Πέμπτη 02 Απριλίου 2020 | 07:58

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Μαύρα μαντάτα για την εκπαίδευση το Πρόγραμμα ΝΔ για Παιδεία

Ιδιωτικοποίηση, θεοποίηση της επιχειρηματικής λειτουργίας, δόγμα «τάξη και ασφάλεια»

Οπως όλα δείχνουν, η ΝΔ θα είναι το επόμενο αστικό κόμμα που θα αναλάβει να διαχειριστεί τον ελληνικό καπιταλισμό, ο οποίος βρίσκεται για τις επόμενες δεκαετίες υπό την αυστηρή επιτήρηση των ιμπεριαλιστών δανειστών.
 
Κόμμα που παραδοσιακά και γνήσια εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ΝΔ, με αρχηγό τον πωρωμένο νεο-φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει δημοσιοποιήσει ένα Πρόγραμμα για την εκπαίδευση, που είναι μείγμα άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, στρατηγικών επιλογών του ευρωπαϊκού, ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου (προτάσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ), αλλά και πρακτικών που εφαρμόστηκαν ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Με αφορμή, λοιπόν, το νέο μαύρο κεφάλαιο που ανοίγει για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αναδημοσιεύουμε από προηγούμενο φύλλο μας (αρ. φύλ. 986, Δεκέμβριος 2018), τα χαρακτηριστικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ.
 

Το Σύγχρονο Σχολείο της ΝΔ

 
Το δημόσιο σχολείο απελευθερώνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου σε επίπεδο οργανωτικό, διοικητικό, παιδαγωγικό.
 
Νέο πρόγραμμα σπουδών. Νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως επιχειρηματικότητα, εθελοντισμός, κ.λπ.
 
Ανάπτυξη δημιουργικών και βιωματικών δράσεων εκτός ωρολόγιου προγράμματος, π.χ. δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων.
 
Εισαγωγή του θεσμού της «άσκησης» σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία.
 
Ευελιξία στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις τοπικές προτεραιότητες της κάθε περιοχής.
 
Ενισχυμένος ρόλος διευθυντή σχολείου.
 
Δημιουργία νέου ολιγομελούς οργάνου υποστήριξης (Διευθυντής, Υποδιευθυντές, εκπρόσωπος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογος Γονέων και παρατηρητές από τους μαθητές) για την καθημερινή λειτουργία του σχολείου και τη διαχείριση πρόσθετων πόρων επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης.
 
Πρότυπα, Πειραματικά Σχολεία ως «νησίδες αριστείας και καινοτομίας». Επέκταση του θεσμού σε όλη την Ελλάδα.
 
Επιτελικός-επιστημονικός φορέας το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης (ΕΚΕΕΤ) σε αντικατάσταση του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.
 
Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας για μαθητές και γονείς με ενίσχυση μέτρων προστασίας στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων.
 
Η «αυτονομία» της σχολικής μονάδας έγινε το αγαπημένο σλόγκαν όλων των κυβερνήσεων διαχείρισης του καπιταλισμού, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, όλων των κρυφών και φανερών οπαδών της ιδιωτικοποίησης, που αποτιμούν την Παιδεία με τη λογική του κέρδους.  Επιδιώκει να απαλλάξει το αστικό κράτος από τις υποχρεώσεις του και να φορτώσει τα έξοδα λειτουργίας του δημόσιου σχολείου στις πλάτες της εργαζόμενης κοινωνίας. «Αυτονομία» διοικητική, οργανωτική, παιδαγωγική. Σε αυτό το περιβάλλον κατηγοριοποιούνται τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους ανάλογα με την ταξική τους θέση και βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εισβάλλει η καπιταλιστική αγορά. Επιχειρήσεις, δημαρχαίοι, «τοπική κοινωνία» έχουν λόγο στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, στις δεξιότητες που καλλιεργούνται στους μαθητές, στη διάπλαση της προσωπικότητας των νέων. Το πρόγραμμα της ΝΔ θεοποιεί την αγορά και την επιχειρηματική λειτουργία. Οχι δε θα γίνουν όλοι πετυχημένοι επιχειρηματίες. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν χάσει τα μαγαζιά τους, τις δουλειές τους, χιλιάδες είναι οι άνεργοι. Στόχος είναι η δημιουργία ανθρώπων αναλώσιμων από την αγορά, ποτισμένων με τις «αξίες» του καπιταλισμού, υποταγμένων στις ορέξεις του κεφαλαίου.
 
