Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 03:52

ΠολιτικήPointer

Απορία Σπίρτζη βηξ

Για τον Τσίπρα ο ΒΟΑΚ είναι απλώς ένας δρόμος που διασχίζει τον Βορρά της Κρήτης από ανατολή προς δύση. Για την ακρίβεια θα τον διασχίζει, όταν ολοκληρωθεί. Γιατί προς το παρόν είναι μια καρμανιόλα, εκτός από ένα τμήμα που συνδέει τις πιο τουριστικές περιοχές, από το Ηράκλειο μέχρι τον Αγιο Νικόλαο (απαίτηση των μεγαλοξενοδόχων, ξένων και ντόπιων, που έχουν εγκαταστήσει μεγάλες και πολυτελείς μονάδες στην περιοχή). Ανήγγειλε, λοιπόν, την ολοκλήρωσή του, λες κι αυτή θα γίνει σε μερικούς μήνες (καμιά δεκαετία και βάλε θα χρειαστεί, αν όλα πάνε καλά). Κι επειδή όταν βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία γίνεται πολύ… «λαρτζ», ανακοίνωσε ότι ο δρόμος θα είναι χωρίς διόδια για τους Κρητικούς.
Τον άκουσαν οι κρητικοί δημοσιογράφοι κι επειδή ξέρουν ότι το έργο σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης (όπως οι εθνικές οδοί και η Αττική Οδός), περικύκλωσαν τον Σπίρτζη και άρχισαν να τον ρωτούν αν ισχύει αυτό που είπε ο Τσίπρας. Ο Σπίρτζης άρχισε να ρετάρει και έκλεισε τη συζήτηση με ένα «θα το δούμε όταν θα συντάξουμε τη σύμβαση παραχώρησης»!

Φυσικά, σύμβαση παραχώρησης χωρίς διόδια δε γίνεται. Ο παραχωρησιούχος στήνει μια μπίζνα από την οποία δε θέλει να βγάλει μόνο τα έξοδα διαχείρισης και συντήρησης του δρόμου, αλλά και κέρδος. Δε δουλεύει για την ψυχή της μάνας του. Εδώ στον περιβόητο αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) πληρώναμε για χρόνια διόδια χωρίς ο δρόμος να είναι έτοιμος. Και η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας, αυτοκινητόδρομου στην κατασκευή του οποίου δεν είχαν εμπλοκή οι παραχωρησιούχοι, γίνεται χωρίς να εξαιρούνται από τα διόδια οι κάτοικοι των πόλεων που τον χρησιμοποιούν για κοντινές διαδρομές. Κάτι πήγε να βάλει ο Σπίρτζης, αλλά η τρόικα τον ανάγκασε κι έκανε το χαρτί μπαλάκι και το έφαγε. Γι' αυτό και τώρα απαντά «θα το δούμε».

Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν μπαϊλντίσει να μετρούν όχι μόνο ταλαιπωρία, αλλά και θύματα. Φωνάζουν να τελειώσει επιτέλους ο ΒΟΑΚ, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει την περίοδο της χούντας! Με την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, τα «κοράκια» των κατασκευαστικών βλέπουν «ψωμί». Που θα το πληρώνει όποιος χρησιμοποιεί τον ΒΟΑΚ, Κρητικός ή επισκέπτης. Παρά τα ψέματα του Τσίπρα.
 
Σάββατο 11 Μαΐου 2019