Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 17:39
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 99η συνεδρίαση, Δευτέρα 10.2.14

Πρόγευση από λογικούς και νομικούς ακροβατισμούς για την έννοια του μέλους μιας οργάνωσης έδωσαν ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας και η πρόεδρος του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη. Σύμφωνα μ’ αυτούς τους ακροβατισμούς, άλλο εννοεί η ΣΠΦ όταν χαρακτηρίζει κάποιον μέλος της και άλλη είναι η νομική αποτίμηση του μέλους! Με βάση αυτή τη διάκριση, ο καθένας που έχει επαφή με τα μέλη μιας οργάνωσης μπορεί νομικά να καταδικαστεί σαν μέλος της!

Μετά την καθιερωμένη ανάγνωση του απουσιολόγιου από την πρόεδρο, διαπιστώθηκε ότι απουσιάζουν οι συνήγοροι τεσσάρων μελών της ΣΠΦ και ζητήθηκε από τα μέλη της ΣΠΦ να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να έρθουν, γιατί, όπως διευκρίνισαν, δεν είναι δυνατόν να έρχονται οι ίδιοι συνήγοροι και να απουσιάζουν μόνιμα άλλοι χωρίς να ενημερώνουν τους εντολείς τους. Η τοποθέτηση αυτή θορύβησε τον εισαγγελέα Σ. Μπάγια, ο οποίος έσπευσε να παρατηρήσει ότι στο δακαπεντάμηνο που πέρασε δημιουργήθηκε ένα κλίμα συνεννόησης, το οποίο δεν πρέπει να χαλάσει. Εάν υπάρχει κώλυμα κάποιου συνηγόρου, καλό θα είναι να ενημερώνονται οι κατηγορούμενοι, είπε. Εφτασαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι και συνεχίστηκε κανονικά η διαδικασία κοιτάγματος του πακέτου των φωτογραφιών από τα μέλη της ΣΠΦ.

Τίποτα δεν προμήνυε ότι σε μια ακόμη συνεδρίαση ρουτίνας θα ξέσπαγε θύελλα, με την πρόεδρο και τον εισαγγελέα του τρομοδικείου να «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και να προϊδέαζαν για σημαντικά ζητήματα ουσίας αυτής της δίκης, αναπτύσσοντας απόψεις περί μέλους της οργάνωσης, μέλους στο στενό πυρήνα και περιφερειακού μέλους, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θεωρούν είτε μέλη του στενού πυρήνα, που παίρνει τις αποφάσεις, είτε περιφερειακά μέλη ακόμη και τους κατηγορούμενους που δηλώνουν ότι δεν είναι μέλη της ΣΠΦ, ενώ και τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ δηλώνουν ότι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωσή τους.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Γ. Νικολόπουλος είχε ζητήσει να κρατηθεί μια φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί σε μια φυλλάδα και παρουσιαζόταν σαν να είναι αυτός, ενώ δεν είναι. Ο Γ. Νικολόπουλος σχολίασε την παρουσίαση αυτής της φωτογραφίας και του δημοσιεύματος, συνέχισε με αναφορές στη δραστηριότητα της Αντιτρομοκρατικής και κατέληξε, μετά την απαρίθμηση αρκετών ενεργειών, ότι ενοχοποιεί και αθώους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωσή τους, ενώ η μόνη σχέση που έχουν είναι η φιλική τους σχέση με μέλη της οργάνωσης, όπως π.χ. ο Κ. Παπαδόπουλος που είχε φιλική σχέση με την Ολγα Οικονομίδου.

Ο εισαγγελέας, παίρνοντας αφορμή από τα λεγόμενα του Γ. Νικολόπουλου και της Ολγας Οικονομίδου για την ενοχοποίηση φιλικών τους προσώπων, παρενέβη και άρχισε «ν’ ανοίγει τα χαρτιά του» για το ποιος μπορεί να θεωρείται μέλος της οργάνωσης: «Μια λέξη που λέτε εσείς έχει άλλη έννοια και μία λέξη που λέμε εμείς έχει πάλι άλλη έννοια. Αλλιώς το αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτό που λέτε σε σχέση με την οργάνωση και τα λοιπά. Για σας, ναι, μπορεί να μην έχει καμία σχέση, έτσι όμως όπως εννοείτε εσείς τη σχέση.Νομικά όμως μπορεί να έχει σημασία για εμάς. Δεν ξέρω, εντάξει, θα το δούμε στην πορεία».

