Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 | 19:04

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Ωμή επέμβαση Αμερικανών στην ελληνική εκπαίδευση

Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν διαχρονικά στην Ελλάδα και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας από τις ντόπιες αστικές κυβερνήσεις. Το αμερικανικό «ενδιαφέρον» συγκεντρώνουν ιδιαίτερα τα θέματα «ασφάλειας» αλλά και η εκπαίδευση. Οσον αφορά στην εκπαίδευση, έντονες είναι οι επεμβάσεις και πιέσεις που ασκούνται για την αναγνώριση των αμερικανικών κολλεγίων και ουσιαστικά την ανωτατοποίησή τους (απαγορεύεται από το Σύνταγμα) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Από τα αμέτρητα τηλεγραφήματα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Σπέκχαρντ, που διέρρευσαν με τα γνωστά Wikileaks, μαθαίνουμε:

Τον Δεκέμβριο του 2009, ο αμερικανός πρέσβης Σπέκχαρντ  άσκησε πιέσεις στην τότε υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την έκδοση αδειών, την αναγνώριση πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Το ενδιαφέρον του πρέσβη εστιάστηκε ιδιαίτερα στο κολλέγιο Anatolia και στο Deree College.

Την «πρόταση» του αμερικανού πρέσβη η φράου Αννα αντέκρουσε με το γνωστό επιχείρημα ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την ίδρυση μόνο κρατικών πανεπιστημίων και σημείωσε ότι η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος σε αυτήν τη συγκυρία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέτοια κοινωνική αναταραχή που θα υποχρέωνε το κυβερνών ΠΑΣΟΚ να διασπαστεί σε δύο κομμάτια. Πλην, όμως, τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των αμερικανικών κολλεγίων, με την προϋπόθεση αυτά να έχουν συνδεθεί με κάποιο πανεπιστήμιο της ΕΕ.

Επ’ αυτού «τσίνισε» ο πρέσβης, επειδή, λέει, είναι «ατυχές ένα ποιοτικό ίδρυμα όπως το Deree College να αναγκαστεί να συμβιβάσει την αμερικανική του ταυτότητα για να διευρύνει τις επιλογές πρόσληψης των αποφοίτων του» (π.χ. από το δημόσιο).

Το γαϊτανάκι αυτών των αναγνωρίσεων το γνωρίζουμε ήδη, καθώς και όλων των παρεμβάσεων που έκαναν επί του θέματος οι ελληνικές κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τις ρυθμίσεις Γαβρόγλου με το πολυνομοσχέδιο (βλέπε σχετικό άρθρο στην Κόντρα, αρ. φύλ. 1003) .

[Το 2014, με υπουργό Παιδείας τον υπουργό «ειδικών αποστολών» Λοβέρδο, με το άρθρο 49 του ν. 4264/2014 «διευρύνθηκε η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας δύο ακόμη κατηγοριών τίτλων σπουδών: πρώτον, τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν ΑΕΙ όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με κολλέγια του ν. 3696/2008, και δεύτερον, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από Κολλέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης]

Η Διαμαντοπούλου συζήτησε επίσης τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ «για τη διευκόλυνση αυτών των προσπαθειών».

Οι αμερικανοί ανησυχούν σφόδρα (ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τη νεολαιίστικη εξέγερση) για την πολιτικοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως επίσης και για το γεγονός ότι υπάρχει δισταγμός να παρθούν μέτρα ενάντια στο άσυλο.

Από ένα άλλο τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ τον Μάρτιο του 2009 μαθαίνουμε ότι ο «Ειδικός της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης» Μπαμπινιώτης, γλωσσολόγος, ακαδημαϊκός, πρώην πρύτανης του πανεπιστήμιου της Αθήνας και υπεύθυνος για τη μεταρρύθμιση, σε συνάντηση που είχε με τους ακόλουθους Μορφωτικών και Δημοσίων Υποθέσεων της πρεσβείας αποδέχτηκε με ενθουσιασμό και εξέφρασε την ικανοποιησή του για την παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ για την εφαρμογή ενός εθνικού εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, παρόμοιο με εκείνο των ΗΠΑ.

Ο Μπαμπινιώτης δήλωσε ότι παρόλο που φοιτητές στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται ακόμη και εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι αν υπάρξει ευρεία πολιτική συμφωνία (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεργάζονται καλά) για την τροποποίηση του ελληνικού Συντάγματος, μπορεί να υπάρξει και ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Τη σκυτάλη από τον Σπέκχαρντ πήρε ο «πολυπράγμων», Πάιατ που συμπεριφέρεται ως σύγχρονος Πιουριφόι. Στις 30/11/2018 επισκέφθηκε τον Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας. Με μια φειδωλή ανακοίνωση το υπουργείο γνωστοποίησε ότι η συνάντηση, «έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες».

Τη συνέχεια,  (τουλάχιστον όσον αφορά στα κολλέγια) τη γνωρίζουμε.
Σάββατο 20 Απριλίου 2019