Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 10:32
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 86η συνεδρίαση, Τρίτη 26.11.13

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση εγγράφων του βουλεύματος 209. Πριν αναγνωστεί το πρώτο έγγραφο, ο Α. Μητρούσιας αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις με τις οποίες η Αντιτρομοκρατική ενέταξε αυτόν και τους συντρόφους του στη ΣΠΦ, εισάγοντας στη δικογραφία τη σύλληψη του μέλους της ΣΠΦ Μ. Νικολόπουλου, καθώς και δύο σπίτια που δεν σχετίζονται με τους Μητρούσια, Καραγιαννίδη και Σακκά, ώστε να δημιουργηθούν παραπέρα εντυπώσεις. Σε άλλη παρέμβασή του έθιξε και το γεγονός ότι εισάγονται μέλη της ΣΠΦ με «αεροπορικό» τρόπο στη δικογραφία και μάλιστα με ρόλο «αρχηγού», με σκοπό την αλληλοτροφοδότηση κατηγοριών και τη δημιουργία περισσότερων επιβαρυντικών στοιχείων.

Το πρώτο έγγραφο που αναγνώστηκε αφορούσε απάντηση της τράπεζας Πειραιώς  σε αίτημα του ειδικού εφέτη ανακριτή Μόκκα για παραχώρηση εικόνων βίντεο του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του υποκαταστήματος  στον Πειραιά, που όμως είχαν διαγραφεί, καθώς είχε περάσει το διάστημα των 45 ημερών, που ορίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ως ανώτατο όριο κράτησης των βίντεο (αφορά συμβάν που είχε συμβεί στις 25/11/2010 και το αίτημα στάλθηκε στις 22/2/2011). Αμέσως μετά την ανάγνωση του εγγράφου, ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Κατσαρής θύμισε τα ψέματα του ασφαλίτη Χαρδαλιά, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήταν παρών εκείνη την ημέρα (αφορά κατάθεση χρημάτων που είχε κάνει ο Κ. Σακκάς) και ότι την επόμενη είχε πάει μαζί με συνάδελφό του για να δουν τι είχαν καταγράψει οι κάμερες του υποκαταστήματος. Σύμφωνα με την απάντηση της τράπεζας, όμως, οι δύο ασφαλίτες πήγαν να δουν το βίντεο αφού προηγήθηκε σχετικό τηλεφώνημα στην τράπεζα από το διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών.

Το δεύτερο αναγνωστέο έγγραφο αφορούσε πάλι αίτημα του εφέτη Μόκκα για παραχώρηση εικόνων βίντεο, αυτή τη φορά από κατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Ο Δ. Κατσαρής παρενέβη ξανά μετά την ανάγνωση, τονίζοντας ότι οι εικόνες από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης του συγκεκριμένου καταστήματος δε θα έπρεπε να υπάρχουν, γιατί αποτελούν παράνομα αποδεικτικά μέσα, καθώς είχε περάσει το ανώτατο όριο των 45 ημερών κράτησης της καταγραφής (η λήψη έγινε στις 29/11/2010 και το αίτημα υποβλήθηκε στις 22/2/2011).

Ενα από τα έγγραφα που αναγνώστηκε αφορούσε τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των κατηγορούμενων (διάταξη δημοσιοποίησης στοιχείων) και μετά την ανάγνωσή του ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων από συνηγόρους και κατηγορούμενους. Η συνήγορος Α. Παπαρρούσου ανέφερε ότι σύμφωνα με το πνεύμα αυτής της διάταξης το αδίκημα θεωρείται τετελεσμένο, θεωρείται ότι όλα έχουν αποδειχτεί και όλοι έχουν κριθεί ένοχοι. Οι αρχές δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και δίνουν κάποια τηλέφωνα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να καλέσουν και να δώσουν πληροφορίες. Ετσι, έχουμε μια απαράδεκτη διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς, όταν έρχονται να καταθέσουν, να επικαλούνται πληροφορίες που έχουν υποτίθεται λάβει από μια άγνωστη πηγή (καθώς η Αντιτρομοκρατική δεν διαθέτει αναγνώριση κλήσεων!). Ο Μ. Νικολόπουλος τόνισε ότι γίνεται επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ της Αντιτρομοκρατικής και των ρουφιάνων των ΜΜΕ και ότι δημιουργούνται ένοχοι μέσω του θεάματος. Ο συνήγορος Τζαμτζής παρενέβη λέγοντας ότι υπάρχουν διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, που στο όνομα της συλλογής πληροφοριών έχουν καταπατηθεί.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση και άλλων εγγράφων και διακόπηκε για την Πέμπτη 28 Νοέμβρη.
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013