Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 22:31
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 82η συνεδρίαση, Παρασκευή 8.11.13

Δυο γεγονότα «διατάραξαν» τη ρουτινιάρικη διαδικασία ανάγνωσης εγγράφων στη σημερινή συνεδρίαση.

Πρώτον, διαβάστηκε ως αναγνωστέο έγγραφο δημοσίευμα της  «Ελευθεροτυπία», με ημερομηνία  3 Νοέμβρη του 2010, που αναφερόταν στη σύλληψη των μελών της ΣΠΦ Γερ.Τσάκαλου  και Π. Αργυρού και την αποστολή βομβοδέματος στον Σ. Μπερλουσκόνι. Το δημοσίευμα μπήκε στη δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική και η Εισαγγελία το ενέταξε στον κατάλογο των αναγνωστέων. Η Αντιτρομοκρατική το επέλεξε γιατί σ' αυτό, εκτός των άλλων, αναπαραγόταν η άποψη ότι με την αποστολή βομβοδεμάτων σε πρωθυπουργούς άλλων κρατών τέθηκαν σε κίνδυνο οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, η οποία ως άποψη ενισχύει το κατηγορητήριο περί «τρομοκρατίας».

Μετά την ανάγνωση του δημοσιεύματος, πήραν το λόγο οι συνήγοροι Σπανοπούλου, Σταν και Στεντούμη και οι κατηγορούμενοι Μ. Νικολόπουλος και Γερ. Τσάκαλος. Οι Μ. Νικολόπουλος και Γερ. Τσάκαλος επισήμαναν τη σκοπιμότητα των δημοσιογράφων να δημιουργήσουν κλίμα σε βάρος τους, ενώ θύμισαν στο τρομοδικείο τις δηλώσεις αντιτρομοκρατικάριου, ότι δήθεν δεν παίρνουν υπόψη τους δημοσιεύματα δημοσιογράφων. Ζήτησαν να κληθούν ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Τζωίτης και το στέλεχος της υπηρεσίας που έβαλε στη δικογραφία το δημοσίευμα, για να εξηγήσουν ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την εισαγωγή τέτοιων εγγράφων. Διευκρίνισαν, δε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν υποβάλλουν το αίτημα  για να χτίσουν κάποιο τεκμήριο αθωότητας, αλλά γιατί θέλουν να δημιουργηθεί παρακαταθήκη στους αγωνιστές που πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Αντιτρομοκρατική.

Η συνήγορος Σπανοπούλου επεσήμανε ότι το δημοσίευμα εισήχθη στη δικογραφία γιατί εξέφραζε την άποψη ότι η αποστολή βομβοδεμάτων έθετε σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συντάχθηκε με το αίτημα των κατηγορούμενων και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για λογαριασμό του συνηγόρου Φρ. Ραγκούση. Με το αίτημα των κατηγορούμενων συντάχθηκε και η συνήγορος Σταν, προσθέτοντας ότι πρέπει να κληθεί και ο δημοσιογράφος Αρναουτίδης που υπογράφει το δημοσίευμα. Και η συνήγορος  Στεντούμη συντάχθηκε με τα αιτήματα και εξέφρασε τον προβληματισμό της γιατί επιλέχτηκε ειδικά αυτό το δημοσίευμα, ενώ υπήρχε ευρεία γκάμα δημοσιευμάτων.

Ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας χαρακτήρισε εύστοχη την παρατήρηση της  συνηγόρου Σπανοπούλου και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα.

Δεύτερον, διαβάστηκαν τέσσερις εκθέσεις αναγνώρισης των Γερ. Τσάκαλου και Π. Αργυρού, που έγιναν στο άντρο της Αντιτρομοκρατικής, όπου υποτίθεται τηρούνται με ευλάβεια όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες, όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες και των συγκεκριμένων εκθέσεων.
Μετά την ανάγνωσή τους, ο Γερ. Τσάκαλος κατήγγειλε ότι όλα όσα γράφονται στις εκθέσεις είναι ψέματα. Αποκάλυψε ότι στον ίδιο και στον Π. Αργυρού είχαν βάλει χειροπέδες και τους είχαν τοποθετήσει με την πλάτη γυρισμένη προς το αδιάφανο τζάμι, από το οποίο υποτίθεται ότι βλέπουν οι αυτόπτες μάρτυρες! Τα δικά μας σχόλια περιτεύουν.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 13 Νοέμβρη.
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2013