Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 13:05

ΚαταστολήPointer

Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Το κόκκινο νήμα των αγώνων«Με αντιμετωπίζετε όχι ως νομικός αλλά ως πολιτικός αντίπαλος. Γι’ αυτό κι εγώ ξαναπιάνω το κόκκινο νήμα των αγώνων και ξεκινώ απεργία πείνας». Αυτή την απάντηση έδωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στον εισαγγελέα Κωνσταντίνου, μόλις ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Φυλακής στην Κασσαβέτεια, με τη θετική γνώμη για χορήγηση άδειας από τη διοικήτρια και την κοινωνική λειτουργό της φυλακής και βέτο του εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε τη φράση «το κόκκινο νήμα των αγώνων», που ο Δ. Κουφοντίνας είχε χρησιμοποιήσει σε παλαιότερη δήλωσή του.

Προσχηματική ήταν, βέβαια, η επίκληση αυτής της δήλωσης (και άλλων ανάλογου περιεχομένου, που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας για να «ντοκουμεντάρει» το βέτο του). Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλες αυτές οι δηλώσεις ήταν γνωστές, όταν ο ίδιος εισαγγελέας έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του σε προηγούμενη άδεια που πήρε ο πολιτικός κρατούμενος. Εξι άδειες έχει πάρει μέχρι τώρα ο Δ. Κουφοντίνας, με τη σύμφωνη γνώμη έξι διαφορετικών εισαγγελέων (μεταξύ των οποίων και ο κ. Κωνσταντίνου). Εκανε «καλή χρήση» (αυτός είναι ο νομικός όρος) όλων αυτών των αδειών. Την έβδομη άδεια αποφάσισαν να του την κόψουν, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει το παραμικρό (εκτός από τις υστερικές κραυγές της οικογένειας Μητσοτάκη, τις ανακοινώσεις της αμερικάνικης πρεσβείας και τις ακόμα πιο υστερικές κραυγές του γνωστού μιντιακού συμπλέγματος).

Είναι φανερό ότι πρόκειται  για εκτέλεση εντολών, οι οποίες περνούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, που σ' αυτό το πεδίο συναντιούνται με τους Μητσοτάκηδες, με τους αμερικανούς επικυρίαρχους και με το μαύρο μιντιακό μπλοκ.

Οπως σωστά επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η Συνέλευση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο εξαναγκασμός σε απεργία πείνας ισοδυναμεί στη συγκεκριμένη περίπτωση με βασανιστήριο, το βασανιστήριο της πείνας. Επί χρόνια αρνούνταν στον Κουφοντίνα την κανονική άδεια που δικαιούται (βάσει του νόμου, όχι επειδή το λέμε εμείς), ζητώντας απ' αυτόν δήλωση μετάνοιας. Οταν δύο εισαγγελείς του έδωσαν τις δύο πρώτες άδειες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ και με στενές οικογενειακές σχέσεις με μέλη της κυβέρνησης) άσκησε εναντίον τους πειθαρχικές διώξεις. Χρειάστηκε να κάνει μια σκληρή και επίπονη απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας για να του δώσουν την τρίτη άδεια. Ακολούθησαν άλλες τρεις από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, στις οποίες μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό. Του έκοψαν την έβδομη, χωρίς -όπως είπαμε- να μεσολαβήσει οτιδήποτε. Περίμενε δυο μήνες, έκανε ξανά αίτηση, του την ξαναέκοψαν. 

Το δίλημμα που έθεσαν μπροστά του ήταν σαφές: είτε υπογράφεις δήλωση μετάνοιας, είτε αποποιείσαι ακόμα και το δικαίωμα του λόγου, είτε δεν παίρνεις άδεια. Δεν του άφησαν άλλη επιλογή εκτός από την απεργία πείνας, το έσχατο μέσο που διαθέτει ένας κρατούμενος. Ηξεραν πολύ καλά ότι αυτή θα ήταν η αντίδρασή του, γιατί δεν είναι άνθρωπος που θα επιλέξει τον αυτοεξευτελισμό, την αποποίηση της ιδιότητας του αγωνιστή, το τσαλάκωμα της αξιοπρέπειάς του και της επαναστατικής του τιμής. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας κάποιο νέο δικαίωμα. Διεκδικεί κάτι που προβλέπεται, για το οποίο διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, του χορηγήθηκε έξι φορές και μετά του αφαιρέθηκε τραμπούκικα και ετσιθελικά. Είναι το μαύρο μπλοκ (από την κυβέρνηση μέχρι τους Μητσοτάκηδες και τους Αμερικανούς) που τον εξανάγκασαν να κάνει απεργία πείνας, στα 61 χρόνια του και με κλονισμένη υγεία από την προηγούμενη απεργία πείνας (δεν πέρασε ούτε χρόνος). Κι αυτό ισοδυναμεί με καταδίκη του στο βασανιστήριο της πείνας. Πέραν όλων των άλλων, έχουμε να κάνουμε με μια προσβολή του πολιτισμού.

