Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 | 12:42

ΔιεθνήPointer

Καμπανάκια κινδύνου για μια νέα κρίση

Small_img_33216
Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία τον περασμένο μήνα χαρακτηρίζεται πλέον ως κακός οιωνός για μια νέα οικονομική περιοδική κρίση που όλοι την περιμένουν αλλά κανείς δε γνωρίζει πότε θα ξεσπάσει. Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για παγκόσμια ύφεση και νέα κατρακύλα των επιτοκίων, αν δεν αμβλυνθούν οι εμπορικές διαφορές στον προσεχές συνέδριο των G20, που θα γίνει στα τέλη Ιούνη στην Οσάκα της Ιαπωνίας και στο οποίο αναμένεται να συναντηθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ.
 
Οι σχέσεις των δύο χωρών ολοένα και χειροτερεύουν, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να «θυμάται» την εξέγερση της πλατείας Τιεν Αν Μεν (στην 30ή επέτειο από το ξέσπασμά της) και να ζητά από την «κομμουνιστική» κινέζικη ηγεσία να αναφέρει δημόσια όλους τους νεκρούς της εξέγερσης και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Από κοντά, ο νέος υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πάτρικ Σανάχαν (ανέλαβε στις αρχές αυτού του χρόνου) κατηγόρησε την Κίνα για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της περιοχής, κατηγορία που επέστρεψαν στις ΗΠΑ οι κινέζοι αξιωματούχοι κάνοντας λόγο ακόμα και για ανοιχτό πόλεμο, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις προκλήσεις τους με τα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια κινέζικη θάλασσα και την υποστήριξή τους σε μία «δημοκρατική» Ταϊβάν ξεχωριστά από την υπόλοιπη Κίνα. Ως γνωστόν, η Ταϊβάν θεωρείται από την Κίνα δικό της έδαφος, το οποίο όμως για δεκαετίες και μέχρι σήμερα έχει διαχωριστεί, ως προπύργιο των πολέμιων της κινέζικης επανάστασης.
 
Ο εμπορικός πόλεμος που συνεχίζεται κανονικά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και με τις νέες απειλές Τραμπ για νέους δασμούς στο Μεξικό και ενδεχομένως και στην Ινδία, πυροδοτεί το πολεμικό κλίμα αλλά και τις ανησυχίες για ξέσπασμα μιας νέας οικονομικής κρίσης (από αυτές που ξεσπούν περιοδικά στον παγκόσμιο καπιταλισμό).
 
Δύο ξεχωριστές έρευνες, μία από το Ινστιτούτο Διεύθυνσης Προμηθειών (ISM) και μια δεύτερη από εταιρία συμβούλων για τα θέματα των «αγορών», που εδρεύει στο Λονδίνο (IHS), έδειξαν ότι η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ήταν η χειρότερη από τον Οκτώβρη του 2016 (έρευνα ISM) ή, ακόμα χειρότερα, από το 2009 (σύμφωνα με τον δείκτη «διαχειριστών προμηθειών» PMI της IHS).
 
Η μείωση των επιτοκίων από την αμερικάνικη FED «μυρίζει» πρόβλημα στον πιστωτικό τομέα, που αναγκάζει τη FED θα ρίξει τα επιτόκια για να δώσει φτηνότερο χρήμα στους καπιταλιστές που ζορίζονται. Ποτέ όμως οι νομισματικές πολιτικές ή οι πολιτικές επιτοκίων δε στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις οικονομικές κρίσεις. Αυτές είναι σύμφυτες με τον καπιταλισμό, όποιοι κι αν είναι στο τιμόνι της διαχείρισής του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Ιουνίου 2019