Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 13:04

ΠολιτικήPointer

«Περίεργος» διάλογος…

Στη σελίδα 13 γράφουμε για την προκλητική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που αναγνώρισε (με πλειοψηφία 6-1) στους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής (ενόσω είναι κρατούμενοι), με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια. Η συμμετοχή σ’ αυτή την απόφαση δεν είναι το μοναδικό ατόπημα του προέδρου του ΜΟΕ Σωτήρη Τσιμπέρη.

Εξίσου σημαντικό ατόπημά του ήταν ο διάλογος που άνοιξε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου με τον συνήγορο των δολοφόνων του Λουκμάν, για το αν το ρατσιστικό έγκλημα που τους απέδωσε το δικαστήριο με την απόφασή του συνδέεται ή όχι με το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Μιλάμε για σημαντικό ατόπημα, γιατί η συμμετοχή ή όχι στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ δεν αποτελούσε στοιχείο του κατηγορητηρίου, γεγονός που γνωρίζει ένας ανώτερος δικαστής. Οπως γνωρίζει ότι διάλογοι τέτοιου επιπέδου και περιεχομένου δε συνηθίζεται να γίνονται στα δικαστήρια.

Η στάση του προέδρου, που μπήκε σ’ αυτόν το διάλογο, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, καθώς ήταν φανερή η στόχευση του συνηγόρου Φούσσα, να πάρει μια προφορική απάντηση από τον πρόεδρο, ότι το αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα των δολοφόνων του Λουκμάν δε συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή, για να τη χρησιμοποιήσει στη συνέχεια στη δίκη της ΧΑ, όπου οι δύο στυγνοί δολοφόνοι είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ετσι, θα πετύχαινε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς οι πελάτες του θα μπορούσαν να γλιτώσουν από μια δεύτερη καταδίκη, ενώ το νεοναζιστικό μόρφωμα και η ηγεσία του θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν έχει σχέση με «μεμονωμένες πράξεις», πράγμα που αναγνώρισε και το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση Λουκμάν.

Ο διάλογος του προέδρου Τσιμπέρη με τον συνήγορο Φούσσα ήταν ο εξής:

Πρόεδρος: Δηλαδή, είναι έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα.

Συνήγορος: Δεν το συνδέεται καθόλου με τη Χρυσή Αυγή.

Πρόεδρος: Οχι, όχι.

Συνήγορος: Δεν το συνδέεται.

Πρόεδρος: Απλώς δεν το συνδέω με την Χρυσή Αυγή. Αλλά γνώριζαν και αυτό θα το πούμε στην αιτιολογία (σ.σ. εννοεί την αιτιολογία που συνοδεύει τις δικαστικές αποφάσεις).

Συνήγορος: Αυτό μας ενδιαφέρει. Επαναλαμβάνω, δεν το συνδέετε με την Χρυσή Αυγή. Απλώς το κρίνετε έτσι. Ευχαριστώ, εντάξει.

Το «ευχαριστώ, εντάξει» είναι τόσο αποκαλυπτικό που μας επιτρέπει να υποθέσουμε τα πάντα.

Την επόμενη μέρα, ο συνήγορος των δύο δολοφόνων έσπευσε περιχαρής στο δικαστήριο που δικάζει τους νεοναζιστές της ΧΑ, για να αναγγείλει το «όχι» του προέδρου του ΜΟΕ. Ο διάλογός του με την πρόεδρο Μ. Λεπενιώτη ήταν ο εξής:

Φούσσας: Οχι κα πρόεδρε, δεν θα φέρουμε (σ.σ. μάρτυρες υπεράσπισης). Θέλω να φέρω απόσπασμα από χτεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, ότι η υπόθεση είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Πρόεδρος: Γιατί, έλεγε κάτι τέτοιο το κατηγορητήριο;

Φούσσας: Κάναμε εμείς ευθέως ερώτηση αν συνδέεται και είπε όχι.

Η αμήχανη απάντηση του Φούσσα στην εύστοχη ερώτηση της προέδρου (που είναι και αυτή έμπειρη δικαστής) θα προκαλούσε γέλια ακόμα και σ’ έναν πρωτοετή της Νομικής. Πώς θα μπορούσε να πάρει απόσπασμα μιας απόφασης, όταν η συγκεκριμένη δίκη δεν είχε κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση; Η αποσύνδεση από ένα γεγονός δε γίνεται με προσωπικές δηλώσεις του προέδρου ενός δικαστηρίου στη φάση της ανακοίνωσης της απόφασης, αλλά με βάση όλη τη ζωντανή ακροαματική διαδικασία.

Η απόφαση του ΜΟΕ, σύμφωνα με την οποία η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν είναι έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα, είναι σημαντική, γιατί προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των εγκλημάτων των νεοναζιστών της ΧΑ.

Οσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικού στους δολοφόνους, θέτουμε ένα ερώτημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα ασκήσουν αίτηση αναίρεσης αυτής της προκλητικής απόφασης, που αναγνώρισε ελαφρυντικό σε δολοφόνους με ρατσιστικό κίνητρο;
 
Σάββατο 11 Μαΐου 2019