Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 | 19:05

ΔιεθνήPointer

Πολεμικά παιχνίδια με διαβεβαιώσεις περί ειρήνης

Την ίδια στιγμή που οι Αμερικάνοι συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν διαμηνύει ότι δε θα εφαρμόσει όλες του τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για τα πυρηνικά του, μια συμφωνία που συνήφθη το 2015 από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν πριν από ένα χρόνο, οι δυο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος.
 
Το δήλωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ (ότι δεν επιζητά τον πόλεμο). Το ίδιο είπε κι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι το Ιράν κάνει μόνο «αντίσταση». Ο δε Τραμπ διέψευσε τις φήμες ότι σκοπεύει να στείλει 120 χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς τες «fake news» (παραπληροφόρηση), χωρίς όμως να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που το Ιράν απειλήσει τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έστελναν ένα ακόμα αεροπλανοφόρο και σύστημα πυραύλων «Πάτριοτ» στην περιοχή, πέρα από το αεροπλανοφόρο που ήδη πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα (το «Αβραάμ Λίνκολν», με τουλάχιστον 50 μαχητικά και 6.000 στρατιώτες).
 
Η Ρωσία στήριξε για μία ακόμα φορά το Ιράν στην απόφασή του για αναστολή ορισμένων από τις υποχρεώσεις της JCPOA, υποστηρίζοντας ότι έχει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον όχι μόνο αποσύρθηκε από τη συμφωνία αλλά βάζει εμπόδια στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, απειλώντας τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο με κυρώσεις. Αυτό ισχύει από την Πρωτομαγιά. Ετσι, οι οκτώ μεγαλύτεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου (Τουρκία, Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν) θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικάνικες κυρώσεις, αν συνεχίσουν τις περιορισμένες εισαγωγές που επιτρέπονταν μέχρι τώρα. Ηδη, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν μειωθεί κάτω από το μισό σε σχέση με πέρσι (από 2.8 εκατομμύρια βαρέλια στο ένα), όμως το Ιράν θέτει ως προϋπόθεση να τις αυξήσει στο 1.5 εκατομμύριο βαρέλια, προκειμένου να παραμείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά του.
 
Είναι σίγουρο ότι ένας πόλεμος κατά του Ιράν (για τον οποίο πολλές εικασίες έχουν γραφτεί την τελευταία δεκαπενταετία) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οπως δεν ήταν εύκολη υπόθεση ένας πόλεμος κατά του Ιράκ, ο οποίος τελικά δεν αποφεύχθηκε την προηγούμενη δεκαετία.
 
Ομως τώρα οι Αμερικάνοι έχουν ένα ακόμα εμπόδιο σε σχέση με παλαιότερα. Την αυξημένη ρωσική ανάμιξη στη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο με τη Συρία της έδωσε το προβάδισμα που επιζητούσε μετά από χρόνια συνεχών υποχωρήσεων.
 
Μπορούν όμως τα εμπόδια αυτά να αποτελέσουν εγγυήσεις για την αποτροπή του πολέμου; Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να τον καθυστερήσουν, αλλά όχι να αποτρέψουν τελεσίδικα το ξέσπασμά του. Εμείς μάντεις δεν μπορούμε να γίνουμε, ούτε αναμιχθήκαμε ποτέ σε εικασίες και σενάρια για τον «επικείμενο πόλεμο με το Ιράν», που πολλοί τον περίμεναν αλλά ποτέ δεν ξέσπασε. Ενα όμως έχουμε να σημειώσουμε. Οτι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν τελείωσαν. Οσο υπάρχει ιμπεριαλισμός και οικονομικές κρίσεις, που είναι απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τόσο υπάρχει η πιθανότητα ξεσπάσματος μεγάλων πολέμων. Στη Μέση Ανατολή ήδη έχουν ξεσπάσει τρεις αιματηροί πόλεμοι (Ιράν, Συρία, Υεμένη), πέρα από τη μόνιμη πολεμική κατάσταση στην Παλαιστίνη και το ευαίσθητο πεδίο του Λιβάνου (με τη Χεζμπολά να θεωρείται μόνιμο αγκάθι για τους Σιωνιστές και τους Αμερικάνους). Η περιοχή είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα, πράγμα που την κάνει ευάλωτη σε πολεμικά ξεσπάσματα. Αλλωστε, οι περισσότερες χώρες «κολυμπούν στο πετρέλαιο», για να θυμηθούμε και τον πρώην υφυπουργό Πολέμου των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, σε μία από τις λίγες στιγμές ειλικρίνειας για τον πόλεμο του Ιράκ.
 
 
 
Σάββατο 18 Μαΐου 2019