Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 14:56
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 51η συνεδρίαση, Τετάρτη 22.5.2013

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν έξι υπάλληλοι εταιριών κούριερ, που στέλνουν δέματα στο εξωτερικό μέσω του αεροδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπως είναι γνωστό, δύο «βομβοδέματα» που είχαν αποδέκτες την Μέρκελ και τον Μπερλουσκόνι δεν είχαν εντοπιστεί, παρά τους αυστηρούς ελέγχους που γίνονται. Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στους μάρτυρες από την πρόεδρο του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη και τον εισαγγελέα Σ. Μπάγια εστιάστηκαν στη διερεύνηση του γιατί δεν εντοπίστηκαν τα δύο «βομβοδέματα».  Ιδιαίτερα η πρόεδρος, με τον τρόπο που εξέταζε τους μάρτυρες έδωσε (όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους μάρτυρες) την εντύπωση, ότι αναζητά ενόχους ανάμεσα στους μάρτυρες του κατηγορητήριου. Επιπλέον, για πολλή ώρα κινδυνολογούσε, λέγοντας ότι μπήκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Κινδυνολογία που δεν ήταν γραφική, αλλά είχε ως απώτερο στόχο την  αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των μελών της ΣΠΦ. Η πρόεδρος κινδυνολογούσε συνειδητά, παραβλέποντας δύο ουσιαστικά γεγονότα. Πρώτον, ότι δεν συνέβη καμιά έκρηξη, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν αρκετά «βομβοδέματα». Δεύτερον, ότι ο Χ. Τσάκαλος είχε δηλώσει, ότι στην κατασκευή των «βομβοδεμάτων» λαμβάνονταν αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες κατά τη μεταφορά τους μέχρι τους παραλήπτες τους. Και μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν το λέει για να χτίσει ελαφρυντικά, διότι η ΣΠΦ είναι ενάντια στην προβολή ελαφρυντικών, προκειμένου τα φυλακισμένα μέλη της να πετύχουν μικρότερες ποινές.

Αντίθετα με την πρόεδρο, ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας, κατά την υποβολή ερωτήσεων στο μάρτυρα Αγγ. Λαμπρόπουλο, συμπέρανε ότι είχαμε μια απρόσφορη απόπειρα. Μ’ άλλα λόγια, η πρόεδρος βρέθηκε σε πλήρη δυσαρμονία όχι μόνο με την πραγματικότητα και το αποδεικτικό υλικό, αλλά και με τον εισαγγελέα, γεγονός που απεκάλυψε τις προθέσεις της για την κατηγορία και τις ποινές. Εμείς κρατάμε την τοποθέτηση του εισαγγελέα και αναρωτιόμαστε αν ο κ. Μπάγιας θα εμμείνει σ’ αυτή και στο τέλος της δίκης, όταν θα κληθεί να αγορεύσει για τις κατηγορίες και τις ποινές ή θα κάνει στροφή και θα κινδυνολογήσει, προκειμένου να υπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, επιχειρώντας να εκθέσει στον ελληνικό λαό τους κατηγορούμενους, παρουσιάζοντάς τους σαν αδίστακτους αιμοχαρείς δολοφόνους. Εκείνο που έγινε καθαρό, για μια ακόμη φορά, είναι ότι σ’ αυτές τις πολιτικές δίκες τα τρομοδικεία χρησιμοποιούν τα πάντα προκειμένου να καταδικάσουν με βαριές ποινές και να εκθέσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του καπιταλιστικού συστήματος.

Παριστάνοντας και πάλι τον αφελή ο εισαγγελέας ρώτησε τα παρευρισκόμενα στη συνεδρίαση μέλη της ΣΠΦ, αν πίστευαν ότι αυτά τα δέματα μπορούσαν να περάσουν παρά τους ελέγχους. Οπως ήταν αναμενόμενο εισέπραξε μια κατηγορηματική απάντηση: Δεν θα απαντήσουμε σε εσάς.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια δήλωση του συνηγόρου Δ. Κατσαρή: «Αναρωτήθηκε η κα πρόεδρος, με σειρά ερωτήσεων προς όλους τους μάρτυρες, για το πώς έγινε δυνατόν να παραβιαστούν τόσα μέτρα και διαδικασίες ελέγχου και λήψης μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα πακέτα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και να φτάσουν στους προορισμούς τους. Το ένα μάλιστα έφτασε και στον τελικό προορισμό του, μέσα στην Καγκελαρία! Η απάντηση είναι: το λένε καπιταλισμό. Είναι ο καπιταλισμός που δεν ενδιαφέρεται ούτε για το κοινό ούτε για τον εργαζόμενο, παρά μόνο για να αυξάνει τα κέρδη του εις βάρος όλων αυτών. Οι λεγόμενοι υπεύθυνοι ασφαλείας των εταιριών που ενεπλάκησαν δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της παρεχόμενης ασφάλειας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Η δουλειά τους είναι να εξασφαλίσουν την ασφάλεια για τα κέρδη των εταιριών εις βάρος των εργαζομένων και του κοινού που εξυπηρετούν.
Αυτοί οι ‘υπεύθυνοι ασφαλείας’ είναι για να εξασφαλίζουν με τρομοκρατία προς τον εργαζόμενο που δουλεύει με μηχανάκι, πως είναι υποχρεωμένος να αγοράσει κράνος με δικά του έξοδα. Πως αν για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε να διανύει Χ χιλιόμετρα, τότε θα υποχρεωθεί να διανύσει Χ+1000. Πως αν για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε να μεταφέρει το πολύ πέντε κιλά βάρους, τότε θα πρέπει να κουβαλά τριάντα. Πως αν για λόγους ασφαλείας είναι δυνατόν να ελεγχθούν 100 δέματα, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να ελέγξει 1000 για να αυξηθούν τα κέρδη της εταιρείας».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 28 Μάη.
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013