Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:38

ΔιεθνήPointer

Η αναμενόμενη νίκη Σάντσεθ εξελίχθηκε σε θρίαμβο

Η νίκη του Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) ήταν αναμενόμενη. Ο Σάντσεθ είναι το «δυνατό χαρτί» της ισπανικής αστικής τάξης, καθώς διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν ένα μείγμα Γκονθάλεθ (σοσιαλδημοκράτης) και Αθνάρ (δεξιός). Ομως, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα κατέληξε σε θρίαμβο του Σάντσεθ. Οχι τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε το PSOE (28,68%, που του έδωσε 123 από τις 350 έδρες) όσο για το γεγονός ότι καταποντίστηκε το Λαϊκό Κόμμα (μόλις 16,70% και 66 έδρες) και υποχώρησε σημαντικά το Podemos (14,31% και 42 έδρες).

Ετσι, ο Σάντσεθ έχει έναν μεγάλο «κενό χώρο» και στ' αριστερά του και στα δεξιά του, γεγονός που τον καθιστά αναμφισβήτητο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Τις απώλειες του «αριστερού» Podemos τις μάζεψε ο Σάντσεθ (άρα, έχει τον Ιγκλέσιας και την παρέα του «στο τσεπάκι»), ενώ τις μεγάλες απώλειες του ΡΡ τις μάζεψε κυρίως το κεντροδεξιό Ciudadanos (τρίτο κόμμα με 15,86% και 57 έδρες) και δευτερευόντως το φασιστικό Vox, που μπήκε και στην κεντρική Βουλή της Ισπανίας (10,26% και 24 έδρες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ήταν 75,78%, σχεδόν 10 μονάδες υψηλότερη απ' ό,τι το 2016. Ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός λειτούργησε και πάλι, καθώς η σχετική καπιταλιστική ανάπτυξη που γνωρίζει η Ισπανία αναθέρμανε το πολιτικό ενδιαφέρον και αναγέννησε τις γνωστές φρούδες ελπίδες.

Η διάψευση αυτών των ελπίδων δε θ' αργήσει να έρθει και ίσως τερματίσει την πολιτική κυριαρχία του Σάντσεθ πιο σύντομα απ' όσο φαντάζεται κανείς. Η κρίση έχει τη… συνήθεια να «τρώει» πρωθυπουργούς.

Στη χώρα μας το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συζητήθηκε περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και Τσίπρας και Γεννηματά έσπευσαν ν' αναζητήσουν το ισπανικό ισοδύναμό τους. Μπορεί επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ να στήριζε το Podemos, όμως ο Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να στήσει πανηγύρι για την «επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία» (την ήττα του Podemos την έκανε γαργάρα) και την «κατάρρευση του δεξιού ΡΡ», τονίζοντας με νόημα: «Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη». «Η πρώτη επιτυχία της συμμαχίας Βέμπερ-Μητσοτάκη: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας χθες είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του», σχολίασε με το δικό του τρόπο ο Τσακαλώτος, ενώ η Φώφη συμπέρανε ότι επέρχεται «προοδευτικά αλλαγή στην Ευρώπη» και ότι «τα Σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς».
 
Σάββατο 11 Μαΐου 2019