Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 16:26
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα Δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 52η συνεδρίαση, Τετάρτη 29.5.2013

Η συνεδρίαση άρχισε αργά, λόγω επισκεπτηρίου, και μετά την καθιερωμένη ανάγνωση του απουσιολόγιου από την πρόεδρο διακόπηκε για ένα διάστημα, γιατί απουσίαζαν μερικοί διορισμένοι συνήγοροι. Στη συνέχεια εξετάστηκαν έξι υπάλληλοι εταιριών κούριερ. Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι καταθέσεις δύο απ’ αυτούς, γιατί αποκαλύφθηκε πάλι πώς στήνονται από την Αντιτρομοκρατική και τους ανακριτές οι αναγνωρίσεις κατηγορούμενων για συμμετοχή σε ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις. Αναφερόμαστε στους μάρτυρες Χαρ. Κοντόπουλο και Πολ. Μαγιορκίνου, υπαλλήλους της SPEEDEX, στην οποία είχε παραδοθεί το βομβοδέμα με παραλήπτη την Μέρκελ (αυτό που, παρά τους ελέγχους, έφτασε στην καγκελαρία).

Ο Χαρ. Κοντόπουλός έχει δώσει τέσσερες καταθέσεις. Μία στην Αντιτρομοκρατική και τρεις στον τακτικό ανακριτή, εκ των οποίων οι δύο κατ’ αντιπαράσταση με τους Γ. Καραγιαννίδη και Γ. Νικολόπουλο. Επειδή η υποτιθέμενη αναγνώριση των δύο αυτών κατηγορούμενων ήταν φτιαγμένη με πολλή χοντροκοπιά από την Αντιτρομοκρατική, υποχρεώθηκε και ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας να υποβάλει σφιχτές ερωτήσεις στο μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν δύο κατηγορούμενοι, που δεν μοιάζουν μεταξύ τους, να μοιάζουν με το τρίτο πρόσωπο που παρέδωσε στην εταιρία το βομβοδέμα. Εμμέσως πλην σαφώς, ο εισαγγελέας άφησε να εννοηθεί, ότι η κατάθεση αυτού του μάρτυρα δεν μπορεί να ληφθεί  υπόψη. Μετά από ερώτηση του συνηγόρου Δ. Κατσαρή, η πρόεδρος του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη απάντησε ότι η κατάθεση του μάρτυρα δεν είναι ασφαλής.

Στη σημερινή του κατάθεση ο Χαρ. Κοντόπουλος κατέθεσε από την πρώτη στιγμή ότι είδε τον καταθέτη του βομβοδέματος «για τρία τέταρτα  του δευτερολέπτου» και ότι αυτός φορούσε κράνος και έτσι δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει! Μετά από πολλές και επίμονες ερωτήσεις του συνηγόρου Δ. Κατσαρή, ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη ότι τον όρο «προσομοιάζει», που γράφτηκε στην κατάθεσή του, τον εισήγαγαν οι αντιτομοκρατικάριοι που εκτελούσαν χρέη ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει τη σημασία του! Κατήγγειλε, ακόμη, ότι οι αντιτρομοκρατικάριοι τον πίεζαν να συμπεριλάβει αυτόν τον όρο στην κατάθεσή του!

Αυτή η τόσο σημαντική αποκάλυψη ήταν επόμενο να προκαλέσει την αντίδραση συνηγόρων και κατηγορούμενων. Οι Γ. Καραγιαννίδης και Α. Μητρούσιας επεσήμαναν στον μάρτυρα, ότι ναι μεν τον παγίδευσαν και δέχτηκε να μπει στην κατάθεσή του ο όρος «προσομοιάζει», όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να γνωρίζει ότι με τέτοιου είδους καταθέσεις στήνονται κατηγορητήρια με τα οποία πάνε να επιβάλουν βαριές καταδίκες.
Από την πλευρά των συνηγόρων ερωτήσεις υπέβαλαν στο μάρτυρα και οι συνήγοροι Σταν και Σωτηρίου. Από την ερώτηση του τελευταίου βγήκε η είδηση ότι οι αντιτρομοκρατικάριοι εξέτασαν το μάρτυρα στο γραφείο του στην εταιρία που δουλεύει, χωρίς ποτέ αυτό να το καταγράψουν στο προανακριτικό υλικό που εισήγαγαν στη δικογραφία.

Ο συνήγορος Δ. Κατσαρής κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης του Χαρ. Κοντόπουλου με τον Γ. Καραγιαννίδη, τόσο ο ανακριτής όσο και η εισαγγελέας διαφώνησαν στο να αναγραφεί ότι ο μάρτυρας  δεν γνώριζε τον όρο «προσομοιάζει.», ενώ στη συνέχεια ζήτησε από το μάρτυρα να το επιβεβαιώσει, δεδομένου ότι αυτό ι συνέβη μπροστά του. Πράγματι, ο μάρτυρας το επιβεβαίωσε και ο συνήγορος δήλωσε ότι έχει να πει πολλά ακόμη κατά την αγόρευσή του.

Η συνήγορος Α. Παπαρρούσου, παίρνοντας αφορμή απ’ αυτή την κατάθεση και σχολιάζοντάς την, επεσήμανε και αυτή ότι είναι τακτική της Αντιτρομοκρατικής να στήνει αναγνωρίσεις χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι μάρτυρες.

Η μάρτυρας Πολ. Μαγιορκίνου είχε επίσης χρησιμοποιήσει στην κατάθεσή της τον όρο «προσομοιάζει», όταν αναφέρθηκε στο άτομο που της παρέδωσε το δέμα. Δήλωσε ότι μπορεί να αναγνωρίσει το άτομο που παρέδωσε το δέμα «εάν τον δω στην κατάσταση που ήταν όταν έφερε το δέμα, δηλαδή να φοράει κράνος και να είναι ελαφρώς αξύριστος»! Στη συνέχεια, οι ασφαλίτες αναφέρουν ότι της έδειξαν φωτογραφίες και «αυτή προσομοίασε ως το άτομο που έφερε το δέμα τον Νικολόπουλο Γεώργιο»! Οταν σήμερα ρωτήθηκε αν γνωρίζει την έννοια του όρου «προσομοιάζει», απάντησε ότι «τα παιδιά που πήραν την κατάθεση έβαλαν τον όρο αυτό»! Σήμερα, πάντως, η μάρτυρας δεν… προσομοίασε κανέναν.

Είναι σίγουρο πως αν ρωτιόταν αν και αυτή η μάρτυρας περισσότερο, θα αποκάλυπτε πράγματα ανάλογα μ’ αυτά που αποκάλυψε ο προηγούμενος.
Οι τέσσερις υπόλοιποι μάρτυρες εξετάστηκαν από την πρόεδρο, οι ερωτήσεις της οποίας περιστράφηκαν βασικά γύρω από το πώς δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το βομβοδέμα που στάλθηκε στην Μέρκελ και το ποιος ή ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 31 Μάη.
Τετάρτη 29 Μαΐου 2013