Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 09:37

ΔιεθνήPointer

Μνημείο θριάμβου, περιβαλλοντικής καταστροφής και εργασιακού μεσαίωνα!

Το φαραωνικό αεροδρόμιο της Ιστανμπούλ είναι πλέον γεγονός! Το καμάρι του Ερντογάν αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο εξυπηρετώντας από 90 (σε πρώτη φάση) μέχρι και 200 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, τους διπλάσιους από αυτούς που εξυπηρετεί το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο αεροδρόμιο παγκόσμια, το Hartsfield-Jackson στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Οι αφίσες στους τερματικούς σταθμούς για το νέο αεροδρόμιο το περιγράφουν ως «μνημείο θριάμβου». Τον ίδιο χαρακτηρισμό έδωσε στο νέο αεροδρόμιο και ο υπουργός Μεταφορών Μεχμέτ Τουρχάν, στην τελευταία πτήση από το Ατατούρκ με προορισμό τη Σιγκαπούρη, ανακοινώνοντας στους επιβάτες ότι κατά την επιστροφή τους θα προσγειωθούν στο νέο αεροδρόμιο της Ιστανμπούλ.

Ο «θρίαμβος» ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με την κολοσσιαία κινητοποίηση για τη μεταφορά 47 χιλιάδων τόνων εξοπλισμού με 686 φορτηγά και εκατοντάδες άλλα οχήματα από την παλιά τους βάση (το αεροδρόμιο Ατατούρκ) στη νέα, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Η μετακίνηση ολοκληρώθηκε εντός 45 ωρών και χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη στην ιστορία της αεροπλοΐας»! Τρεις αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και για 12 ώρες σταμάτησε η εναέρια κυκλοφορία τόσο στο Ατατούρκ όσο και στο νέο αεροδρόμιο, στο οποίο προσγειώθηκαν 337 αεροσκάφη.

Πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε το νέο αεροδρόμιο (ενδεχομένως πάνω από δέκα). Η τούρκικη κυβέρνηση έχει σκοπό να το επεκτείνει μέχρι το 2028, ώστε να λειτουργούν έξι αεροδιάδρομοι και τέσσερις τερματικοί σταθμοί καλύπτοντας μία έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν δύο φορές σαν το Δήμο Αθήνας) για να πιάσει το στόχο των 200 εκατομμυρίων επιβατών το χρόνο.

Ομως, πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις διθυραμβικές κραυγές των κρατούντων κρύβεται μία περιβαλλοντική καταστροφή.

Η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος της Τουρκίας (βλ. http://www.i-sem.info/PastConferences/ISEM2014/ISEM2014/papers/A3-ISEM2014ID128.pdf) είχε καταγράψει τις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές που θα προκληθούν με το έργο αυτό. Η περιοχή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το τρίτο αεροδρόμιο –αναφέρει η έκθεση– είναι 7.650 εκτάρια εκ των οποίων 6.172 εκτάρια αποτελούνται από δασική έκταση (το 80%). Στην περιοχή υπήρχαν 2.513.341 δέντρα, μεταξύ των οποίων, πεύκα, δρυς, κέδροι κτλ,. ενώ στο δάσος που καταστράφηκε ζούσαν 70 είδη ζώων!

Ολα αυτά καταστράφηκαν στο βωμό της «ανάπτυξης», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το εμπόριο. Κι αυτό γιατί το νέο αεροδρόμιο θα είναι βασικό εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο, ικανότητας 2.5 εκατομμυρίων τόνων φορτίου το χρόνο, με στόχο να φτάσει τα 5.5 εκατομμύρια, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο φορτίο παγκόσμια!

Φυσικά, όπως κάθε «φαραωνικό» έργο, έτσι και το αεροδρόμιο της Ιστανμπούλ χτίστηκε με το αίμα των εργατών. Νεκροταφείο εργατών το χαρακτήρισε συνδικαλιστικό στέλεχος και δεν έχει άδικο, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet τον περασμένο Φλεβάρη (βλ. https://thearabweekly.com/mega-airport-project-turkeys-istanbul-rocked-deaths-dozens-workers), οι νεκροί εργάτες στα τέσσερα χρόνια κατασκευής του νέου αεροδρομίου (από τα μέσα του 2015) φτάνουν τους 400! Αριθμός που φυσικά διαψεύδεται από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών που κάνει λόγο για μόλις 27 νεκρούς εργάτες, λόγω «προβλημάτων υγείας και κυκλοφοριακών ατυχημάτων»!

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στην Cumhuriyet αναφέρει ότι πολλοί θάνατοι «κουκουλώθηκαν» με λεφτά προς τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς με μπόλικη εντατικοποίηση για να πιαστούν οι προθεσμίες. Τα λεφτά βλέπετε είναι πολλά για να κωλώσει η εταιρία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο σε… λεπτομέρειες όπως οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Το εργοτάξιο που ήταν απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο αποτέλεσε πρώτης τάξης πεδίο για την εφαρμογή συνθηκών σκλαβιάς επιπέδου στρατοπέδων συγκέντρωσης! Ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας, απίστευτος συνωστισμός στα υπνοδωμάτια, ανεπαρκής διατροφή και μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των δεδουλευμένων, είναι ορισμένα από τα «επιτεύγματα» της κατασκευάστριας εταιρίας σύμφωνα με καταγγελίες ορισμένων από τους 36 χιλιάδες εργάτες που δούλεψαν εκεί, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δουλεύουν σαν σκλάβοι του 19ου αιώνα! Και τι μ’ αυτό; Η «ανάπτυξη» πάνω απ’ όλα!
Σάββατο 13 Απριλίου 2019