Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 22:00

ΔιεθνήPointer

Κρίση ταυτότητας

Ο υπερφιλόδοξος πρόεδρος της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Γιούζος), Κέβιν Κίνερτ, τάραξε τα νερά στο χώρο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, καταθέτοντας ένα μανιφέστο το οποίο κάνει λόγο για κρατικοποιήσεις και… κολεκτιβοποίηση. «Μου είναι λιγότερο σημαντικό αν τελικά στο κουδούνι της BMW γράφει “κρατική αυτοκινητοβιομηχανία“ είτε αν η κολεκτίβα αποφασίσει ότι δε χρειάζεται πλέον την BMW σ’ αυτή τη μορφή», δήλωσε ο Κίνερτ σε συνέντευξή του στην «Ντι Τσάιτ», διευκρινίζοντας πάντως ότι θέλει κρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων «με δημοκρατικά μέσα»!

Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία τα έχει, βέβαια, ξεπεράσει στην πράξη αυτά από την πρώτη εικοσαετία του 20ού αιώνα, όταν κλήθηκε να αναλάβει τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας. Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο τα απέβαλε και από κάθε προγραμματικό της κείμενο, στο οποίο τύχαινε να επιβιώνουν ως «αραχνιασμένες ιδέες». Γι’ αυτό και τα ηγετικά στελέχη έσπευσαν να απορρίψουν το μανιφέστο Κίνερτ, καθώς είδαν ότι οι χριστιανοκοινωνιστές (CSU) άρχισαν να χτίζουν μια αντι-SPD καμπάνια, στηριγμένη στα όσα είπε ο Κίνερτ. «Ο Κίνερτ περιέγραψε μια κοινωνική ουτοπία. Αυτή η πρόταση δεν είναι ούτε δική μου ούτε του SPD» δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ. «Μπορώ να σας αραδιάσω ένα μακρύ κατάλογο με προτάσεις που δεν αποδείχτηκαν και τόσο σοβαρές», δήλωσε -με αρκετή δόση ειρωνείας- ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, τονίζοντας πως όταν ήταν αυτός στους Γιούζος, ο Κίνερτ δεν είχε ακόμα γεννηθεί. Ηταν σαν να έλεγε ότι τα στελέχη της Νεολαίας συνηθίζουν να μπουρδολογούν.

Αλλα στελέχη του SPD, όμως, αυτά της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, υποστήριξαν τον Κίνερτ. «Ολοι γνωρίζουν ότι το SPD δε θέλει να κρατικοποιήσει επιχειρήσεις, όμως πολλοί νέοι είναι πεπεισμένοι ότι ο καπιταλισμός στη σημερινή του μορφή έχει εξαντλήσει τα όριά του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ράλφ Στέγκνερ. «Πρέπει να διεξάγουμε και να αντέχουμε πολιτικές αντιπαραθέσεις», είπε ο επικεφαλής της φράξιας των αριστερών βουλευτών του SPD Ματίας Μιρς.

Ολ’ αυτά δε δείχνουν τίποτ’ άλλο εκτός από τη βαθιά κρίση ταυτότητας της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της εργατικής της επιρροής.
Σάββατο 11 Μαΐου 2019