Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:08

ΠολιτικήPointer

Ταξίδια προσωπικής προβολής ή και κάτι παραπέρα;

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι για γέλια. Δελτίο Τύπου τετρακοσίων δέκα λέξεων, συνοδευόμενο από δύο φωτογραφίες εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να μας ενημερώσει ότι ο υπουργός Παππάς ταξίδεψε στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Sat και από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), προκειμένου να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin και να ενημερωθεί από τον επικεφαλής μηχανικό της εταιρίας, Barry Noakes, για την πορεία που ακολουθεί ο δορυφόρος Hellas Sat 4! Οπως μας ενημερώνει ο ίδιος ο υπουργός, ο δορυφόρος «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 21.000 χλμ από την επιφάνεια της Γης και στα μέσα Μαΐου στην ελληνική τροχιακή θέση (39 μοίρες ανατολικά)»! Δηλαδή, έπρεπε να ταξιδέψει ο υπουργός στις ΗΠΑ για να τον ενημερώσουν για κάτι που θα μπορούσε να μάθει μ' ένα απλό e-mail ή με μια διαδικτυακή σύνδεση;

Εντάξει, είχε και συνέχεια η δήλωση: «Η Ελλάδα, με δύο δορυφόρους στην ελληνική τροχιακή θέση, διαψεύδει παταγωδώς όσους έλεγαν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες διαστήματος. Σκεφτείτε μόνο ότι πριν από δύο χρόνια, δεν είχαμε δικούς μας δορυφόρους, ενώ κινδυνεύαμε να χάσουμε την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα ανακάμπτει, αναβαθμίζεται και τα καταφέρνει σε ένα πεδίο που αφορά την τεχνολογική αιχμή».

Ποια Ελλάδα; Εχει «η Ελλάδα» κάποιο δορυφόρο και δεν το ξέρουμε; Η Ελλάδα έχει πράγματι την τροχιακή θέση 39, η οποία της έχει εκχωρηθεί βάσει διεθνών συνθηκών, όμως ως κράτος δε διαθέτει ούτε ένα δορυφόρο. Ούτε ως ελληνικός καπιταλισμός διαθέτει δορυφόρο, διότι η εταιρία Hellas Sat, που είχε ιδρυθεί το 2001 από την κρατική ΕΑΒ και τον ημικρατικό ΟΤΕ, πουλήθηκε σε αραβικά συμφέροντα. Οι Γερμανοί της Deutsche Telekom δεν είχαν τέτοια σχέδια στο επιχειρηματικό τους πλάνο και ξεφορτώθηκαν την εταιρία, την οποία αγόρασε ένα κονσόρτσιουμ αραβικών εταιριών (Σαουδάραβες έχουν τη δεσπόζουσα θέση). Οι άραβες καπιταλιστές έχουν στήσει μια πολύ καλή μπίζνα, διαθέτοντας πλέον δύο δορυφόρους και πουλώντας υπηρεσίες σε πελάτες τους (από κράτη μέχρι τηλεοπτικά κανάλια και εταιρίες τηλεπικοινωνιών) σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το ελληνικό κράτος εκχωρεί σ' αυτή την εταιρία τα δικαιώματα που έχει στην τροχιακή θέση και παίρνει σε αντάλλαγμα κάποιες υπηρεσίες (χρησιμοποιούνται κυρίως από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας).

Είχε και συνέχεια το ταξίδι Παππά στις ΗΠΑ. Πάντα στο Κολοράντο, όπου βρίσκεται η έδρα της Lockheed Martin και στο περιθώριο του «35th Space Symposium», μέγας σπόνσορας του οποίου είναι (ποιος άλλος;) η Lockheed Martin, υπογράφηκε κοινή Δήλωση Συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΔΟ και της NASA. Θα συνεργαστούν, λέει, στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA: «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», που προβλέπει την «αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022 (συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon») για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητές».

Φυσικά, ο Παππάς ξεσπάθωσε (μόνο ότι αισθάνεται ως άλλος… Γιούρι Γκαγκάριν δεν μας είπε): «Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος»! «Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας»! «Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη»! «Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό»! «Με την αποστολή “H Ελλάδα στη Σελήνη”, η χώρα μας μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα»! «Η ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, με πάρα πολλή, επιμονή και συστηματική δουλειά, αναβαθμίζουν τη χώρα και την κατατάσσουν στην πρωτοπορία της έρευνας για το σύνολο της ανθρωπότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υπό τη διπλή του ιδιότητα: και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat (μιας ιδιωτικής καπιταλιστικής επιχείρησης αποκλειστικά αραβικών συμφερόντων) και πρόεδρος του ΕΛΔΟ (ενός ελληνικού κρατικού οργανισμού - μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία): «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, κι αυτό γιατί η χώρα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πολύ λίγων διακεκριμένων χωρών που θα έχουν εγκατάσταση στη Σελήνη»!

Δεν αξίζει, βέβαια, ν' ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά μ' αυτή την ακατάσχετη μπουρδολογία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Παππάς έχει διδακτορικό στη μπουρδολογία, το οποίο επεδείκνυε και τότε που ήταν πολιτικά ισχυρός και τώρα που είναι ο «εκπεσών άγγελος» του μεγάρου Μαξίμου. Να ενημερώσουμε μόνο ότι η ΝΑSA, από την περίοδο του Ομπάμα ακόμα, είχε βρεθεί σε μεγάλη οικονομική ένδεια και δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τα προγράμματά της. Τότε οι μανατζαραίοι της αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια «παγκόσμια συμμαχία». Δηλαδή, να μαζέψουν λεφτά απ' όπου μπορούν να μαζέψουν, έναντι κάποιων ισχνών ανταλλαγμάτων προς τους χρηματοδότες-δορυφόρους.

Η Lockheed Martin, όμως, είναι ένα μονοπώλιο κατασκευής πολεμικών εξοπλισμών. Το μεγάλο project της τα τελευταία χρόνια, το οποίο υποστηρίζει ιδιαίτερα η κυβέρνηση Τραμπ, είναι η παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35. Αν η αμερικάνικη κυβέρνηση μπλοκάρει (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) τη συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή του F-35 (για 100 αεροπλάνα «πηγαίνει» η Τουρκία), η Lockheed Martin πρέπει να βρει άλλους αγοραστές. Οι πρώτες αναγνωριστικές κρούσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει, μολονότι η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με τη μεγάλη ανταγωνίστρια της Lockheed Martin, την General Dynamics, για την αναβάθμιση των F-16 σε κατηγορία Viper. Τα μονοπώλια σ' αυτές τις περιπτώσεις κάνουν «λόμπινγκ». Υποψιαζόμαστε, λοιπόν, ότι ο Παππάς δεν πήγε στην έδρα της Lockheed Martin για να δει αν ο Hellas Sat 4 κινείται κανονικά στην τροχιά του, αλλά στο πλαίσιο του «λόμπινγκ» που κάνει το αμερικάνικο μονοπώλιο.
Σάββατο 13 Απριλίου 2019