Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 21:27

ΟικονομίαPointer

Κουτεντάκης όπως Στουρνάρας

Οταν, προεκλογικά, βγήκε ο Στουρνάρας και δήλωσε ότι το υπερπλεόνασμα του 2019 έχει εξαντληθεί από τα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση και ενδεχομένως να δημιουργηθεί και τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί με συμπληρωματικά μέτρα, οι συριζαίοι έπεσαν να τον φάνε. Τους χαλούσε το παραμύθι που έλεγε: τώρα σας δίνουμε αυτά, αλλά στο τέλος του χρόνου θα σας δώσουμε κι άλλα. Μάλλον και δώρο Χριστουγέννων. Κι ένα πενηντάρικο αύξηση στην εθνική σύνταξη από 1.1.2020.

Τώρα, που βγαίνει ο Κουτεντάκης, το δικό τους στέλεχος που τοποθέτησαν επικεφαλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και λέει τα ίδια, μούγκα στη στρούγκα. Η τριμηνιαία Εκθεση του ΓΠΚΒ, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα επισημαίνει ότι ο περιβόητος «δημοσιονομικός χώρος» εξαντλήθηκε, καθώς τα μέτρα που νομοθετήθηκαν λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αναλώνουν το 0,554% από το 0,6% του ΑΕΠ που είναι ο ετήσιος στόχος. Μάλιστα, το ΓΠΚΒ δεν έχει κάνει κάποια δική του μελέτη, αλλά επικαλείται τα στοιχεία του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, τα οποία -φυσικά- κατασκεύασε η κυβέρνηση.

Εννοείται πως ο Κουτεντάκης περίμενε να ολοκληρωθούν οι Ευρωεκλογές για να δημοσιοποιήσει την Εκθεση του ΓΠΚΒ. Τώρα πια αυτά κρίθηκαν στην κάλπη, οπότε το πρόβλημα θα το έχει ο Κούλης ως ο επόμενος πρωθυπουργός.
Σάββατο 01 Ιουνίου 2019