Η «αυτονομία» τα έχει όλα και συμφέρει. Στο έδαφός της, αφού υπάρχουν οι προϋποθέσεις της κατηγοριοποίησης-κατάταξης των σχολείων, δημιουργείται ο χώρος για την ίδρυση και ενίσχυση των «πρότυπων σχολείων», των σχολείων που προορίζονται για τους «άριστους», γι’ αυτούς που αποτελούν εν δυνάμει τα αυριανά στελέχη της παραγωγής και του μηχανισμού.
 
Τα «αυτόνομα» σχολεία, που θα έχουν διαφοροποιημένα προγράμματα και δραστηριότητες και θα πασχίζουν για την επιβίωσή τους με την προσέλκυση πόρων από «τρίτους» και τη διαχείριση-ενοικίαση των υποδομών τους, απαιτούν διευθυντή-μάνατζερ.
 
Απαιτούν επίσης «τάξη και ασφάλεια». Η νεολαία πρέπει να συνηθίζει στην υποταγή και να κυριαρχείται από το φόβο απέναντι στην εξουσία. Ανύπαρκτοι και υπαρκτοί κίνδυνοι (η προπαγάνδα των ΜΜΕ κάνει καλά τη δουλειά της) την περιζώνουν και αυτή για να προστατευθεί πρέπει να επιδιώκει την ένταση της κρατικής καταστολής και όχι να προτάσσει την ενίσχυση της συλλογικότητας και τους αγώνες. Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι περιπολίες των μπάτσων έξω από τα σχολεία, τα κάγκελα παντού, οι αστυνομικοί της γειτονιάς και τα ρέστα.
 

Περιορισμός δαπανών 

 
Προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών βάσει πραγματικών αναγκών, δημογραφικών εξελίξεων και δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
 
Εισαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. ξένες γλώσσες) σε σχολεία απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης των θέσεων.
 
Σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (από τα τέσσερα χρόνια).
 
Κάτω από την ασφυκτική πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, ιδίως των αδιόριστων και των αναπληρωτών, που αυτήν τη χρονιά ενέτεινε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και της εξόφθαλμης πλέον αναγκαιότητας για μόνιμους διορισμούς, καθότι το δημόσιο σχολείο έχει αποψιλωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από μόνιμο προσωπικό και λειτουργεί με τη στήριξη των αναπληρωτών (αποτελούν το 25% του προσωπικού), η ΝΔ αναγκάστηκε να ψελλίσει κάποιες αοριστολογίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι οι συριζαίοι έχουν κάνει σημαία τους την πολιτική προσλήψεων που θα εφαρμόσουν δήθεν σε βάθος τριετίας και έχουν επιδοθεί σε έντονη προπαγάνδα. Η ΝΔ, που δε θέλησε να υστερήσει σε αυτήν την προπαγάνδα, αναφέρει μεν τον προγραμματισμό μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών, τις οποίες, όμως, στη συνέχεια ακυρώνει έμμεσα με την επίκληση των «πραγματικών αναγκών» (που διαμορφώνονται από το νομοθετημένο υψηλό αριθμό μαθητών ανά τμήμα και από τα κουτσουρεμένα στοιχεία που στέλνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης), των δημογραφικών εξελίξεων και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων (ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε δεσμεύεται για τους διορισμούς που δημαγωγικά εξήγγειλαν οι συριζαίοι σε βάθος τριετίας.Οι διορισμοί όταν και εάν γίνουν θα έχουν ως προϋπόθεση την επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής», του ΑΣΕΠ) .
 
Η πολιτική πετσοκόμματος των δαπανών για την Παιδεία, η στρατηγική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας εκφράζεται και με όσα αναφέρονται για την υποχρεωτική διετή Προσχολική Εκπαίδευση. Η ΝΔ ακολουθεί και εδώ την πρακτική των συριζαίων.
 
Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που προκαλεί πραγματικά οργή, είναι η επινόηση της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» για ορισμένα γνωστικά αντικείμενα στα σχολεία των δυσπρόσιτων περιοχών. Τα παιδιά του κατώτερου θεού θα πρέπει να στερηθούν αυτονόητων δικαιωμάτων τους, να έχουν δηλαδή τους δασκάλους που απαιτούνται για τη μόρφωσή τους.
 

