Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:45

ΔιεθνήPointer

Συρία

Πεδίο στρατιωτικών ασκήσεωνΕδώ και δυο βδομάδες συνεχίζεται η μεγάλη κοινή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Ασαντ κατά των τελευταίων εναπομεινάντων αντικυβερνητικών ανταρτών στις επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.  Πρόκειται για τους αντάρτες της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, που φέρεται να είναι πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ηταν η πρώτη μεγάλη επίθεση μετά από επτά μήνες εκεχειρίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε απόλυτα. Ωστόσο, οι πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά και το πυροβολικό του Ασαντ όξυναν το πολεμικό μέτωπο. Πέντε νοσοκομεία και ένα ιατρικό κέντρο έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΟΗΕ, οι βόμβες της κυβερνητικής επίθεσης με τις πλάτες της Ρωσίας ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 15 μηνών. Δεκάδες από αυτές ήταν βόμβες «βαρελιού», οι οποίες είναι απαγορευμένες, γιατί προκαλούν τεράστια καταστροφή στον άμαχο πληθυσμό.  

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Αλ Χαζ Γιούσεφ, διευθυντή της πολιτικής προστασίας του Ιντλίμπ, περισσότεροι από 130 χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία για να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές. Ο Γιούσεφ ανέφερε ότι χτυπήθηκαν ακόμα και τα κέντρα πολιτικής προστασίας της επαρχίας. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων από τον περασμένο Σεπτέμβρη φτάνει στις 323 χιλιάδες, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της επαρχίας του ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων!

Αν στα παραπάνω συμπληρώσουμε τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τους 1.600 νεκρούς αμάχους από τις αμερικάνικες επιθέσεις στη Ράκα μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο (!), τότε θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της ρημαγμένης Συρίας που έχει γίνει πεδίο πολεμικών ασκήσεων τα τελευταία χρόνια.

Ρωσία και ΗΠΑ ερίζουν για τον έλεγχό της, με την πρώτη να έχει σαφέστατο προβάδισμα αφού ελέγχει απόλυτα το καθεστώς Ασαντ. Ο μόνος χαμένος είναι ο συριακός λαός που εξακολουθεί να ματώνει σε έναν απ’ όλες τις πλευρές άδικο πόλεμο χωρίς ορατό τέλος.


Σάββατο 11 Μαΐου 2019