Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 10:21

ΔιεθνήPointer

ΗΠΑ-Κίνα: Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Η αύξηση των δασμών (από 10% σε 25%) σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, που εφάρμοσε η αμερικάνικη κυβέρνηση από τις 10 Μάη, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την κινέζικη πλευρά. Τρεις μέρες μετά, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς, ύψους από 10% μέχρι 25% (ανάλογα με το προϊόν) σε 5.140 αμερικάνικα προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, από την 1η Ιούνη.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα δε θα ενδώσει ποτέ στις εξωτερικές πιέσεις, ενώ ο εκδότης της εφημερίδας Global Times (ελέγχεται από το «Κ»Κ Κίνας) δήλωσε στο Twitter ότι το Πεκίνο σκέφτεται να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, όπως μειώσεις παραγγελιών αεροπλάνων της Boeing, σταμάτημα αγοράς αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ ή ξεπούλημα αμερικάνικων ομολόγων.
 
Το παραμύθι του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα από την Κίνα καταρρέει. Μέχρι και ένας από τους οικονομικούς του συμβούλους (Larry Kudlow) παραδέχτηκε στο Fox News ότι θα πληρώσουν και οι δυο πλευρές τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε το περσινό καλοκαίρι, όταν ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα κινέζικα προϊόντα, κατηγορώντας την Κίνα για αθέμιτο ανταγωνισμό και κλοπή της τεχνολογικής γνώσης από τις δυτικές εταιρίες που λυμαίνονται το φτηνό κινέζικο εργατικό δυναμικό.
 
Συνέπεια των παραπάνω ήταν η κατρακύλα των μετοχών πολλών αμερικάνικων επιχειρήσεων που έχουν εργοστάσια στην Κίνα, όπως η Caterpillar (-4.3%), η General Motors (-3.2%), η Apple (-5.3%) και η Deere & Company (-5.2%). Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 2%.
 
Δέκα χρόνια από την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση και εν αναμονή μίας ακόμα μεγαλύτερης, που κανείς δε γνωρίζει πότε θα ξεσπάσει, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας ανατρέπει τις αερολογίες περί  «παγκόσμιας συνεργασίας στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», που πλάσαραν ανά τον κόσμο τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου. Ο άγριος ανταγωνισμός είναι στη φύση του καπιταλισμού κι όταν πρόκειται για μονοπωλιακές ενώσεις με τεράστια συμφέροντα, αυτός γίνεται ανελέητος.
 
 
 
Σάββατο 18 Μαΐου 2019