Αξιολόγηση παντού

 
Αξιολόγηση σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές με χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Δημιουργία δεικτών με βάση τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων.
 
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών με αποκλειστικό στόχο τη διαρκή βελτίωση αλλά και την επιβράβευσή τους. Σύνδεση αξιολόγησης με επιμόρφωση.
 
Ο καθορισμός των κριτηρίων και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων θα γίνεται από την ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
 
Επανέρχεται, λοιπόν, η αξιολόγηση χωρίς τα φτιασίδια και τις περικοκλάδες των συριζαίων. Αξιολόγηση σχολείων με συμμετοχή γονιών και μαθητών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ειδικά για τις σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα στη σχολική κοινότητα και αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Βεβαίως με τιμωρητικό χαρακτήρα. Η αναφορά στην «επιβράβευση» των εκπαιδευτικών καθιστά εμφανή τη σύνδεση αξιολόγησης και βαθμολογικής-μισθολογικής εξέλιξης.
 
Λύκειο με ενίσχυση των ταξικών φραγμών - Τριτοβάθμια εκπαίδευση για λίγους κι εκλεκτούς
 
Εθνικό Απολυτήριο. Στο βαθμό του Εθνικού Απολυτήριου συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των 3 τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
 
Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου με επιλογή θεμάτων από Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
 
Διατήρηση για τουλάχιστον 2 χρόνια του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Καθορισμός ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Τα ανώτατα ιδρύματα καθορίζουν τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και μπορούν να ορίσουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης βάσης.
 
Εισάγονται ισχυροί ταξικοί φραγμοί στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόταση της ΝΔ έχει άρωμα από τις «μεταρρυθμίσεις Αρσένη και Γιαννάκου». Πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου για όλα (;) τα μαθήματα, συνυπολογισμός των βαθμών και των 3 τάξεων με ειδικό συντελεστή ανά τάξη στο βαθμό του Εθνικού Απολυτήριου, καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Εκτός όλων αυτών που αποτελούν δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια των παιδιών ειδικά της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων της εργαζόμενης κοινωνίας και στοχεύουν στο ξωπέταγμά τους από το σχολείο, προτείνεται και η αποφασιστική μείωση του αριθμού εισακτέων (τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό), καθώς να ισχύει και το δικαίωμα των ιδρυμάτων να επιβάλλουν υψηλότερες βάσεις εισαγωγής.Το τελευταίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατηγοριοποίηση-κατάταξη Σχολών και Τμημάτων.
 

Πανηγύρια για τους σχολάρχες

 
Προστασία του δικαιώματος της ελληνικής οικογένειας για ελεύθερη επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου.
 
Αναθεώρηση ρυθμιστικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση με κατάργηση των διατάξεων της σημερινής κυβέρνησης. Ενδεικτικά: επαναφορά της προτέρας κατάστασης όσον αφορά τη δυνατότητα εκπόνησης πρόσθετων δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων.
 
Η ΝΔ είναι φειδωλή όσον αφορά το περιεχόμενο της «αναθεώρησης του ρυθμιστικού πλαισίου» για τα ιδιωτικά σχολεία. Είμαστε σίγουροι ότι θα αφορά τις όποιες προστατευτικές διατάξεις για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά και θα λύνει τα χέρια των σχολαρχών να αυθαιρετούν και να προπαγανδίζουν το έργο των επιχειρήσεών τους, προβάλλοντας «πρόσθετες δραστηριότητες» που πληρώνονται αδρά από τους γονείς και πραγματοποιούνται πάντα σε βάρος των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους σχέσεων.
 

Επαγγελματική Εκπαίδευση-Κατάρτιση

 
Η Επαγγελματική Εκπαίδευση να γίνει συνειδητή επιλογή.
 
Αμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων» στο σχεδιασμό.
 
Αυτονομία των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ με ενεργό ρόλο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας.
 
Πρότυπα ΕΠΑΛ, στα οποία λειτουργεί Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ). Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από τη διοίκηση-εκπροσώπηση του σχολείου και ίσος αριθμός εκπροσώπων των «κοινωνικών εταίρων» της περιοχής.
 
