Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 11:01
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 104η συνεδρίαση, Πέμπτη 6.3.14

Η ανάγνωση της απόφασης 4199/2011, που αφορά την 1η δίκη της ΣΠΦ για την υπόθεση Χαλανδρίου και τις εκρήξεις στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημοσίας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στο σπίτι των Λ. Κατσέλη και Γερ. Αρσένη, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση.

Η συνήγορος Α. Παπαρούσου σχολίασε τον δόλιο τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν ως ατράνταχτο στοιχείο ενοχής τα αποτυπώματα του εντολέα της Α. Μητρούσια, που βρέθηκαν σε σακούλα που υποτίθεται ότι περιείχε υλικό που προοριζόταν για κατασκευή εμπρηστικού μηχανισμού, ενώ η εν λόγω σακούλα θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από οποιονδήποτε και σε ανύποπτο χρόνο. Επίσης, ότι είναι αναληθή τα όσα αναφέρονται σχετικά με το ότι είχε φύγει από το πατρικό του σπίτι και οι γονείς του δεν ήξεραν πού βρίσκεται, καθώς υπάρχει μισθωτήριο σπιτιού που είχε νοικιάσει (κατατεθειμένο στην εφορία), το δικαστήριο όμως το παρέκαμψε για να καταλήξει στην κρίση περί ενοχής. Σε επόμενη παρέμβασή της σχολίασε το πώς η μη υπογραφή ανάληψης ευθύνης (του κειμένου «Ο ήλιος θα συνεχίσει να ανατέλλει») μεταφράστηκε σε απλή συνέργεια για ορισμένους κατηγορούμενους (η υπογραφή από άλλους κατηγορούμενους μεταφράστηκε σε ηθική αυτουργία), γεγονός που αποτελεί κλίμακα τιμώρησης και ειδική τεχνική επιβολής ποινών, αφού δεν αξιολογούνται δεδομένα και πραγματικά περιστατικά για να επιβληθούν ποινές.

Ο συνήγορος Σπ. Φυτράκης σχολίασε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ό,τι πιο κατασταλτικό υπάρχει για να παταχθούν φαινόμενα πολιτικής βίας. Τόνισε το γεγονός ότι ο εντολέας του Χ. Χατζημιχελάκης χρεώθηκε ηθική αυτουργία για όλες τις ενέργειες μόνο και μόνο επειδή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και τον βάφτισαν διευθυντή επειδή χαιρέτισε ορισμένες ενέργειες, ενώ ήδη βρισκόταν στη φυλακή. Θύμισε, ακόμη, ότι το δικαστήριο της υπόθεσης του Επαναστατικού Αγώνα ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν διευθυντές.

Ο Δ. Κατσαρής προέτρεψε το δικαστήριο να μην ακολουθήσει το στρεβλό σκεπτικό αυτής της απόφασης, με το οποίο φάνηκε το καινούριο προσωπείο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων κατηγορούμενων, ένα προσωπείο στυγνής και άγριας καταστολής. Επεσήμανε τα νομικά άλματα που έγιναν σ’ εκείνη τη δίκη, στην οποία δεν εξετάστηκαν πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, αλλά αξιοποιήθηκαν οι προκηρύξεις της οργάνωσης, με τη λογική ότι «εφόσον εσύ λες ότι είσαι επικίνδυνος, εγώ θα δεχτώ ότι είσαι».

Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη Τετάρτη 12 Μάρτη.
 
 
Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014