Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 | 11:59

ΠολιτικήPointer

Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Οταν ο Τσίπρας βγήκε και δήλωσε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές, όλοι προεξόφλησαν ότι θα πάει και θα παραιτηθεί, όπως έκανε τον Αύγουστο του 2015. Πράγματι, στην τηλεοπτική δήλωση του Τσίπρα υπήρχαν μόνο πολιτικοί λόγοι: να αποφασίσει ο λαός αν θέλει εμάς ή τη ΝΔ (με την απαραίτητη κινδυνολογική σάλτσα). Το σκεπτικό ήταν στον πυρήνα του ίδιο μ' αυτό του Αυγούστου του 2015. Τότε ο Τσίπρας παραιτήθηκε, επικαλούμενος την ανάγκη να αποφασίσει ο λαός αν καλώς ή κακώς υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.
 
Σε περίπτωση παραίτησης της κυβέρνησης πριν από τη λήξη της θητείας της Βουλής, υπάρχει μια καθορισμένη συνταγματική διαδικασία. Ο Παυλόπουλος πρέπει να δώσει διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα, μετά να διερευνήσει αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στον αρχαιότερο από τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο). Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ώρα. Φωνάζει Τσίπρα, Μητσοτάκη και Γεννηματά (αυτοί είναι οι αρχηγοί των τριών πρώτων σε δύναμη κοινοβουλευτικών ομάδων στη σημερινή Βουλή), παίρνει τις διαβεβαιώσεις τους και αμέσως διαλύει τη Βουλή και ορκίζει υπηρεσιακή πρωθυπουργό την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι σήμερα η αρχαιότερη ανάμεσα στους τρεις προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.
 
Τι γίνεται, όμως, αν ο Τσίπρας δεν παραιτηθεί, αλλά πάει στον Παυλόπουλο και ζητήσει πρόωρες εκλογές «για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (άρθρο 41§2 του Συντάγματος); Σ' αυτή την περίπτωση διαλύεται μεν η Βουλή, παραμένει όμως η κυβέρνηση, αλλάζει με υπηρεσιακό τον υπουργό Εσωτερικών (άντε και καναδυό άλλους, για να δείξει ότι είναι ούλτρα δημοκρατική) και κάνει αυτή τις εκλογές. Και μπορεί, στο μεταξύ, να διορίσει αυτή πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς Πέππας και Δημητρίου αποχωρούν υποχρεωτικά στις 30 του Ιούνη, λόγω ορίου ηλικίας.
 
Μέσα στη χαρά για τον εκλογικό θρίαμβο, οι δεξιοί δεν το κατάλαβαν. Το κατάλαβαν τη μεθεπομένη, όταν ο Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιούλη και τόνισε με νόημα ότι «η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές στις 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου»! Ποια κυβέρνηση; Οχι η υπηρεσιακή, βέβαια, που απλά διαχειρίζεται τις πιεστικές τρέχουσες υποθέσεις και οργανώνει τις εκλογές, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα, ο οποίος -προφανώς- δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ό,τι κι αν του σούρουν. Ο βρεγμένος δε φοβάται τη βροχή. Οσο για «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», να φάνε και οι κότες. Εδώ και δεκαετίες οι πρόωρες εκλογές γίνονταν με αφορμή το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Την τελευταία φορά που έγιναν τέτοιου τύπου πρόωρες εκλογές, το 2009, ο Καραμανλής επικαλέστηκε την οικονομική κρίση. Δε θα είναι καθόλου δύσκολο στους Τσιπραίους να κατασκευάζουν έναν προσχηματικό λόγο και να παραμείνουν στην κυβέρνηση μέχρι τις 7 Ιούλη. Διορίζοντας στο μεσοδιάστημα πρόεδρο και εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο.
 
Γι' αυτό, άλλωστε χρειάστηκαν την 7η του Ιούλη και βρήκαν ως πρόσχημα τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα, καθώς θα απομένουν μόνο τρία ειδικά μαθήματα που δεν αφορούν περισσότερους από 1.000 μαθητές πανελλαδικά. Επειδή την προηγούμενη φορά, ο Παυλόπουλος αρνήθηκε να υπογράψει το διορισμό της Ξένης Δημητρίου πριν τη συνταξιοδότηση της προηγούμενης εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι Τσιπραίοι πήγαν τις εκλογές στις 7 Ιούλη, ώστε την 1η Ιούλη ο Παυλόπουλος να υπογράψει τους διορισμούς προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που οι ίδιοι θα έχουν ήδη επιλέξει (η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, έχουν προεπιλεγεί οι τριάδες των υποψήφιων, από τις λίστες που πρότεινε η κυβέρνηση).
 
Είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουν κι ας λένε ό,τι θέλουν οι άλλοι για «θεσμικό ατόπημα» κτλ.  Οι Τσιπραίοι θα ενεργήσουν αδίστακτα και έξω από τους κανόνες του… πολιτικού πολιτισμού (που είναι απλώς ρητορεία προς κατανάλωση). Το ίδιο θα έκαναν και οι άλλοι στη θέση τους. Κάθε αστικό κόμμα εξουσίας θέλει να έχει στον ανώτερο δικαστικό μηχανισμό ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Για διάφορους λόγους. Ακόμα και για το λόγο ότι μπορεί να υπάρξουν δικαστικές… περιπέτειες για στελέχη του, εάν οι επόμενοι αποφασίσουν να ανταποδώσουν αυτά που υπέστησαν δικά τους στελέχη από τους συριζαίους.
Σάββατο 01 Ιουνίου 2019