Το ΣΣΠΑΕ εισηγείται τους επαγγελματικούς τομείς που θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ, τα ειδικά μαθήματα-προγράμματα-δραστηριότητες πέραν του εγκεκριμένου κορμού. Οι εισηγήσεις έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
 
Εντός διετίας, όλα τα ΕΠΑΛ μιας Περιφερειακής Ενότητας συνθέτουν ένα συνεργαζόμενο δίκτυο, στο οποίο καθιερώνεται και λειτουργεί ΣΣΠΑΕ.
 
Ολα τα ΕΠΑΛ εντός διετίας θα λειτουργούν όπως τα Πρότυπα, σε ό,τι αφορά την επιλογή των Τομέων, την πρακτική άσκηση και τα επιπλέον ειδικά μαθήματα.
 
Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας για τους απόφοιτους του Γυμνασίου.
 
Σχολές Μαθητείας σε όλα τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και στον ιδιωτικό τομέα.
 
♦  Ανασυγκροτούνται τα ΙΕΚ. Δημιουργείται ζώνη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Τοπικές επιχειρήσεις και εκπαιδευτική μονάδα συνδιαμορφώνουν τις δραστηριότητες. Εκπαιδευτές από την αγορά εργασίας. Μαθητεία για το ήμισυ τουλάχιστον του χρόνου φοίτησης.
 
Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ) με συμμετοχή εκπροσώπων Δημόσιας Διοίκησης, κοινωνικών εταίρων με κύριο αντικείμενο τη διαρκή προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα επαγγέλματα του μέλλοντος.
 
Η ΝΔ, όπως και κάθε αστικό κόμμα, ανησυχεί σφόδρα που η νεολαία δεν επιλέγει, στο βαθμό που επιθυμεί ο αστισμός, τη λεγόμενη τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Διαχρονικά, όλα τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τον ελληνικό καπιταλισμό φτιασιδώνουν και ξανα-βαφτίζουν την  τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση όχι γιατί αυτό επιτάσσει το επίπεδο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά γιατί στόχος είναι  αυτή να αποτελέσει «συνειδητή επιλογή» μεγάλου τμήματος της νεολαίας, ειδικά της εργατικής τάξης. Τα παιδιά της πρέπει να παραιτηθούν από το όνειρο της πανεπιστημιακής μόρφωσης και να στραφούν σε μια φθηνή και κακορίζικη μισοειδίκευση-κατάρτιση.
 
Η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί πεδίο παρέμβασης των επιχειρήσεων, που συνδιαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών και καθορίζουν τους τομείς και τις ειδικότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής αγοράς. Ο θεσμός της Μαθητείας, που η ΝΔ θέλει να επιβάλει και για τους απόφοιτους Γυμνασίου(!), είναι στην ουσία επέκταση της παιδικής εργασίας και εξασφαλίζει στους καπιταλιστές τσάμπα εργατικό δυναμικό.
 

Πιστοποίηση-Επαγγελματικά προσόντα

 
Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων την αναγνώριση των προσόντων τους, χωρίς τη σημερινή καθυστέρηση.
 
Η ντε φάκτο αναγνώριση των κολλεγίων και των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων που έχουν αποδεχθεί τη Διακήρυξη της Μπολόνια με τον τριετή προπτυχιακό κύκλο σπουδών. Η εν τοις πράγμασι υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
 

Ανώτατη Εκπαίδευση

 
Κατάργηση νόμων Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου. Νέος νόμος-πλαίσιο.
 
Κατάργηση ασύλου. Αυτεπάγγελτη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για όλες τις αξιόποινες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα και πειθαρχικές ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών για τη μη έγκαιρη κλήση και ενημέρωση των αρμοδίων δημοσίων οργάνων.
 
Προσέλκυση νέων πόρων εκτός της κρατικής χρηματοδότησης.
 
Μεγαλύτερη διασύνδεση με αγορά εργασίας.
 
Επαναφορά Συμβουλίου Ιδρύματος και αναμόρφωση της λειτουργίας του.
 
Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα για προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός ΕΕ.
 
Απελευθέρωση προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
 
Ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών (ν+2).
 
Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.
 
