Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 13:19

ΔιεθνήPointer

ΗΠΑ-Ρωσία ερίζουν για τον έλεγχο της Βενεζουέλας

Η «τελική φάση της επιχείρησης-ελευθερία» στη Βενεζουέλα στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Πρόκειται για το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Η πλειοψηφία του στρατού εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο, ο οποίος την ευχαρίστησε και υποσχέθηκε σκληρή τιμωρία των «προδοτών». Ως πρώτο βήμα, οι δικαστικές Αρχές της χώρας, εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Λεοπόλδο Λόπες, που είναι εδώ και χρόνια ο νούμερο ένα πολιτικός αντίπαλος του Μαδούρο και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό, ως υπεύθυνος για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014. Ο λόγος είναι ότι ο Λόπες βγήκε από το σπίτι του και παρουσιάστηκε μπροστά στις κάμερες δίπλα στον Γκουαϊδό την ίδια στιγμή που οι πραξικοπηματίες επιχειρούσαν την ανατροπή του Μαδούρο. 

Το γαϊτανάκι της σκληρής αντιπαράθεσης των δύο πλευρών (που είναι εξίσου αντιλαϊκές) καλά κρατεί. Ο Μαδούρο εμφανίζεται σαν «αντιϊμπεριαλιστής ηγέτης του σοσιαλισμού» στη Βενεζουέλα, έχοντας την ανοιχτή στήριξη της Ρωσίας, ενώ ο Γκουαϊδό, σαν «δημοκράτης ηγέτης που θα σώσει το λαό από την τυραννία» έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ! ΗΠΑ και Ρωσία ερίζουν για τον έλεγχο της Βενεζουέλας και τα παζάρια δίνουν και παίρνουν, με την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν (που κράτησε πάνω από μία ώρα) να επικεντρώνεται στο θέμα της Βενεζουέλας. Λίγες μέρες αργότερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικάνο ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, δήλωνε ότι καμία πλευρά δεν υποστηρίζει μία «απερίσκεπτη στρατιωτική λύση που θα ήταν καταστροφική», αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση ότι η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης θα λυθεί ειρηνικά. 

Λεπτομέρειες για τα παζάρια αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία πλευρά δεν πρόκειται να δώσει λύση στον καθημαγμένο λαό της Βενεζούελας, που βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την καπιταλιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα.


Σάββατο 11 Μαΐου 2019