Μετά απ’ αυτήν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο Γ. Νικολόπολος ανέφερε μερικά παραδείγματα αρχίζοντας από τον Κ. Παπαδόπολο, που κατηγορείται μόνο ως μέλος της ΣΠΦ, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο και μόνο γιατί είχε φιλικές σχέσεις με την Ολγα Οικονομίδου. Αμα αυτό σημαίνει ότι είναι μέλος της ΣΠΦ, τότε τι να πούμε, κατέληξε ο Γ. Νικολόπουλος, καυτηριάζοντας με δηκτικό τρόπο αυτή την προσέγγιση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Στη συνέχεια, άνοιξε ένας διάλογος ανάμεσα στην πρόεδρο και την Ολγα Οικονομίδου, σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να θεωρείται μέλος της ΣΠΦ ο Κ. Παπαδόπουλος. Η Οικονομίδου υπογράμμισε με όλη τη δύναμη της ψυχής της ότι ο Κ. Παπαδόπουλος δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τη ΣΠΦ. Τότε παρενέβη η πρόεδρος Μ. Τζανακάκη υιοθετώντας το κατηγορητήριο κατά του Κ. Παπαδόπουλου: «Εάν διαβάζατε το βούλευμα, θα βλέπατε, ότι ο εισαγγελέας και το Συμβούλιο, με το οποίο παραπέμφθηκε ο Παπαδόπουλος, τον συνδέει μαζί σας και με τον Πολύδωρο». Απευθυνόμενη στην Οικονομίδου, η πρόεδρος της είπε με νόημα, ότι ενώ είχε σπίτι στην Αθήνα πήγε και έμεινε στο σπίτι του Κ. Παπαδόπουλου την παραμονή πριν πάει στο Βόλο!

Ο Μ. Νικολόπουλος επεσήμανε ότι αυτή η παραδοχή (της προέδρου) πάσχει και είναι τραγικό και μόνο το γεγονός ότι οι προσωπικές σχέσεις μπαίνουν για συζήτηση και ότι απ’ αυτές τις σχέσεις οι μηχανισμοί προσδίδουν οργανωτικές σχέσεις των ανθρώπων αυτών με τη ΣΠΦ. Εχουν κατηγορηθεί 40 άτομα μ’ αυτό τον τρόπο, κατέληξε.

Πρόεδρος: Μου επιτρέπετε λίγο; Είναι αυτό που είπε προηγούμενα ο κ. εισαγγελέας (σ.σ. εννοούσε τη φράση ότι «νομικά μπορεί να έχει σημασία για μας»). Τι εννοείται εσείς μέλος της ΣΠΦ;

Μ. Νικολόιπουλος: Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται.

Πρόεδρος: Εσάς περιμένουμε να μας το πείτε.

Εισαγγελέας: Οχι, όχι δεν είναι ξεκάθαρη η έννοια του μέλους. Αλλο μέλος ενός σωματείου και άλλο…

Πρόεδρος: Υπάρχουν και περιφερειακά μέλη τα οποία βοηθούν. Τα θεωρείτε μέλη εσείς αυτά τα άτομα ή θεωρείσθε μόνο εσείς που παίρνετε τις αποφάσεις;

Μ. Νικολόπουλος: Δεν είναι δυνατόν, εάν εγώ πω καλημέρα σε έναν άνθρωπο, να θεωρηθεί αυτός μέλος της οργάνωσης.

Εισαγγελέας: Ομως να ξέρετε, ότι όλα αυτά που λέτε, η απάντηση θα δοθεί από εμένα και από την εισαγγελική έδρα με την πρόταση και από το δικαστήριο με την απόφαση. Εκεί να τοποθετηθείτε και να κρίνετε σύμφωνα με τις απόψεις σας, τις κρίσεις σας. Οφείλει, όλα αυτά που λέτε, μια απόφαση ολοκληρωμένη να τα απαντήσει. Περιμένετε.

Ο εισαγγελέας προσπαθεί να αποφύγει κάθε συζήτηση επί του θέματος, ζητώντας από όλους τους κατηγορούμενους, μέλη και μη μέλη της ΣΠΦ, να περιμένουν ν’ ακούσουν την πρότασή του. Θέλει, δηλαδή, να φτάσει η δίκη μέχρι το τέλος χωρίς εντάσεις. Ομως, και ο ίδιος και η πρόεδρος αποκάλυψαν, εμμέσως πλην σαφώς, την άποψή τους, εισάγοντας μια εξωπραγματική διάκριση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη νομική αντιμετώπισή της. Αυτή η διάκριση, όμως, δεν υφίσταται. Κάποιος ή είναι μέλος μιας οργάνωσης ή δεν είναι. Η οποιαδήποτε επαφή του με μέλη της οργάνωσης δεν τον καθιστά «περιφερειακό μέλος» (άλλη καινοφανής θεωρία αυτή, που είχαμε να την ακούσουμε από την τρομοπροπαγάνδα του 2002). Οποιος είναι πραγματικά μέλος μιας οργάνωσης, είναι και νομικά μέλος. Οποιος δεν είναιο πραγματικά μέλος δεν είναι και νομικά.

Με αυτή την προκλητική κατασκευή, μια μικρή γεύση της οποίας μας έδωσαν πρόεδρος και εισαγγελέας, θα επιδιώξουν να βαφτίσουν μέλος της ΣΠΦ όποιον είχε την παραμικρή επαφή, ακόμη και φιλική, με μέλη της οργάνωσης. Αν αυτή η κατασκευή εφαρμοστεί γενικά, τότε θ’ ακούσουμε μια εισαγγελική πρόταση που θα υιοθετεί όλο το κατηγορητήριο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορούμενων. Γι’ αυτό ο εισαγγελέας θέλει ν’ αποφύγει κάθε παραπέρα συζήτηση τώρα και ζητά από τους κατηγορούμενους να περιμένουν ν’ ακούσουν την πρότασή του.
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014