Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 23:00
Medium_img_33166
Δεν είναι δύσκολο να «διαβάσει» κανείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα, όταν δε βάζει μπροστά σκοπιμότητες δικαιολόγησης του ενός ή του άλλου φαινομένου. Η αριθμητική είναι το πρώτο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει, για να διαπιστώσει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Στη συνέχεια, πρέπει –βάσει αυτής της αριθμητικής- να επιχειρήσει να διεισδύσει στην ουσία των πραγμάτων και να βγάλει συμπεράσματα.
Πλήρες άρθρο...
Παρά το διλημματικό-δημοψηφισματικό χαρακτήρα που δόθηκε σ' αυτές τις ευρωεκλογές, παρά την πόλωση που καλλιέργησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά την καμπάνια κατά της αποχής (με αισχρή επιχειρηματολογία από διάφορους ,ριζοσπάστες αριστερούς» που ηδονίζονται να μετρούν «κουκιά»), η αποχή υπήρξε και πάλι τεράστια, ξεπερνώντας για μια ακόμα φορά το 40%.
Πλήρες άρθρο...
Γελάνε ακόμα και οι δεξιοφέρνοντες δημοσιογράφοι με την εικόνα του Μπουμπούκου στα τηλεπαράθυρα, που δεν τσιρίζει, δεν απειλεί με ειδικά δικαστήρια τους αντιπάλους του, δεν ειρωνεύεται, δεν κάνει κωλοδάχτυλα στους συριζαίους και γενικά εμφανίζει την εικόνα ανθρώπου που τον έχουν ποτίσει με βάλιουμ και βρίσκεται σε ήπια καταστολή.
Πλήρες άρθρο...
Οταν ο Τσίπρας βγήκε και δήλωσε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές, όλοι προεξόφλησαν ότι θα πάει και θα παραιτηθεί, όπως έκανε τον Αύγουστο του 2015. Πράγματι, στην τηλεοπτική δήλωση του Τσίπρα υπήρχαν μόνο πολιτικοί λόγοι: να αποφασίσει ο λαός αν θέλει εμάς ή τη ΝΔ (με την απαραίτητη κινδυνολογική σάλτσα).
Πλήρες άρθρο...
Οσο απλωνόταν η χλεύη πολλών θαμώνων των λεγόμενων κοινωνικών Μέσων για την ανακοίνωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι αποχωρεί από την πολιτική τόσο πλήθαιναν οι ύμνοι για τον «σοβαρό», «αξιοπρεπή» και «ηθικό» Σταύρο, που μπορεί να έκανε λάθη, όμως έμεινε πάντοτε πιστός στις απόψεις του, από τους συναδέλφους του στα αστικά ΜΜΕ, οι οποίοι δεν κατάλαβαν ότι οι εκ των υστέρων ύμνοι τους θύμιζαν επικήδειο σε επαρχιακή πόλη.
Πλήρες άρθρο...
Αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Βενιζέλος δημοσίευσε προσωπική του δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ιδιότητα εκείνου που είχε εισαγάγει ως στόχο τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Εγραψε:  «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος.
Πλήρες άρθρο...
Σιγά τα ωά. Ο αρχιμπάτσος και ο αρχιλιμενόμπατσος παρακολουθούσαν, λέει, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διαπράττοντας βαρύτατο υπηρεσιακό ατόπημα, διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι «απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας».
Πλήρες άρθρο...
Οπως κατήγγειλε η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία, οι φριλάνσερ φωτορεπόρτερ, ακόμα και μέλη του προεδρείου της ΕΦΕ, αποκλείστηκαν από την τελευταία προεκλογική ομιλία του Τσίπρα στο Σύνταγμα. Υπήρχε ένας περιφραγμένος ειδικός χώρος μπροστά από την εξέδρα, στον οποίο βρίσκονταν δημοσιογράφοι και εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήρες άρθρο...
Με μαεστρία έπλεξε το σχόλιό του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην «Καθημερινή» ο διευθυντής της Alexis Παπαχελάς. Καταρχάς, ενημέρωσε το αναγνωστικό κοινό του ότι «Το εκλογικό αποτέλεσμα εξέπληξε ορισμένους στα κέντρα αποφάσεων στο εξωτερικό. Θεωρούσαν ότι ο κ. Τσίπρας θα παρέμενε ανίκητος ή πως η διαφορά θα ήταν πολύ μικρή.
Πλήρες άρθρο...
Αιφνιδιάστηκαν τόσο πολύ από το αποτέλεσμα ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι συριζαίοι και γι' αυτό αντέδρασαν τόσο σπασμωδικά το βράδυ της περασμένης Κυριακής; Για μας είναι σίγουρο ότι την ήττα την περίμεναν. Την έβλεπαν στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις (αυτές που μένουν κρυφές, καθώς τις παραγγέλλουν τα επιτελεία των κομμάτων και τις κρατούν επτασφράγιστο μυστικό που το γνωρίζει μόνο ένας στενός κύκλος στελεχών).
Πλήρες άρθρο...
Στις 17 Σεπτέμβρη του 2015, τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο φίρερ της ΧΑ, για να συσπειρώσει το σκληρό πυρήνα που συγκροτούσε τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής συμμορίας, σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Χατζηνικολάου, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
Πλήρες άρθρο...
«Εμένα αυτά τα πολύ ναζιστικά με βρίσκουν κάθετα αντίθετο». Δεν του ξέφυγε του Βελόπουλου, άνοιγμα στους εναπομείναντες ψηφοφόρους της νεοναζιστικής ΧΑ έκανε, για να αυξήσει την τάση μετακίνησης προς το δικό του μόρφωμα, το οποίο χωράει και τους «λίγο ναζιστές» (χωρίς τάγματα εφόδου, αλλά με τον Χίτλερ στην καρδιά).
Πλήρες άρθρο...
♦ Το ανέκδοτο της εβδομάδας: την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης έκανε την εξής δήλωση: «Συνεδρίασαν σήμερα από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Πλήρες άρθρο...
Το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ο Γιώργος Λακόπουλος σύστηνε «ψυχραιμία παιδιά», γιατί «όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, από Δευτέρα η χώρα θα έχει την ίδια κυβέρνηση.  Ο Τσίπρας θα είναι πάντα Πρωθυπουργός. Και θα είναι  για τέσσερις μήνες ακόμη, μέχρι να κριθεί  για τον απολογισμό του.
Πλήρες άρθρο...
Μπορεί η Βουλή να είναι κλειστή, όμως η Θοδώρα αγρυπνεί. Κι έσπευσε να ανακοινώσει ότι αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (στην οποία είχε προσχωρήσει τον Γενάρη του 2018, αφού προηγουμένως είχε υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης) και παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής.
Πλήρες άρθρο...
Ολοι είδαμε τον Τσίπρα να ανακοινώνει από το βήμα της κοινής συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής και της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, που στις ευρωεκλογές κατέβηκαν αυτόνομα, στις βουλευτικές εκλογές θα κατέβουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήρες άρθρο...