Η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας) βασικός θεσμός αξιολόγησης προγραμμάτων σπουδών, διδασκόντων, Ιδρυμάτων.
 
Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση.
 
Κριτήρια αξιολόγησης η εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, οι επιδόσεις των φοιτητών και η σύνδεση με την αγορά εργασίας.
 
Η κρατική χρηματοδότηση θα γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών (κόστος σπουδών ανά φοιτητή, διάρκεια προγραμμάτων σπουδών, γνωστικό αντικείμενο, μέγεθος ιδρύματος, κ.λπ) και θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
 
Ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων εντάσεως γνώσης με συμμετοχή των Ιδρυμάτων. Συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας/τεχνογνωσίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων.
 
Αξιοποίηση σχημάτων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων.
 
Θεσμικό πλαίσιο για πρόσθετη χρηματοδότηση από «τρίτους». Επώνυμες έδρες, δωρεές, κ.λπ.
 
Συνεχίζεται η διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη (συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) μετά από αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. Ενίσχυση του Τεχνολογικού Τομέα.
 
Πρακτική άσκηση των φοιτητών σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
 
Ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης και επανειδίκευσης με πιστοποίηση με βάση τις ανάγκες της αγοράς.
 
Η ΝΔ επαναφέρει τις βασικές διατάξεις και τη φιλοσοφία του νόμου Διαμαντοπούλου (ν. 4009/2011).
 
Το Πανεπιστήμιο μεταλλάσσεται σε εταιρία που λειτουργεί με όρους «βιωσιμότητας» και σκληρής «ανταγωνιστικότητας».
 
Ο προσανατολισμός του εξαρτάται από τις εφήμερες ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την παραγωγή αντίστοιχης «γνώσης» και όχι για την προαγωγή της επιστήμης.
 
Τη διοίκηση των ιδρυμάτων αναλαμβάνουν τα Συμβούλια, κατά το πρότυπο μιας καπιταλιστικής εταιρίας, ώστε να εξασφαλίζεται η σιωπή των αμνών (καθηγητές, φοιτητές) και να αναζητούνται συνεχώς νέοι πόροι για την επιβίωση και ανάπτυξη του ιδρύματος.
 
Επιτρέπεται η ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου Πανεπιστήμιου εξαφανίζεται ως συνταγματική επιταγή. Η χρηματοδότηση συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και κατανέμεται βάσει δεικτών (κόστος σπουδών ανά φοιτητή, διάρκεια προγραμμάτων σπουδών, αριθμός εγγραφόμενων φοιτητών, γεωγραφική διασπορά, αποθεματικό κ.λπ.).
 
Επιτρέπονται οι χορηγίες από εταιρίες, ιδρύματα ή φυσικά πρόσωπα.
 
Τα Πανεπιστήμια συμμετέχουν στην απάτη της διά βίου αμάθειας μέσω της οργάνωσης-πιστοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων ώστε να εξασφαλίζεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιβίωση. Για τον ίδιο σκοπό οργανώνονται ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα για την προσέλκυση φοιτητών-πελατών.
 
Επιβάλλεται κλίμα πειθάρχησης και υποταγής των φοιτητών. Οι φοιτητές πρέπει να μαθητεύσουν στο φόβο και την υποταγή, ώστε μελλοντικά να αποτελέσουν τα υποδειγματικά υποζύγια των καπιταλιστικών κάτεργων. Προς τούτο καταργείται το άσυλο, αλλά και καθιερώνεται ο θεσμός του «ενεργού φοιτητή», που διαθέτει ανώτατο χρόνο σπουδών.
 
Η ΝΔ, υλοποιώντας τη δέσμευση έναντι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την πολιτική που άνοιξε το «σχέδιο Αθηνά» και συνεχίζει το σχέδιο «συγχωνεύσεων-συνεργειών-συγχωνεύσεων» Πανεπιστημίων και ΤΕΙ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
 

Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

 
Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ιδρυση «μη κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων» Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 
Η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αποτελεί βασική πολιτική επιλογή της ΝΔ και εμμονή του Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία αναφέρεται διαρκώς. Η επιλογή αυτή, που καταδεικνύει ότι η Παιδεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, αποτελεί κορύφωση του κάθετου ταξικού διαχωρισμού.

 
Γιούλα Γκεσούλη
 
Σάββατο 01 Ιουνίου 2019