Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 | 10:55

ΠολιτικήPointer

Τι εννοεί ο ποιητής;

Αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Βενιζέλος δημοσίευσε προσωπική του δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ιδιότητα εκείνου που είχε εισαγάγει ως στόχο τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Εγραψε:
 
«Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου.
 
Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου.
 
Στρατηγική ήττα είναι να μη μπορείς να ελέγξεις τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές. Ούτε την εκλογή του επόμενου ΠτΔ. Ούτε την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος.
 
Υποχρέωση της Δημοκρατικής Παράταξης που εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής είναι να μετατρέψει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δική της στρατηγική νίκη. Πρώτον, για το μέλλον του τόπου, για τον προγραμματικό προσανατολισμό της χώρας, για την προστασία του Συντάγματος και την αναβάθμιση των θεσμών. Και, δεύτερον, για την έκφραση της ίδιας της ιστορικής Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς ευτελείς απόπειρες εισοδισμού».
 
Με συσχετισμό 23,8% ΣΥΡΙΖΑ - 7,7% ΚΙΝΑΛ, δηλαδή τρία προς ένα, τουλάχιστον οι πασόκοι δε δικαιούνται να πανηγυρίζουν. Ούτε να μιλούν για προοπτική δικής τους στρατηγικής νίκης. Γιατί το κάνει ο Βενιζέλος; Γιατί αναφέρεται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και η αναθεώρηση του Συντάγματος, αφήνοντας έξω το μείζον, που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης; Γιατί εκείνο που εννοεί ο… ποιητής (χωρίς να το γράφει καθαρά, για ευνόητους λόγους) είναι πως το ΚΙΝΑΛ οφείλει να διεκδικήσει θέση σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη (ιδιαίτερα αν η ΝΔ δεν έχει  αυτοδυναμία). Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα ήταν «η καλύτερη» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορεί να «πυροβολεί» άνετα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγώντας το ΚΙΝΑΛ στο δρόμο του… Καμμένου.
Σάββατο 01 Ιουνίου 2019