Το βασανιστήριο συνεχίστηκε και μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Βόλου. Δεν τον τοποθέτησαν σε θάλαμο κάποιας κλινικής, αλλά σε μια αποθήκη του δεύτερου υπόγειου, δίπλα στο νεκροτομείο! Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας του Βόλου κινούνταν σε γραμμή… Βορίδη: έδωσε εντολή στη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει σε υποχρεωτική ανάνηψη και σίτιση του απεργού πείνας όταν αυτός χάσει τις αισθήσεις του! Ο Κουφοντίνας απάντησε κοφτά: «Ούτε να το σκεφτούν». Την Πέμπτη το πρωί το κατέστησε σαφώς και γραπτά, στέλνοντας στο διοικητή του νοσοκομείου την εξής επιστολή:

Προς τον Διευθυντή  

Δέχτηκα να μεταφερθώ στο νοσοκομείο σας, μετά από πιέσεις, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλο νοσηλευτικό περιβάλλον (υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού), δεδομένου ότι είμαι από 2/5 σε απεργία πείνας.

Οι συνθήκες διαμονής μου εδώ, στην αποθήκη του 2ου υπογείου του κτιρίου του νοσοκομείου, δίπλα από το νεκροτομείο, συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό.

Γι΄αυτό

Ζητώ να μεταφερθώ άμεσα σε κατάλληλη κλινική του νοσοκομείου, ώστε να υπάρχει παρουσία νοσηλευτών υποβοήθησης στην κάλυψη των στοιχειωδών ατομικών αναγκών.

ΑΛΛΙΩΣ ΔΗΛΩΝΩ

Οτι δεν θέλω να παραμείνω άλλο στο νοσοκομείο σας και δηλώνω και υπογράφω με κάθε ευθύνη μου ότι θέλω να επιστρέψω άμεσα στην ΕΑΚΝ Κασσαβέτειας, στο χώρο κράτησής μου και όπου θα συνεχίσω την απεργία πείνας.

ΚΑΙ

Μέχρι τότε δεν θα δεχθώ καμία επίσκεψη και παρακολούθηση από οποιονδήποτε γιατρό ή νοσηλευτή του νοσοκομείου σας, που θεωρώ εκ των προτέρων προσχηματική και προσβλητική και Δηλώνω ότι κάθε τέτοια προσπάθεια συνιστά βίαιη και αναγκαστική νοσηλεία η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη θέλησή μου, στην οποία δεν συναινώ.

Η παρούσα δήλωση δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που κάνει ευσυνείδητα μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες τη δουλειά του. 

9/5/2019
Δημήτρης Κουφοντίνας
2ο Υπόγειο

Μερικές ώρες αργότερα, κι ενώ είχε αρνηθεί να του πάρουν αίμα (χωρίς να έχει τίποτα με το προσωπικό), του είπαν ότι την Παρασκευή (χθες) θα τον μεταφέρουν σε «κανονική» κλινική. Την Πέμπτη συνεδρίασε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να εξετάσει το εισαγγελικό βέτο. Απόφαση δεν είχε βγάλει μέχρι το πρωί της Παρασκευής που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας. Είναι η συνηθισμένη τους τακτική, να παρατείνουν όσο γίνεται περισσότερο το βασανιστήριο των απεργών πείνας πολιτικών κρατούμενων.

Στο μεταξύ το κίνημα αλληλεγγύης έχει ήδη προχωρήσει σε διάφορες δράσεις, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις (παρέμβαση στο μετρό, πορεία από τα Προπύλαια στην Κουμουνδούρου, παρεμβάσεις σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κτλ.) και αναμένεται να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες κρίσιμες μέρες. Απαιτεί να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα: Να του χορηγηθεί η κανονική άδεια που δικαιούται και να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο στις άδειες των κρατούμενων.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ την αίτηση του Δ. Κουφοντίνα να του χορηγηθεί κανονική άδεια.
Σάββατο 11 Μαΐου 2019