Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 09:33

ΔιεθνήPointer

Ποιοι είναι οι τρομοκράτες;

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εντάσσουν στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τμήμα του στρατού μιας άλλης χώρας. Ο Τραμπ έκανε πράξη αυτό που δεν είχε κάνει ο Μπους ακόμα κι όταν διεκήρυττε ότι το Ιράν ανήκει στον περιβόητο «άξονα του κακού». Κατέταξε τους «Φρουρούς της επανάστασης» στον κατάλογο με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» καμαρώνοντας για την πίεση που ασκεί σε βάρος της Τεχεράνης!

Αυτή η πράξη έχει όμως περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η Τεχεράνη θα συνεχίσει να στηρίζεται από τη Ρωσία, που δε θα πάψει να την ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά επειδή του Τραμπ του κάπνισε να χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα της ιρανικής κυβέρνησης! Οπως έγινε και με τη Χεζμπολά, που για χρόνια την έχει βάλει στη λίστα των «τρομοκρατών», αλλά αυτό δεν την εμπόδισε ούτε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου ούτε να συμμετάσχει στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό της Ρωσίας και του Ιράν.

Από τη μεριά τους οι Ιρανοί κατέταξαν κι αυτοί τις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις στη λίστα των «τρομοκρατών», αν και αυτό δεν τους εμπόδισε την περασμένη δεκαετία να συνεργαστούν με αυτές για την αποκατάσταση της «ομαλότητας» στο Ιράκ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν τρέχει και τίποτα, αφού οξύνονται οι αντιπαραθέσεις, αλλά στην παρούσα φάση κανείς δε μπορεί να κάνει βήμα από εκεί που είναι. Ούτε οι Αμερικάνοι να επιτεθούν στο Ιράν (πράγμα που συζητιέται εδώ και πάνω από μία δεκαετία) ούτε οι Ιρανοί να κηρύξουν τον πόλεμο σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Ενας πόλεμος με το Ιράν θα ανατρέψει κατά πολύ τα δεδομένα στην περιοχή και θα βάλει σε κίνδυνο την αμερικάνικη πολιτική, με δεδομένο ότι η Ρωσία δε βρίσκεται πλέον στη θέση που ήταν την περασμένη δεκαετία (όταν οι Αμερικάνοι κατακτούσαν το Ιράκ), αλλά έχει βάλει πόδι στη Συρία διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών της ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.
Σάββατο 13 Απριλίου 2019