν προκαλεί καμιά έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ονδούρας είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους των Αμερικάνων. Ο Ερνάνδες ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 2017, μετά από εκλογές βίας και νοθείας σύμφωνα με καταγγελίες ακόμα και ανθρωπιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην αμερικάνικη κυβέρνηση, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει την κυβέρνηση Ερνάνδες ως μια από τις πιο καταπιεστικές κυβερνήσεις παγκόσμια, που συνεργάζεται ανοιχτά με ναρκέμπορους.
 
Το 2009, ο στρατός, με την υποστήριξη των Αμερικάνων, ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μανουέλ Σελάγια. Η εμπλοκή των Αμερικάνων στο πραξικόπημα έγινε μέσω της τότε υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στη συνέχεια, η αμερικάνικη κυβέρνηση συνέβαλε τα μέγιστα σε προπαγανδιστικό επίπεδο προκειμένου να μακιγιάρει το δημοκρατικό προσωπείο των κυβερνήσεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα, ενώ παράλληλα χρηματοδότησε αδρά την ανασύσταση των δυνάμεων καταστολής, παρά το γεγονός ότι δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και αμερικάνικες, είχαν καταγγείλει την αστυνομία και το στρατό για εκατοντάδες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019