Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 18:22
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 107η συνεδρίαση, Πέμπτη 20.3.14

Με ανάγνωση εγγράφων του βουλεύματος 207, που εισήχθησαν ενώ είχε ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, κύλησε η σημερινή συνεδρίαση. Η συνήγορος Α. Παπαρούσου έκανε έναν πρώτο σχολιασμό σχετικά με κάποιες γραφολογικές εκθέσεις που αναγνώστηκαν, λέγοντας πως οι εκθέσεις αυτές δεν καταλήγουν σε κάποιο σαφές συμπέρασμα και το μόνο που αναφέρουν είναι ότι κάποιες γραφές παρουσιάζουν ομοιότητες.

Ο Μ. Νικολόπουλος, μετά την ανάγνωση έκθεσης που αφορούσε συλλογή DNA από κινητά αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι της ΣΠΦ στη Ν. Ιωνία Βόλου, παρενέβη για να σχολιάσει την αναξιοπιστία της μεθόδου της Aντιτρομοκρατικής, δηλαδή να κατασκευάζει ενόχους με βάση το DNA και να ασκεί διώξεις σε ανθρώπους άσχετους με τη ΣΠΦ. Το γεγονός ότι η ενοικίαση του σπιτιού στο Βόλο έγινε αφού ο ίδιος και ο Γερ. Τσάκαλος βρίσκονταν ήδη στη φυλακή και παρολαυτά βρέθηκε DNA τους, καταρρίπτει το σκεπτικό της αξιοπιστίας του DNA, καθώς με την ίδια λογική θα μπορούσε να βρεθεί DNA οποιουδήποτε στο συγκεκριμένο σπίτι.

Ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας αμέσως μετά είπε πως η ύπαρξη DNA ενός ατόμου σε έναν τόπο δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι ένοχο για ό, τι τελέστηκε στον τόπο αυτό, με τον Α. Μητρούσια να του απαντά πως αν το DNA ανήκει σε κάποιον αναρχικό, αυτό και μόνο αρκεί για να βρεθεί κατηγορούμενος.

Η Α. Παπαρούσου, αναφορικά με την αξιοπιστία του DNA σαν αποδεικτικό στοιχείο, είπε πως το γενετικό υλικό από το οποίο αντλείται η πληροφορία καταστρέφεται αμέσως αφού κατασχεθεί και μένει στην υπηρεσία μόνο το γενετικό αποτύπωμα, το οποίο εύκολα μπορεί να αντιγραφεί με ένα απλό κιτ (αυτό είχε επισημανθεί στη δίκη του Τ. Θεοφίλου, όταν είχε κληθεί να καταθέσει σαν μάρτυρας υπεράσπισης έμπειρη επιστήμονας).

Κατά την ανάγνωση εγγράφου που αφορούσε τη συμπλοκή στην Πεύκη, η πρόεδρος Μ. Τζανακάκη ανέφερε επανειλημμένα το όνομα του Ι. Μιχαηλίδη, ως το άτομο του οποίου το γενετικό υλικό βρέθηκε μέσα στο περιπολικό με το οποίο είχε διαφύγει ο ένας από τους δύο δράστες (ενώ στην έκθεση αναφέρεται ως άγνωστο άτομο χωρίς να τον κατονομάζει), με τη λογική ότι έχει ομολογήσει ο ίδιος την πράξη του. Η συνήγορος Ζώτου παρενέβη λέγοντας πως κακώς αναφέρεται το όνομα του εντολέα της με μοναδικό κριτήριο την ομολογία του, ενώ δεν είναι γραμμένο στην έκθεση και δεν προκύπτει από πουθενά η παρουσία του.

Επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη 27 Μάρτη.

ΥΓ: Ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Κατσαρής, μετά το τελευταίο διάλειμμα της συνεδρίασης, κατήγγειλε ότι κατά την είσοδό του οι αστυνομικοί του ζήτησαν τα στοιχεία του και ουσιαστικά του απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο του δικαστηρίου. Τόνισε πως αν και το δικαστήριο έχει απαντήσει αρνητικά στο αίτημα να μην δίνουν οι συνήγοροι τα ονόματά τους κατά την είσοδο, εκείνος θα συνεχίσει να αρνείται να δείχνει την ταυτότητά του, γιατί το θεωρεί απαξιωτικό.
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014