Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 12:39

ΔιεθνήPointer

Τραβάνε το σχοινί οι ΗΠΑ στην κόντρα με το Ιράν«Ως απάντηση σε πληθώρα προβληματικών και κλιμακούμενων ενδείξεων και προειδοποιήσεων, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν και μία δύναμη βομβαρδιστικών στην αμερικάνικη Κεντρική Στρατιωτική περιοχή για να στείλουν ένα καθαρό και πρόδηλο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς, ότι οποιαδήποτε επίθεση στα αμερικάνικα συμφέροντα ή σε αυτά των συμμάχων μας θα απαντηθεί με αδυσώπητη δύναμη. Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε πλήρως έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε από εντολοδόχους, τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, είτε από τακτικές ιρανικές δυνάμεις». Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-national-security-advisor-ambassador-john-bolton-2/) από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Δεν μας εξέπληξε φυσικά. Οι ΗΠΑ είναι χρόνια τώρα στριμωγμένες στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά από τη ραγδαία αύξηση της ρωσικής εμπλοκής στον πόλεμο της Συρίας. Γι’ αυτό και επιδιώκουν να κερδίσουν πόντους βασιζόμενες στο δυνατό τους σημείο: την πολεμική τους ισχύ. Ηταν αυτή η πολεμική ισχύς που την περασμένη δεκαετία διέλυσε το Ιράκ, χωρίς όμως τα αποτελέσματα που ήθελαν οι Αμερικάνοι, καθώς η επικράτησή τους βασίστηκε στη σιωπηρή βοήθεια που τους έδωσε η χώρα που ο υιός Μπους είχε συμπεριλάβει στον «άξονα του κακού», το Ιράν. Η μεγαλύτερη σιιτική παράταξη στη χώρα, το «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που ηγήθηκε των δωσιλογικών κυβερνήσεων που συνεργάζονταν με τους Αμερικάνους στα χρόνια της κατοχής, είχε στενούς δεσμούς με το Ιράν. 

Τώρα οι καιροί άλλαξαν. Οι Αμερικάνοι δε χρειάζονται το Ιράν για να κατατροπώσουν την ιρακινή αντίσταση (που δεν υπάρχει πλέον). Το Ιράκ έχει γίνει «ανεξάρτητο κράτος» ξανά και το πολεμικό μέτωπο έχει μεταφερθεί στη Συρία, όπου το πάνω χέρι έχει πλέον η Ρωσία.

Γι’ αυτό και οι Αμερικάνοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αρχικά αποχώρησαν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Πριν από ένα μήνα, ενέταξαν τους «Φρουρούς της Επανάστασης» (τμήμα του ιρανικού στρατού) στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ ο Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο! Κι έπειτα κατηγορούν το Ιράν ότι κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίον τους!

Οι Ιρανοί όμως δεν φαίνεται να «μασάνε». Ο πρόεδρος Ρουχανί, σε ανακοίνωση από το Twitter (το είδαμε κι αυτό!), δήλωσε ότι ξεκινώντας από την περασμένη Τετάρτη, το Ιράν σταματά τους περιορισμούς που είχε συμφωνήσει στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αν οι δυτικές χώρες που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία) δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε 60 μέρες, εξασφαλίζοντας τα ιρανικά συμφέροντα. Τη δήλωση την έκανε και σε διάγγελμα από την ιρανική τηλεόραση. 

Αυτό σίγουρα θα οξύνει την κόντρα με τις ΗΠΑ και τους Σιωνιστές που θέλουν πώς και πώς εδώ και χρόνια να αναμετρηθούν πολεμικά με το Ιράν. Μήπως έχει έρθει η ώρα; Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός, θα υπάρχουν και πόλεμοι. Η «παγκόσμια ειρήνη» είναι μια βιτρίνα για να κοιμίζει το «λαουτζίκο».


Σάββατο 11 Μαΐου 2019