Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 18:16
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 105η συνεδρίαση, Τετάρτη 12.3.14

Η δίκη συνεχίστηκε με την ανάγνωση της απόφασης 5461/2012, που αφορά και αυτή (όπως και η 4199/2011, που αναγνώστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις) την πρώτη δίκη της ΣΠΦ για την υπόθεση Χαλανδρίου και τις εκρήξεις στο σπίτι του Π. Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στο σπίτι των Λ. Κατσέλη και Γερ. Αρσένη, με κατηγορούμενους Μιχάλη και Γιώργο Νικολόπουλο, Χρήστο Τσάκαλο και Διαμιανό Μπολάνο.

Ενα πρώτο σχόλιο για το σκεπτικό της απόφασης έκανε ο συνήγορος Τζαμτζής. Σχολίασε το παράδοξο της ένταξης των αδικημάτων στο 187Α, χωρίς όμως να έχουμε προσβολή της πολιτειακής δομής της χώρας και τόνισε ότι ή θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως πολιτικά εγκλήματα τα αδικήματα ή να πούμε ότι το 187Α είναι αόριστο. Ακόμη, αναφέρθηκε στα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης περί συκοφάντησης της χώρας στο εξωτερικό, πρόκλησης τρόμου στους πολίτες και προσβολής των οικονομικών δομών της χώρας (λόγω απομάκρυνσης επενδυτών και τουριστών!), λέγοντας πως όλα αυτά εντάσσονται σε μια θεωρητική ανάλυση χωρίς εξειδικεύσεις, χωρίς να αναφέρεται, για παράδειγμα, με ποιο τρόπο εκφράζεται ο τρόμος που προκλήθηκε στους πολίτες.

Η συνήγορος Σταν αναφέρθηκε στην αοριστία του σκεπτικού της απόφασης και τις αντιφάσεις του όσον αφορά το πολιτικό έγκλημα, καθώς ενώ παρουσιάζει ως τεράστιες τις συνέπειες των ενεργειών, εντέλει δέχεται ότι δεν ήταν ικανές να πλήξουν το πολίτευμα. Τόνισε, επίσης, πως το σκεπτικό της απόφασης υποβιβάζει και απαξιώνει τη σημασία των πράξεων των κατηγορούμενων.

Ο Χρ. Τσάκαλος σχολίασε τις αντιφάσεις που υπάρχουν στο σκεπτικό της απόφασης και συγκεκριμένα το γεγονός ότι αναφέρεται πως τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα είχαν σκοπό τη διάχυση του τρόμου και του πανικού στους κατοίκους, ενώ η έννοια του προειδοποιητικού τηλεφωνήματος είναι να μην υπάρξουν τραυματισμοί ατόμων που δεν αποτελούν στόχο και αυτό το σκοπό είχαν. Ακόμη τόνισε το γεγονός ότι με λογικά άλματα έχουμε εφαρμογή του 187Α, όμως για να μη χαρακτηριστούν τα αδικήματα ως πολιτικά εγκλήματα, αναφέρεται ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η πολιτειακή δομή της χώρας.

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 17 Μάρτη.
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014