Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:25

ΠολιτικήPointer

Ο «ασθενής» Φλαούνας υποχρεώθηκε να εμφανιστεί στη δίκη του

Την περασμένη Πέμπτη, 11 Απρίλη, είχε οριστεί να διεξαχθεί στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από διακοπή που έγινε στις 20 Φλεβάρη, η δίκη του πρώην δημόσιου υπάλληλου-μαϊμού και πρώην καναλάρχη Μεσσηνίας Ν. Φλαούνα. Ο Φλαούνας ξαναδικάζεται, καθώς ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση που ασκήθηκε και έσβησε την προκλητική απόφαση αθώωσής του σε δεύτερο βαθμό.

Στις 20 Φλεβάρη, όταν πρωτοεισήχθη η υπόθεση μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Φλαούνας δεν εμφανίστηκε, επικαλούμενος για μια ακόμα φορά ασθένεια. Εχει βρει κάποιον γιατρό στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, που την παραμονή κάθε δίκης του του κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε εκείνη τη συνεδρίαση εμφανίστηκε ο δικηγόρος του Α. Καβουρίνος, ο οποίος υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, γιατί ο «ασθενής» κατηγορούμενος επιθυμεί να παραστεί αυτοπροσώπως. Το δικαστήριο δε δέχτηκε το αίτημα αναβολής και διέκοψε για τις 11 Απρίλη (διακοπή σημαίνει ότι την υπόθεση θα εκδικάσει η ίδια σύνθεση).

Και την Πέμπτη, όμως, ο Φλαούνας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, προφασιζόμενος και πάλι ασθένεια. Ο γνωστός γιατρός τού είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο Α. Καβουρίνος, αλλά ο δικηγόρος Α. Βαγγόπουλος. Ενώ Καβουρίνος και Βαγγόπουλος είναι συνήγοροι υπεράσπισης του Φλαούνα, ο Βαγγόπουλος δεν εμφανίστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης, αλλά ως «άγγελος», για να δηλώσει ότι ο Φλαούνας είναι πάλι ασθενής και νοσηλεύεται στο Ερρίκος Ντυνάν. Και, φυσικά, ζήτησε αναβολή της δίκης. Εγινε έτσι προφανές ότι επιδιώκουν να πετύχουν ευνοϊκή σύνθεση δικαστηρίου, γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πετύχουν αθωωτική απόφαση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Παγουτέλη, απευθυνόμενη στον «άγγελο» Βαγγόπουλο, επεσήμανε με δηκτικό τρόπο ότι ο Φλαούνας εφαρμόζει την τακτική να μπαίνει στο Ερρίκος Ντυνάν την παραμονή των δικών του. Με αυτή την επισήμανση έστελνε στον Φλαούνα το μήνυμα να σταματήσει το παιχνίδι της εισαγωγής στο νοσοκομείο την παραμονή της δίκης.

Μετά από διακοπή, το δικαστήριο αποφάσισε να προσέλθει στο δικαστήριο ο Φλαούνας. Οπως δήλωσε ο αντεισαγγελέας Εφετών Σοφ. Λογοθέτης, περίμενε να έρθουν στο δικαστήριο οι δικηγόροι με εξουσιοδότηση, προκειμένου να γίνει η δίκη. Ο Φλαούνας δεν είχε άλλη επιλογή. Εμφανίστηκε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του, με πυτζάμες, με πεταλούδα στο χέρι και θλιμμένο ύφος, για να υπογραμμίσει το «σοβαρό πρόβλημα υγείας» που αντιμετωπίζει. Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει για τις 25 Ιούνη του 2019 και να του διορίσει συνήγορο από τον κατάλογο. Ετσι, η δίκη θα γίνει υποχρεωτικά, γιατί η διορισμένη συνήγορος δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει εξουσιοδότηση, ούτε να ζητήσει τρίτη διακοπή για να μελετήσει την υπόθεση. Εχει όλο το χρόνο να το κάνει.

Ο Φλαούνας βρίσκεται σε πανικό, γιατί με ομόφωνη απόφασή του (2039/2018), το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε στις 14 Νοέμβρη, αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αθώωσε κατά πλειοψηφία σε δεύτερο βαθμό τον απατεώνα. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί ομόφωνα σε κάθειρξη δώδεκα ετών για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό που η ποινή που αντιμετώπιζε έφτανε μέχρι τα ισόβια, δεδομένου ότι του καταλογίστηκε ποσό 235.000 ευρώ.

Ο Αρειος Πάγος έκανε φύλλο και φτερό την αθωωτική απόφαση, σημειώνοντας ότι το Πενταμελές Εφετείο (η πλειοψηφία) «δεν έλαβε υπόψη του και δεν αξιολόγησε στο σύνολό τους όλα ανεξαιρέτως τα αποδεικτικά μέσα που είχε στη διάθεσή του για να διαμορφώσει την κρίση του, αλλά επιλεκτικά έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε μερικά μόνο από αυτά, καθώς και περικοπές κάποιων από αυτά»!

Η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά στοιχεία του αποδεικτικού υλικού, που ανατρέπουν αυτά που επιστράτευσε το Πενταμελές για να αθωώσει τον Φλαούνα. Σημειώνει ακόμα ο Αρειος Πάγος ότι «περαιτέρω, η προσβαλλόμενη απόφαση περιέχει αντιφάσεις», τις οποίες και καταγράφει.
Σάββατο 13 Απριλίου 2019