Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:14

ΠολιτικήPointer

Να τον χαίρεστε τον ψευδομάρτυρα

Δε θα μιλήσουμε για την πολύχρονη θητεία του Τζουμάκα στα ανώτερα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Ούτε για τη θητεία του στο υπουργείο Γεωργίας, όταν αντιμετώπισε την οργή των αγροτών (η ατάκα «τζουμακίες» έμεινε να τον συνοδεύει από τότε). Δε θ' αναφερθούμε στο αηδιαστικό γλείψιμο που έριξε στον Τσίπρα από το βήμα του κλειστού του Γαλατσίου, αυτός που κάποτε μόστραρε τον εαυτό του ως… αντιηγετικό του ΠΑΣΟΚ (πέρασαν τα χρόνια και τώρα τον κατατρύχει το σύνδρομο της τελευταίας ευκαιρίας).

Θα μιλήσουμε για την επαίσχυντη παρουσία του ως ψευδομάρτυρα στη δίκη του απατεώνα Φλαούνα. Του γνωστού δημοσιογράφου της «Αυριανής» και μετέπειτα καναλάρχη της Μεσσηνίας, που επί δεκαετίες ήταν «μαϊμού» υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας, εισπράττοντας μισθούς, χωρίς ποτέ να πατήσει το πόδι του στην υπηρεσία. Η «Κόντρα» αποκάλυψε το σκάνδαλο, οι αρμόδιες υπηρεσίες το πιστοποίησαν, ο Φλαούνας καταδικάστηκε σε κάθειρξη για κακούργημα. Στο δεύτερο βαθμό, έσπευσε να καταθέσει ως ψευδομάρτυρας ο Τζουμάκας, ότι τάχα ο Φλαούνας ήταν αποσπασμένος στο Γραφείο του με προφορική εντολή (ενώ όλες οι αποσπάσεις -και αυτές που υπέγραψε ο Τζουμάκας- γίνονταν με απόφαση υπουργού που δημοσιευόταν στο ΦΕΚ).

Το Πενταμελές Εφετείο, με μια κατάπτυστη απόφαση (με οριακή πλειοψηφία 3-2) αθώωσε τον Φλαούνα, κάνοντας αναφορά κυρίως στη μαρτυρική κατάθεση του Τζουμάκα, επικαλούμενο «ορισμένες αμφιβολίες καθόσον αφορά την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση της αξιόποινης πράξης της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου»!

Εχει ο καιρός γυρίσματα, όμως. Το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο εξέτασε αναίρεση που ασκήθηκε κατά της αθωωτικής απόφασης, έκανε φύλλο και φτερό την απόφαση του Πενταμελούς και αναίρεσε την αθωωτική απόφαση, διότι το δικαστήριο «δεν έλαβε υπόψη του και δεν αξιολόγησε στο σύνολό τους όλα ανεξαιρέτως τα αποδεικτικά μέσα που είχε στη διάθεσή του για να διαμορφώσει την κρίση του, αλλά επιλεκτικά έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε μερικά μόνο από αυτά, καθώς και περικοπές κάποιων από αυτά». Ετσι, ο Φλαούνας ξαναδικάζεται σε δεύτερο βαθμό και προσμένει τον ψευδομάρτυρα να τον αθωώσει. Θα ξαναπάει, άραγε;
Σάββατο 13 Απριλίου 2019