Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 23:31
4η Δίκη ΣΠΦ

4η Δίκη ΣΠΦPointer

4η δίκη ΣΠΦ, Τρίτη 3.2.15

Για πρώτη φορά σε πολιτική δίκη σε τρομοδικείο διαβάζονται για περίπου δυόμιση ώρες από τους δικαστές καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, που κλήθηκαν και δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν ή δεν ανευρέθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως αγνώστου διαμονής. Η ανάγνωση θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση με άλλες μαρτυρικές καταθέσεις.

Αυτό συνέβη γιατί το δέχτηκαν τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ. Είναι λάθος, γιατί έτσι δημιουργείται νομολογία για άλλες περιπτώσεις, στις οποίες μάρτυρες κατηγορίας θα ενοχοποιούν αγωνιστές, δε θα εμφανίζονται να καταθέσουν, θα διαβάζονται οι καταθέσεις τους και θα καταδικάζονται οι αγωνιστές, χωρίς να μπορούν να ξεμπροστιάσουν τους ψευδομάρτυρες στο ακροατήριο. Κι αυτό δε θα αφορά μόνο πολιτικές δίκες με βαριά κατηγορητήρια, αλλά και συνήθεις υποθέσεις συλλαμβανόμενων σε κινητοποιήσεις. Στην Ασφάλεια θα κατασκευάζονται δικογραφίες με στημένες καταθέσεις μπάτσων (όπως γίνεται συνήθως), οι ψευδομάρτυρες μπάτσοι δε θα εμφανίζονται στο ακροατήριο (όπου κατά κανόνα πέφτουν σε κραυγαλέες αντιφάσεις), θα διαβάζονται οι στημένες καταθέσεις τους και θα πέφτουν βροχή οι καταδίκες.

Θυμίζουμε το παράδειγμα του Τ. Θεοφίλου. Τον Αύγουστο του 2012, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον καταδίκασε για απείθεια και αντίσταση, χωρίς να καταθέσουν οι ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής, των οποίων απλά διαβάστηκαν οι καταθέσεις, παρά την κατηγορηματική αντίθεση της υπεράσπισης. Στο Εφετείο που έγινε πρόσφατα, χάρη στην επιμονή της υπεράσπισης οι ασφαλίτες υποχρεώθηκαν να παραστούν και να καταθέσουν, οι ψευτιές τους αποκαλύφθηκαν και ο Τ. Θεοφίλου αθωώθηκε.

Κάνουμε έκκληση στα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην επόμενη συνεδρίαση και να μην επιτρέψουν στο τρομοδικείο να συνεχίσει με την ανάγνωση και των υπόλοιπων μαρτυρικών καταθέσεων.

Θυμίζουμε στον πρόεδρο του τρομοδικείου Γ. Μιχολιά ότι από τη στιγμή που δεν κινήθηκε η διαδικασία για να διαπιστωθεί το ανέφικτο της προσέλευσης των μαρτύρων κατηγορίας, λόγω θανάτου, γήρατος, μακράς και σοβαρής ασθένειας, διαμονής στο εξωτερικό ή άλλου σοβαρού κωλύματοςαπαγορεύεται η ανάγνωση των καταθέσεων που έδωσαν στην προδικασία. Το ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις από τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ ή το ότι οι καταθέσεις αυτές δεν περιέχουν το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο για τους πολιτικούς κρατούμενους, δεν δημιουργούν άλλοθι για το τρομοδικείο, προκειμένου να διαπράξει μια τόσο σοβαρή δικονομική παράβαση. Η παράβαση έχει ήδη γίνει και ο πρόεδρος του τρομοδικείου Γ. Μιχολιάς έχει σοβαρές ευθύνες γι’ αυτό.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη.
Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015